foto

Lucie Juřičková

  • nar. 25.5.1965 (52 let)
    Plzeň, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V širším povědomí zůstává dnes Lucie Juřičková především prací v dabingu, diváci si ale dobře pamatují také její vnadnou studentku Sášu v nestárnoucí komedii JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (1984). Juřičková pochází z umělecké rodiny a narodila se v Plzni, kde její otec František Juřička (*1927) působil jako režisér v rozhlase. Za své občanské postoje a aktivní působení v roce 1968 byl nakonec perzekuován a za normalizace skončil jako politický vězeň. Matka Lucie Juřičkové, Marie Grafnetterová (*1933), byla jako herečka a zpěvačka dlouholetou hvězdou operetního souboru plzeňského Divadla J. K. Tyla. Lucie již jako dítě zpívala ve sboru plzeňské opery a kromě rodičů měla vzor pro své další směřování i ve starším bratru Tomáši Juřičkovi (*1960).

Studovala hudebně-dramatický obor na Státní konzervatoři v Praze a ještě jako studentka ztvárnila menší dívčí role ve filmech SAMOROST (1983) nebo NOC SMARAGDOVÉHO MĚSÍCE (1984), do tohoto období spadá také dodnes dobře známá a již zmíněná Sáša, která usiluje o přízeň hlavního hrdiny ve filmu JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (1984). Větší příležitost dostala jako módná návrhářka Betka ve slovenském filmu SLANÉ CUKRÍKY (1985), začala točit také pro televizi. V menší roli se objevila také v hořké komedii SEDM HLADOVÝCH (1987), což byla pro ni zatím poslední práce pro film, od té doby hrála jen v televizi, ani tam ovšem nijak často.

Po absolutoriu na konzervatoři získala první angažmá v pražském Divadle Jiřího Wolkera, navázala také spolupráci s Radimem Vašinkou a spolu účinkovali na Divadelních poutích na Střeleckém ostrově. V letech 1988-1991 působila v rodné Plzni a byla v angažmá v Divadle J. K. Tyla, původně v operetě, později v činohře. Jak dnes sama podotýká, byla divadlem značně vytížená a kvůli působišti mimo Prahu odřekla několik nabídek k další spolupráci s filmem a televizí, načež o ni časem přestal být zájem.

Počátkem devadesátých let obdržela Lucie Juřičková novou nabídku z Prahy a v roce 1992 přijala angažmá v Divadle na Vinohradech, kde působí dodnes. Na tomto jevišti odehrála již řadu menších i větších rolí, hned po nástupu do Vinohradského divadla hrála v legendárním představení Gazdina roba, které se již dočkalo i vydání na DVD, hrála také ve slavné komedii Brouk v hlavě, z posledních let stojí za zmínku její nastudování úlohy královny Alžběty ve hře Marie Stuartovna (2008), v níž hrála rivalku titulní hrdinky v podání Dagmar Havlové. Vidět ji diváci mohli také v představení Donaha, v současné době ji čeká premiéra Kafkova Zámku (říjen 2010).

Kromě divadla se Lucie Juřičková věnuje především dabingu. Z jejích vlastních vyjádření vyplývá, že v tomto oboru musela časem slevit ze svých mladických ideálů, které vzhledem k současné rychlosti pořizování českých verzí filmů a seriálů pro soukromé televize zcela vzaly za své. Hned po příchodu do Prahy byla oslovena dabingovými režiséry (v tomto případě jí pomohl starší bratr Tomáš, který se již dabingu věnoval) a od počátku 90. let namluvila desítky postav v zahraničních filmech a seriálech. Pro filmy různých žánrů namluvila například Michelle Pfeiffer, Sharon Stone, Diane Keaton nebo Renée Zellweger, její hlas ale znají především diváci z televizních seriálů BEVERLY HILLS 90210, SEX VE MĚSTĚ a CLOSER, z nejnovější doby připomeňme populární americký sitcom ZOUFALÉ MANŽELKY. Jak již bylo řečeno, poslední práce Lucie Juřičkové s filmem proběhla v roce 1987, v posledních letech se ale menšími rolemi připomíná divákům v televizních seriálech (ULICE, 2005; HRABĚNKY, 2007).

Lucie Juřičková je podruhé vdaná, první manželství bylo podle jejích vlastních slov mladickým omylem a skončilo rozvodem (dcera narozená z tohoto manželství zemřela v dětském věku). Jejím druhým manželem je herec Martin Zahálka (*1958), taktéž aktivně působící v dabingu. Mají spolu dvě děti a žijí v Praze na Smíchově.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2015 Stopy života - Mateřská láska (TV film)
2011 Marie Stuartovna (divadelní záznam)
Policie Modrava (TV film)
2010 Bludičky (TV film)
Višňový sad (divadelní záznam)
2009 Archiv (TV film)
2008 Děti sledující noční vlaky (studentský film)
2006 Nadměrné maličkosti: Učitelky s praxí (TV film)
Takový žertík (divadelní záznam)
2002 Jak chutná láska (TV film)
1998 Kočičí hra (divadelní záznam)
Tonda (TV film)
1996 Na hraně (TV film)
Poprask na laguně (divadelní záznam)
1992 Gazdina roba (divadelní záznam)
1990 Čarodějky z předměstí
1988 Horká kaše
Kaštan pro štěstí (TV film)
Lék pod kůži (TV film)
Sedm hladových
1986 Hry pro mírně pokročilé
Nám se to stát nemůže (TV film)
1985 Dva t. č. v zel. hl. dvě veselé nekuř. (TV film)
Slané cukríky
1984 Jak básníci přicházejí o iluze
Kočár pro princeznu (TV film)
Noc smaragdového měsíce
1983 Samorost

TV seriály

2015 Policie Modrava (TV seriál)
Případ ukradené krasavice (S01E15)
Vražedné esemesky (S01E12)
Pohřešovaná (S01E11)
další epizody (4)
2013 Škoda lásky (TV seriál)
Májová romance doktora Mráze (S01E02)
2012 Ententýky (TV seriál)
Víc bolesti, než radosti (E06)
Krásná zvláštním způsobem (E04)
Nikdo mě nemá rád (E03)
Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2007 Hraběnky (TV seriál)
Bohatá úroda (E02)
Dům u moře (E01)
2005 Ulice (TV seriál)
2000 Přízraky mezi námi (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Bouřka (S02E10)
1999 Policajti z předměstí (TV seriál)
1985 Třetí patro (TV seriál)

Dokumentární

2010 13. komnata Anny K (TV film)
2009 Spravedlnost pro Marii Švejdovou (TV film)

TV pořady

2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace