Reklama

Reklama

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byla hodně zajímavá čínská chuťovka přičemž ale ne všechno mi šmáklo. Co se týče řemslného zpracování filmu pak bych hodnotil rozhodně čtyřmi hvězdičkami. Kamera nádherná, zpomalené záběry na výbuchy v řece až umělecké a vůbec všechny ty exteriéry byla nádherné. Korea je překrásná civilizací endotčená země  a až jednou tam na severu zavládne někdo jiný, bude mít milovníkům přírody opravdu co nabídnout. Nevadily mi ani různé  retrospektivní pohledy na bitvu ať už z pohledu čínských ženistů a oblushy dvou protileteckých děl, tak samozřejmě ze strany chlapců od amerického letectva. Naopak, ty pohledy z jednotlivých stanovišť byly docela zajímavé a lecos osvětlil. Samozřejmě tam bylo několik nesmyslů... B26 Maraudery nalétávaly při bombardování na most na kolmo místo souběžně s ním, to osvětlení palpostů protileckých baterií  byla také kravina a on i ten v noci ozářený most jak někde na karnevalu v Riu byl dost nesmysl. Přesnost palby čínských soudruhů byla vražedná, prostě machři. Také na to peklo přeživší letec Smith chraplavým hlasem dodnes hrůzou ve filmu vzpomíná! :-)To ale nebylo vše. Bohužel Číňané do každého filmu cpou kupy emocí a samozřejmě patriotismu a propagandy. Faktem je, že oni jsou houževnatí. nekoukají na bolístky a sebeobětování podobně jako třeba Vietnamci. U obou národů Amíci nejednou žasli co bylo ráno po kobercovém nočním bombardování zase vše vybudováno. Prostě jako mravenci. Konec filmu byl už z hlediska propagandy za čarou, ale chápu, že to bylo určeno primárně čínskému divákovi. Každopádně nemohu říci, že se mi to nelíbilo a že se na to nedalo koukat. Odhazuji tedy 3 záplané bomby z pumovnice B29. * * * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po válečné pecce Eight Hundred jsem se na Sacrifice ohromně těšil, jelikož Hu Guan nám ukázal nevídaný talent a člověk si až říká, kde se ten chlap celou dobu schovával, bohužel na Sacrifice se podíleli další 3 režiséři a změna v kvalitě zde bohužel je. Největší problém tuším tkví v tom, že si tvůrci vzali na starost né příliš zajímavou historickou událost a to bránění mostu před bombardováním Američany. Víceméně celé 2 hodiny jsou pouze o tom, jak se skupina vojáků snaží projít skrz most a zároveň jej opravovat před bombardéry. Nedojde zde na žádnou pozemskou akci, což mě zklamalo asi nejvíc, letadla mě baví z války asi nejméně, takže v tomhle ohledu film zklamává. Navíc mě zklamalo, že se film vypráví z tří různých pohledů, takže hodně scén se opakuje a to opět nemusím. Natočeno je Sacrifice sice slušně a došlo asi na 2 možná 3 gore záběry a střílení z kanónu mělo taky něco do sebe, ale byl bych mnohem raději, kdyby se tomuhle tvůrci věnovali max půl hodiny a poté se přesunuli do finální bitvy v Kumsong. Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra***, Napětí***. 6/10. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film o bránení mostu pred zlými Amíkmi, aby mohla Čínskodemokratickoľudovokomunistickodokonalá armáda zahájiť inváziu do Južnej Kórey a oslobodiť ju od amerických prašivých psov, či čo. Technická stránka je ok, aj keď bojových scén tu zase tak veľa nie je a väčšinou sa borci schovávajú v miestnom lesíku. Problém mám ale s tým, že je to odporná, hlúpa a klamlivá agitka na úrovni starých ruských vojnových filmov z ktorých sa mi chce zvracať. Keď úplne vypnete mozog, tak si snáď budete môcť užiť nejaké tie scény vojnovej vravy, ale ja som to nedokázal. Tento typ filmov je číre zlo. 1/10. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Technická kvalita filmu z hlediska řemesla je na pomezí tří až čtyř hvězd, jenže obsah, hlavně nešťastné pojetí scénáře, kdy se ukazuje příběh osádek protiledlových baterií v korejské válce je podán značně nešetrně vůči divákovi. Místo, aby film ukazoval poněkud více důležitou událost války, krouží kolem jednoho dne války z několika různých pohledů a řada scén se pro diváka opakuje, přitom není jasné proč, není to vůbec nutné. Charaktery jsou jen omluva pro slabost tvůrců scénáře, ale budiž za atmosféru, válečné scény by to šlo odpustit. Co odpustit nelze je vykreslení bojujících stran, čínský zbabělec, co najde odvahu, díky kolegovi, který je naopak rambo a infikuje svým rambismem i okolí (scény jak jednoruký a jednonohý čínský dělostřelec obsluhuje kanón dál patří fakt do akčních béček 80.let, filmů Stallona, Tarantina, ale nikoliv do seriózní kinematografie současnosti. Američané jsou vykresleni jako neschopní zbabělci, co se bojí a neví proč bojují, pilot Andrew Hill je výjimkou, alkoholická troska se sebevražednou odvahou se nebezpečně podobá svým čínským protivníkům (aniž to soudruzi tvůrci filmu plánovali, že?:), je to skutečně groteskní parodie. A vzhledem k tomu, je 70.výročí od počátku korejské války, tak nás soudruzi budou ovlažovat podobným typem filmů dále, ušetřen není ani Hark, Zhang, to jsou tedy vyhlídky. Ideologická indoktrinace je holt povinná, je mi líto režisérů i herců, co se na těhle kravinách musí podílet. Film je lež, Američané nebyli zbabělí, milá čínská lidová armáda byla skoro komplet vybavena SSSR, jinak by střílela leda z praku, letadla neměla žádné, vzdušný prostor jim chránilo SSSR, a to jen pár lží na počátku filmu. Ani jako kovaný soudruh cenzor bych ten film nepustil, protože má pokřivenou strukturu vypravění, plynutí děje, a je prostě přestřelený z hlediska realismu, fakt totálně mimo. Jestli tohle má inspirovat čínskou populaci pro válku s USA, tak se budou divit, že ztrátou končetin, končetiny nastává obvykle smrt... a takové ty další nepodstatné detaily. Film mě nicméně upozornil na jeden z mnoha tragických nedostatků českého knižního trhu, absenci nějaké novější práce na korejskou válku, ideálně z pera ruských, čínských historiků, bitva u Kumsongu byla pro USA debakl, počet knih na téma nula, stejně jako třeba Jomkipurská válka ignorované téma. ()

Galerie (56)

Reklama

Reklama