Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

keoma26 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si splnil dalsi rest z mladi, film je nechtenym dokumentem sve doby se vsim vsudy,vcetne te mirne spolecenske kritiky "v mezich zakona", proste pokud nekdo bydli na jizaku nebo posloucha tvrdsi muziku, nejlepe oboji,i kdyz v uplne jinem case,musi tohle jednoduse videt, i kdyby to melo na csfd jen procento ...btw jak se tady vsude pise, ze se jedna o obzalobu metalu,tak je to samozrejme presne naopak,ti nejvetsi grazlove metal neposlouchaj ani nehrajou,jen omylem se ocitnou na koncerte..pomoc pak zavolaji prave fanousci vracejici se z koncertu,sporadanym obcanum je to jedno nebo se boji,metal je zobrazen jako hudebni smer,ktery se stava ventilem pro vykorenenou mladez a nabizi smysluplnejsi alternativu k bezcilnemu flakani se po sidlisti,ktery sam svymi texty reaguje na jejich problemy a i kdyz je neresi,muze poskytnout alespon nejakou utechu a cil,proto tu taky ty zabery z koncertu slouzi jako takovy metakomentar deni na ulici a ve skole i v praci ()

RobLord 

všechny recenze uživatele

Jsem metalista tělem i duší. 80. léta si velmi dobře pamatuji - bylo nám 13, když jsme v roce 1986 založili svou kapelu. Nicméně tento film mne nenadchnul už ve své době, stejně jako česká metalová scéna, která tehdy za nic nestála. Mnohem zajímavější byl punkový předfilm, běžící v kinech před Horkou kaší. ()

Reklama

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Film, který na jednou stranu oplývá kvalitní hutnou atmosférou všudypřítomné šedi (neustále je pod mrakem a celý příběh se odehrává na obrovském sídlišti), na druhé straně je zaplněn schematickými postavami - rodiče všech hrdinů jsou mimo ( Daniela Kovářová, televizní reportérka, ( a ke které chodí na návštěvu Anna Weltlinská!) a otec hlavního hrdiny vypouštějící z úst jen klišovité fráze). Některé scény působí vykonstruovaně - např. nesmyslně vyhrocená scéna na dětském dopravním hřišti, na druhé straně pak jedna ze zavěrečných scén - skupinového znásilnění - tzv. "střídačky" působí opravdu mrazivě. Přes všechny rozpory je tento film o nudě na socialistickém sídlišti poměrně zábavný. Soundtrack navíc obstarala české metalová kapela Vitacit ! A dalším plusem je skvělé protahování slabik u mladých postav, které působí správně frackovsky. ()

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Horká kaše plus podobné české snímky jsou taková má krevní skupina. Mám rád taková dramata, o dospívající mládeži, co poslouchá hudbu, potulují se po ulicích, dělající bordel. My jsme byli dost možná dost podobní. Je pravda, že kvalita filmu je jako kdyby ho točil amatér, taky, že v podstatě jo, pač snad každý působící v tomto filmu jsou naprosto neznámí, včetně režiséra a samotného filmu. Kdyby nebylo uživatele "dobytka", tak bych také tento jinak solidní snímek v životě neviděl. Je fakt, že československá a česká kinematografie v okolí těchto filmů jsou fakt experti. Další solidní případy jsou např. Dont stop a na další si asi už nevzpomenu :-). Opět po dlouhé době velká spokojenost s československou kinematografií. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film, kdy režim paradoxně kritizuje sám sebe. Odcizení obrovského sídliště, kde mládež bloumá bez cíle a bez zájmu a páchá trestnou činnost. Navíc kdo je fanoušek Vitacitu, tak je zároveň podvratný živel a jde to s ním z kopce. Mnohem hloupější než "Proč?". Film na mě působí nedotaženě. ()

Zajímavosti (10)

  • Mirek Lettermann, v civilním životě Šváb, zemřel tragicky přibilžně půl roku po premiéře. (Terva)
  • Premiéra filmu bola 4.1.1989 v pražskom kine Světozor. (Smok)

Reklama

Reklama