Reklama

Reklama

Dokonalý zločin

(seriál)
  • Německo Ein perfektes Verbrechen (více)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál o vraždě politika Detleva Rohweddera, která roku 1991 otřásla čerstvě sjednoceným Německem a je dodnes jednou z nevyřešených záhad téhle pohnuté doby. (Netflix)

Recenze (6)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem narazil díky uživateli Arsenal83, který dal na stránky ČSFD odkaz na kterém můžete tento čtyřdílný dokumentární snímek zkouknout. Ten odkaz je https://dokumenty.tv/dokonaly-zlocin-a-perfect-crime-komplet-1-4-dokument/. Na této stránce najdete také mnoho dokumentů z různých oblastí lidského i nelidského počínání na tomto, ale i na jiných světech. Od různých záhad, konspirací, krimi, přírody a mnoha dalších zajímavostí jsem zde také našel tento mírně konspirační skvost. V tomto dokumentu samozřejmě podle skutečné události se dozvíme doposud nevyřešený případ vraždy politika a hlavně manažéra Detleva Rohweddera, který byl zodpovědný za privatizaci státního majetku v bývalé NDR, čímž způsobil společně s Helmutem Kohlem a dalšími nadnárodními inteligenty neskutečnou míru nezaměstnanosti na začátku devadesátých let. V průběhu děje se dozvídáme historické fakta, které této nešťastné události předcházely, včetně hlavní podezřelé ultralevicové organizace RAF. Kromě mnoha konspiračních teorií  zde můžete vidět i mnoho dobových záznamů a rozhovorů obyčejných lidí, kteří byli díky této privatizaci propuštěni z práce a měli důvod tohoto kapitalistickýho fajnšmekra nenávidět. Vlastně ihned po sjednocení Německa uvrhli tito pánové bezmála padesát procent bývalého východního Německa do stavu nezaměstnanosti a záhy někteří z nich skončili na ulici a někteří z nich si dokonce vzali život. Většině z bývalých dederonů, kteří nefrnkli na západ se obrátil život vzhůru nohama a jak sami říkají:  Stali se občany druhé cenové kategorie, narozdíl od západních němců, kteří si přičichli ke konzumnímu způsobu života a kteří uznávají honbu za penězi jako jejich hlavní smysl své existence. A dodnes si někteří občané nezvykli na západní způsob života a ve svých šťastných vzpomínkách žijí v takzvané OSTALGII. Mezi ně patří i klávesista východoněmecké kapely Rammstein Flake Lorenz, který svými dodatky vystupuje v tomto dokumentárním počinu. Za neznámou etapu německých dějin dávám překvapivých, ale zasloužených 90%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď v záverečnej časti zaznela informácia, že bol Rohwedder iba politickou bábkou, ktorú zneužili na aplikáciu nepopulárnych rozhodnutí, ktoré následne viedli k jeho smrti, nijak ma to neprekvapilo. Presne táto myšlienka ma totiž napadla hneď v úvode tohto dokumentu ako prvá. Tento seriál vykresľuje tri možné varianty, kto stál za atentátom, pričom každá z možností má svoje ZA aj PROTI, no v konečnom dôsledku mi to príde tak, že za onen skutok môže v prvom rade politická vrchnosť západného Nemecka. Po páde berlínskeho múru došlo na nesmierne nepopulárne rozhodnutia. Ľudia vo východnej časti húfne prichádzali o zamestnania, pričom množstvo fabrík, bolo doslova zrovnaných so zemou. Bez akejkoľvek finančnej injekcie zo západu, ktorá by napomohla k rovnováhe, a pomohla tak ľuďom vyrovnať sa s postupnými zmenami v ekonomike, to proste nešlo. Nuž, a keďže sa z toho nič neudialo, tak je vlastne samotná vražda tohto človeka, prirodzeným vyústením absolútnej nespokojnosti. Teda aspoň tak sa to snaží Nemecká vláda prezentovať. 96% podnikov a fabrík boli následne formou privatizácie rozdaných za 1 marku do rúk akcionárov zo západu. No a teraz nech sa každý vytvorí názor sám .. ()

Reklama

Matulko_ 

všechny recenze uživatele

Pre mňa úplne neznáma kapitola zjednoteného Nemecka. Najobohacujúcejšími pre mňa boli fakty o reštrukturalizácii hospodárstva a náhľady do východonemeckej spoločnosti tohto obdobia. Je ťažké, vniesť niečo nové do prípadu, ktorý sa nepodarilo ani počas troch desiatok rokov vyšetriť. Štvordielny dialóg s konšpiráciou je spôsobom, ako na to, otázkou zostáva, čo to prinesie divákovi. V lepšom prípade mu to rozšíri rozhľad v oblasti rozpadu spravodajských štruktúr najzápadnejšej krajiny ostbloku, tamojších radikálov a podobne, v tom horšom prípade to vzbudí vášne u každého skalného fanúšika konšpirácií. Inak technicky slušne zvládnuté. Moje hodnotenie čisto subjektívne, na základe záujmu o dianie okolo roku 1989. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Jedná se víc o politické drama než kriminální případ vyšetřování. Chápu to, jde o politickou vraždu. Jen mi to nesedlo. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama