Reklama

Reklama

Moje učitelka chobotnice

  • Jihoafrická republika My Octopus Teacher
Trailer
Jihoafrická republika, 2020, 85 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Při natáčení pod mořskou hladinou naváže filmař nečekané přátelství s chobotnicí, která mu poodhalí tajemný svět chaluhového lesa u břehů jižní Afriky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

AnanAss 

všechny recenze uživatele

První třetinu jsem si při sledování říkal, že podmořské záběry jsou sice nádherné, ale toť vše. No a posléze se přistihnu, že mi denní harmonogram té osmichapadlové potvory není úplně putna a těším se na její další průzkum mezi korály a podmořskou havětí. Závěrem můžu také podotknout, že budoucí filmaři se můžou snažit sebevíc, ale napínavější souboj žraloka s chobotnicí už nejspíše nenatočí. ()

simon84 

všechny recenze uživatele

Wooow. Find someone who look at you the way that octopus looks at Craig. Fenomenalni dokument o pratelstvi cloveka s chobotnici. Jinak se to fakt nazvat neda. Craig Foster behem potapeni u brehu Jizni Afriky narazi na chobotnici a zpocatku jen sleduje jeji interakce s okolim. Ale necekane se chobotnicka zacne zajimat i o tu velkou obludu s ploutvema, co ji pozoruje kazdej den. Moment, kdy se sama rozhodne, ze se ho dotkne, je uzasnej... Craig pak chodi kazdy den a sleduje ji dal. Jak lovi, jak se brani pred predatorama, dokonce i jak si hraje s okolnima rybama, uzasny sledovat jak inteligentni tvor chobotnice je, jake obranne mechanismy pouziva, jak chytre lovi svou potravu. A vy to objevujete spolecne s nim, je to uzasny. Krasne o tom navic dokaze mluvit a popisovat, co se deje a priblizit vam to jeste vic. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Je mi nějak úplně jedno, jestli to má dokumentaristické rezervy (jakože má - je to sladký sentiment). Tohle může neoslovit vážně jen někoho, komu ukradla srdce spolužačka Maruška ve čtvrté třídě, a zapomněla ho vrátit. Neotřelé, krásně natočené a ukazující, že spojení hnusných lidí s krásnou přírodou prostě je možné. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Samo o sobě je to úžasný počin skrze hledání sama sebe najdete a prožijete úžasný příběh kamaráda z jiné živočišné říše, se kterým prožijete celý jeho život a možná i svůj. Emocionální bomba v dokumentaristice. Třeba jednou záznam přežije až lidé nebudou a tato chobotnice se stane za milion let posvátným artefaktem nové nastávající se říše z oceánů. :) 90% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že můj nejoblíbenější dokument je Grizzly Man, můžu jen stěží docenit film, který vypadá, jako by ho natočil Timothy Treadwell. Chlápek jediný rok chobotničina života toho chudáka neúnavně stalkuje a dělá jí ze života peklo neustálého úprku a ostražitosti, zatímco si do ní projektuje lidské emoce, blouzní o nějakém vzájemném přátelství a vypráví příběh o sobě, který by mohl vyprávěk kdykoliv, ale od stolu by byla jeho banalita a nesnesitelnost mnohem patrnější. A možná kdyby u toho vyprávění nezněla tak teskná hudba, tak by divák nebyl tak moc na lodi, když mluví o tom, jak kvůli svojí krizi středního věku na rok opustil svou rodinu, včetně dospívajícího syna, aby se potápěl na druhé straně světa a točil si fetišistický autoportrét. Bez jakékoliv sebereflexe využívá to zvíře k zarámování sebe jako něžného dobrodruha, který chrání mořský život, přitom té chobotnici by bylo mnohem lépe, kdyby ji nechal jednoduše na pokoji a možná se radši věnoval svému synovi víc než jeden víkend, na který ho přizve. Arogance a ignorance sloužící autorovi a zástupu rozněžněných diváků k sebedojímání, za maskou úžasu a respektu je ale jen konzumace a spotřeba přírody pro vlastní sobeckou potřebu - režisér nemohl spát a byl otrávený ze svojí rodiny, tak jednu bezbrannou chobotnici stálo celý život, aby se mu udělalo zase líp a mohl si vyfantazírovat příběh o navázání vzájemného vztahu s přírodou, který ve skutečnosti nikdy neexistoval. Jediné zajímavé, co ten film vyprodukoval, byla jedna esej o tom, jak ten film slouží jako trefná nezáměrná alegorie fetišizujícího post-imperializmu, což by mě samotného asi nenapadlo, ale teď to nemůžu dostat z hlavy. Jinak to může být užitečné jen jako ukázka toho, jakou moc má v dokumentu vypravěč - zajímavé cvičení je představit si dojem z filmu bez neustálé snahy velmi násilně záběry nějak rámovat a přikládat jim specifický význam, často odporující tomu, co ve skutečnosti vidíme, který režisér předvádí. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Použité záběry ve filmu pocházejí z 20 různých systémů a typů kamer, takže bylo technicky velmi náročné dosáhnout jednotné barevnosti, jakoby vše pocházelo z jedné kamery a také splnit náročné obrazové, technické a kvalitativní požadavky Netflixu. (Muffino)
  • Craig roky vytvářel vlastní systém vystopování všech možných drobných podmořských živočichů včetně hlavonožců. (Muffino)
  • Většinu záběrů s chobotnicí točil sám Craig. Mnohdy i tak, že kameru položil na dno, takže se zdá, že ho natáčí někdo další. (Muffino)

Související novinky

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama