Reklama

Reklama

Mužné hry

  • angličtina Virile Games (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Sportovní / Horor
Československo, 1988, 14 min

Fenomén fotbalu a fanouškovství v černé surrealistické komedii autora, výtvarníka a režiséra Jana Švankmajera. Masakr hráčů s (naštěstí) plastelínovými hlavami, fandění u televize s pivem v hraných sekvencích, i na hřišti v dokumentárních záběrech, a jiné absurdně zábavné, až hororové situace, které divákovi servíruje autor J. Švankmajer, jsou jen pro silné povahy! Sportu zdar a fotbalu zvláště! (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Futbalový zápas sa premení na neľútostný masaker v ktorom sa nepočítajú strelené góly, ale drastické usmrtenia hráčov. Typický Jan Švankmajer a tie jeho animované fantasmagórie. Niekto je z toho nadšený, iný to považuje za dekadentné sračky. Mne je to vcelku jedno. Švankmajerova tvorba ma nikdy nijak zvlášť nedokázala zaujať, ale ani znechutiť. Furt dokola točí to isté, takže ma časom začal v podstate nudiť. Jeho futbalové "Mužné hry" som si pozrel a viac ako dve hviezdičky mu veru za ne nedám. ** ()

lsd 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce patří toto k těm uplným vrcholům jeho tvorby(Anderas to popsal dostatečně). Na druhou stranu je to místy přece jen až moc a někdy i trochu samoúčelně přeplácané. Pokud má však tento film zesměšňovat fotbal, což doufám nedělá, tak to by mě trochu urazilo. Můj postoj k fotbalu je totiž hodně pozitivní. Výborný je i hodně černý humor. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Tak jatka to byla poradna, to jo. Fotbal mam sice rad, Svankmajera tak napul a fakt moc nevim, co tim chtel autor rict... Nejvyse hodnotim poskladani fotek realnych fotbalistu, tak ze spolecne s hudbou to vytvari dokonaly obraz hry. Ruzne plastelinove demolice cehokoliv me ale na dilech tohoto rezisera nesmirne nudi. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Švankmajerovo pojetí surrealismu je mi ještě pořád cizí a je hlavně v rozporu s tím, čím surrealismu opravdu je. Zato morální a společenské poselství je tu jasné. Režisér v podstatě aniticipuje to, co pregnantně vyjádří o rok později Smyczek ve filmu Proč? Nicméně tentokrát to bylo i vcelku zábavné. ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

Muži a kluci na fotbal táhnou, to zas bude nablito v alejích. Chápu pana Jana, ale zas tak necítím.. Možná že právě na tribuně zaplivané, života se nadechnete.. Třeba ani nejde o to „proč?“, ale „kam?“ se poděli všichni ti muži a kluci.. Někdy mám pocit, že žiju jen v intermezzu a báseň vzdaluje se trochu.. A co s tím nadělá modrá, rudá, zelená a hnědá.. levá, pravá, seno, sláma…. polní tráva.. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama