Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Dvě minuty a bylo po ´Zápasu století´. Tak Végh v kleci poslal k zemi Vémolu.“ nebo „Lvi dožrali. Végh knokautoval Vémolu v prvním kole“. Tak zněly titulky po dlouho očekávaném MMA zápasu Attily Végha a Karlose „Terminátora“ Vémoly, v němž Attila jako první na světě knokautoval neporazitelného Vémolu. Nový dokumentární film mapuje celoživotní cestu sportovce a novodobé hvězdy Slovenska Attily Végha a ukazuje, jak se Attila na tento zápas století připravoval. Díky vyprávění jeho rodiny, přátel i soupeřů můžete sledovat kroky, jež Atillu dovedly až na samý trůn MMA v USA, přestože k tomu neměl v dětství moc předpokladů. Příběh Attily je příběhem skromného chlapce z Gabčíkova, kterého odhodlání, tvrdá dřina, ale i přátelská povaha dovedly až na vrchol. Film konfrontuje jeho dosavadní kariéru a odhaluje jeho prohry i vítězství a divák může díky dosud nezveřejněným záběrům proniknout nejen do jeho soukromého života, ale i do zákulisí MMA, který je aktuálně nejdynamičtěji se vyvíjejícím sportem na světě. (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (67)

bozka10 

všechny recenze uživatele

V týchto športoch sa pohybujem prakticky celý život,tak toto prostredie mi je dôverne známe a Attila je legenda minimálne tá naša a nakoľko tento kolektív okolo tohoto borca poznám je mi to veľmi blízke a pre fanúšika týchto športov povinná jazda.Pravdepodobne si tento dokument nájde fanúšikov hlavne práve u tohoto publika,ale určite ho odporúčam každému či už s vášňou,alebo bez vášne k športu.Attilka👊👊 ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky bojových sportů a zejména MMA se dozajista jedná o svátek, povinnost a možnost nahlédnout do života Attily Végha, jednoho z nejúspěšnějších slovenských fighterů a hvězdy československé MMA. Pro mě jako občasného diváka bojových sportů byl tento dokument vcelku milým překvapením. Na ploše více jak 120 minut tvůrci rozeberou život Attily od dětství až po legendární zápas století s neméně slavným fighterem Karlosem Vémolou. Celkově mě film bavil, Attila v něm působí jako normální, skromný a pohodový člověk, jehož urputnost a vytrvalost mu právem nese své ovace. Potěšila mě i uvolněná atmosféra, na které se většina dokumentu nese. Oceňuji také fakt, že se tvůrci vyhnuli přehnané snaze o dramatičnost, která většinou působí velmi nepřirozeně. Vyprávění životního příběhu mělo spád, příjemnou gradaci děje, místy silné emoce a až na výjimky dokument vůbec nenudil. Určitě doporučuji všem milovníkům MMA a bojových sportů celkově, rozhodně zde neuděláte chybu. 8/10. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Šokuje mě, jak umím být předpojatej. Jak mě z toho podobný dokumenty dokážou usvědčit. Vážně bych si nepomyslel, že Karlosův přemožitel je ve skutečnosti citlivej, kultivovanej, způsobnej, v podstatě jemnej, slušnej, neskutečně pracovitej a pokornej borec. Čert sper předsudky, fakt. Jsem tak rád, že jsou mým koníčkem filmy… Dělá mě to lepším člověkem, tak to prostě je. Attilo, respekt. ()

0L0V0 

všechny recenze uživatele

Attilu mám veľmi rád, je to dobrák od kosti, čo tento film potvrdzuje. Film mapuje cestu športovca od útleho dectva po súčasnosť. Zažívame s ním vrcholy a pády športovca ktorému sa raz darí a žiaľ niekedy nie. Autor vytvoril medailón o človeku, ktorý si to zaslúži a je charizmatický pred kamerami. Bohužiaľ nezvládol do toho dať nič autorské, len ľahkú dramaturgiu pádov a víťazstiev. Chýbala mi hlbšia analýza vzťahu s rodinou a nevyužitý potenciál, že Attila je showman. Pre fanúšikov MMA je tento film peknou mapou života hlavného hrdinu. Zaoberá sa však len jednotlivým zápasom a neprináša, širší rozbor čo všetko bojovník musí pred bojom pretrpieť. Dokument je strihnutý priemerne. Tento šport je rýchli a dynamicky, dĺžky záberov sa dali zdynamizovať a nemusel byť tak uťahaný. Dĺžka filmu je teda prepálená a miestami pre zahraničného fanúšika to môže byť už utopia. Mne to pripomínalo film V ringu s Alim no trošku s vláčnejším tempom a čo sa týka dramaturgie, tak dosť kopíruje film Conor McGregor: Notorious. Vo výsledku neurazí, ani nenadchne. Odporúčam tento film MMA fanúšikom, neodporúčam však náročnejším divákom. 65% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Slovensko může v být posledních letech hrdé pouze na prezidentku Čaputovou a bojovníka Végha, takže vznik dokumentu nepřekvapí. Co určitě překvapí, je amatér Větrovský na režisérské židli. Kopat do něho by se ale mělo jen kvůli jeho potřebě exhibovat před kamerou. První hodina je skvělá. Mapuje Véghovy úsměvné začátky a rozjezd domácí MMA scény. Vše vrcholí v Bellatoru, jehož dobití stále není úplně doceněno především kvůli lvům, kteří žerou první. Druhá hodina stojí hlavně na jeho působení v Oktagonu, které je fanouškům všeobecně známé a nabízí pouze směšné motivační sekvence a záznamy samotných zápasů. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Režisér sa s odstupom času zmienil, že urobil v strižni zopár chýb a totiž, že film je o 10 minút dlhší než by mal byť. Véghovi sa narodil syn 14 dní po termíne a Větrovský už nemal potrebný odstup, aby to stihol v kľude dostrihať, lebo film išiel už o 2 dni do kín. (Biopler)
  • Větrovský mal malú dušičku pri distribúcii snímky. Film mal však prvý víkend 14 800 pozretí, čo je na slovenskom trhu úžasné číslo. Potom to kúpil Netflix, neskôr HBO a režisér zhodnotil dielo ako veľký úspech. (Biopler)
  • Větrovský spomína na začiatky natáčania, kde ku kontaktu s Véghom prišlo veľmi spontánne po nevinnej otázke, či o ňom niekto niekedy chcel nakrútiť film. Okamžite volal svojej manželke, ktorá ho podporila, pričom väčšinou jeho nápady najprv skritizuje. Dodáva: „Začal som nakrúcať Attilu Végha, totálne bez filmárskeho vzdelania a skúseností. Dominik Besler, kameraman, povedal na treťom nakrúcaní, že by to chcelo aj zvukára. A ja mu hovorím, načo, veď tá kamera má zvuk, tam máš mikrofón. Bol som totálny amatér.“ (Biopler)

Reklama

Reklama