foto

Lucie Bílá

  • nar. 7.4.1966 (52 let)
    Otvovice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lucie Bílá se narodila v dubnu 1966 jako Hana Zaňáková ve středočeských Otvovicích. Už od raného dětství ráda zpívala a výuce zpěvu se věnovala na LŠU. Vyučila se švadlenou v pražské Triole a nastoupila tam do svého prvního zaměstnání jako šička košilových límečků. V té době začala zpívat s metalovou skupinou Rock automat. Na koncertech se seznámila se zpěvákem Alešem Brichtou a přijala nabídku stát se zpěvačkou skupiny Arakain. Zlom v jejím životě nastal, když si nadějné zpěvačky všiml producent Petr Hannig. Na jeho doporučení přijala pseudonym Lucie Bílá a zásadním způsobem změnila svůj image. Z drsné provokativní rockerky se stala romantická naivka, která oslovovala ctitele středního proudu. Hannig pro ni napsal první hity Neposlušné tenisky a Horší než kluk. Ve druhé polovině 80. let už jako hudební profesionálka pronikla do televize a rýsovala se před ní slibná kariéra, i když vzhledem k rozdílným představám o její hudební budoucnosti s Petrem Hannigem ukončila spolupráci.

Lucii Bílé pomohl politický převrat v listopadu 1989, který vedl k vytvoření svobodného tvůrčího prostředí a přiměl k odchodu ze scény některé protěžované obstarožní hvězdy televizní zábavy. V roce 1992 natočila mimořádně úspěšné album Missariel, za které následujícího roku obdržela svou první cenu Gramy. Vysloužila si ocenění jako nejlepší zpěvačka, získala i cenu za album roku, videoklip roku a skladbu roku (Láska je láska). Měla komerční úspěch a její vystoupení a nahrávky oceňovali kritici i hudební publicisté. Navázala úzkou spolupráci se skladatelem Ondřejem Soukupem. Začala vystupovat v muzikálových projektech, velkolepého přijetí se jí dostalo už v prvním úspěšném muzikálu Bídníci. Během práce na dalším projektu Zahrada rajských potěšení se seznámila se svým budoucím životním partnerem, producentem Petrem Kratochvílem. Později se oba stali majiteli divadla TaFantastika. V roce 1995 se jim narodil syn Filip.

Lucie Bílá výrazným způsobem v 90. letech ovlivnila českou hudební scénu. V roce 1996 získala prvního zlatého slavíka a na prvním místě této ankety se udržela devět let po sobě. Jako první popová zpěvačka v historii vystoupila, a to dokonce opakovaně, na festivalu Pražské jaro. Účinkovala v muzikálech Drákula a Johanka z Arku. V následujících desetiletích sice přestala oslňovat hudební kritiky, stále si ale udržovala vysokou popularitu a vystupovala v muzikálech.

Jako žádná jiná celebrita na poli českého šoubyznysu dokázala Lucie Bílá pracovat s bulvárem, prodávat své emoce, vztahy, životní úspěchy i pády a udržovat se tak v obecném povědomí. Její vztah s Petrem Kratochvílem zkrachoval, v roce 2002 se ale nečekaně provdala za pozounistu Stanislava Penka, manželství se nicméně po roce rozpadlo. Dalším manželem se stal o 14 let mladší hudebník Václav Noid Bárta. I tento vztah skončil na podzim 2008 rozvodovým řízením.

Do světa filmu pronikla Lucie Bílá již ve svých 23 letech, když se koncem 80. let objevila ve snímku pro mládež HORKÁ KAŠE. O rok později jako dívka Gábina účinkovala v komedii VOLNÁ NOHA. Následovalo několik dalších malých rolí, které pro kariéru Lucie Bílé neznamenaly nic zásadního a byly jen zpestřením její práce. V roce 1994 se např. objevila jako čarodějnice v Troškově pohádce PRINCEZNA ZE MLEJNA. Významnou postavu si zahrála až o dva roky později ve filmu režiséra Brabce KRÁL UBU, kde ztvárnila matku Ubu a nazpívala ústřední filmovou písničku. Za další dva roky se v roli psycholožky objevila v dramatu ČAS DLUHŮ. Česká televize natočila rovněž její nejslavnější muzikály DRÁKULA a JOHANKA Z ARKU. Zatím naposledy se před kamerou objevila v komedii HRUBEŠ A MAREŠ JSOU KAMARÁDI DO DEŠTĚ.

Účinkovala pochopitelně i v řadě zábavných pořadů a objevila se v několika dokumentech. Nejvýznamnějším z nich byl dvouhodinový dokument Miloslava Šmídmajera LUCIE BÍLÁ : ŽIVOT JE ZEBRA. V řadě filmů - jen namátkou REKVIEM PRO PANENKU či NESMRTELNÁ TETA nazpívala filmové písničky. Vyzkoušela si i dabing (O MALENCE - 1994) a filmovému herectví se přiblížila při natáčení řady hraných videoklipů. Vedle pěvecké a herecké dráhy vydala rovněž knihu TEĎ UŽ TO VÍM.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2019 Jack Russel: Zachránce planety
2017 Cuky Luky Film
2016 Anděl Páně 2
2015 Babovřesky 3
2013 Babovřesky
Čtyřlístek ve službách krále
2012 Carmen
2011 Autopohádky
V peřině
2010 Elixír života (divadelní záznam)
Němcová (divadelní záznam)
2009 Láska je láska (divadelní záznam)
Líbáš jako Bůh
2006 Kde lampy bloudí
Lucie Bílá - Koncert (koncert)
2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
2004 Karel Gott - Sen o Vánocích
2003 Johanka z Arku (divadelní záznam)
1998 Čas dluhů
1996 Dracula (divadelní záznam)
Král Ubu
1995 Podivuhodný příběh profesora J. a slečny H. (TV film)
1994 Princezna ze mlejna
1993 Fontána pre Zuzanu 2
Perfektní manžel
1991 Maratón (TV film)
1990 Pražákům, těm je hej
Ta naše písnička česká II
Zkouškové období
1989 Divoká srdce
Peter Pan (TV film)
Uzavřený okruh
Volná noha
1988 Horká kaše

TV seriály

2017 Anča a Pepík (TV seriál)
Čertovský hrádek (E06)
Mazalové (TV seriál)
Sedm trpaslíků (S02E01)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
1994 Princezna ze mlejna (TV seriál)
1988 Divadlo jednoho diváka (TV seriál)

Dokumentární

2017 Koncert pro svatovítské varhany (koncert)
Nebe peklo Lucie (TV film)
Český mejdan s Impulsem 2017 (koncert)
2016 PopStory (TV seriál)
Zlatá lýra (TV seriál)
2014 Lucie Bílá - Černobílé Tour (koncert)
2013 Arakain, Lucie Bílá, Petr Kolář - XXX - Praha PVA Expo (koncert)
Díky nejen za jazz, pane prezidente (koncert)
Tajemství Lucie Bílé (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Malá hvězda nezapadá (S13E12)
2012 Arakain XXX & Lucie Bílá
Pavel Vítek: Mít sen a jemu se vzdát (TV film)
Tajemství Karla Gotta (TV film)
Tajemství Michala Davida (TV film)
Tribute (koncert)
2011 Ahoj, Marie! (koncert)
Bílé Vánoce Lucie Bílé v Opeře (koncert)
Film o filmu: Autopohádky
2010 Michal David 50 - Mejdan roku (koncert)
Václav Hybš - muzikantská legenda (koncert)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
Lucie Bílá Best of Video
2008 Lucie Bílá na Žofíně (koncert)
Po stopách hvězd (TV seriál)
Rok s Luciou Bílou (TV film)
ČT Live - Pavel Vrba (koncert)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jana Révaie (S03E17)
Příběhy slavných (TV seriál)
Oltáře útěchy (S09E12)
2007 Lucie 007 (TV film)
Ta naše povaha česká: Zákon bulváru (TV film)
ČT Live - Arakain (koncert)
ČT Live - Lucie Bílá (koncert)
2006 Příběhy slavných (TV seriál)
Neřízená střela Stella (S07E14)
2005 Holka od Červený řeky (koncert)
2004 Karel Svoboda 65 (koncert)
Lucie Bílá Lucerna Live (koncert)
Lucie Bílá: Láska je Láska
2003 Arakain: 20 let natvrdo
2002 Olympic slaví 40 let (koncert)
Petr Hapka (TV film)
2000 Lucie Bílá: Život je zebra (TV film)
1998 Film o filmu: Čas dluhů (TV film)
1994 Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)
1992 Kdo je kdo (TV seriál)

TV pořady

2017 Adventní koncerty 2017 (TV pořad)
Chart Show (TV pořad)
Super karaoke (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2017 (TV pořad)
2016 Galavečer EKO-cen E.ON Energy Globe ČR (TV pořad)
Galavečer k 50. Lucie Bílé (TV pořad)
Můžu dál? (TV pořad)
Pomáhej s humorem - Konto Bariéry (TV pořad)
Česko Slovensko má talent 6 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2016 (TV pořad)
2015 Show Leoše Mareše (TV pořad)
Česko Slovensko má talent 5 (TV pořad)
Česká MISS 2015 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2015 (TV pořad)
2014 Chart Show (TV pořad)
Megasilvestr s Vladimírem Hronem (TV pořad)
TýTý 2013 (TV pořad)
ČESKÁ MISS 2014 (TV pořad)
Český Slavík Mattoni 2014 (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Ceny Anděl 2012 (TV pořad)
Exkluziv! (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
Krampoloviny (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
Česko Slovensko má talent 4 (TV pořad)
Česko vaří s Pohlreichem ŽIVĚ (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2013 (TV pořad)
2012 7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
Ceny Anděl 2011 (TV pořad)
Drzá Diana (TV pořad)
Limuzína (TV pořad)
Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
Slovenka roka 2012 (TV pořad)
Tajemství Karla Svobody (TV pořad)
To nejlepší ze Slavíků (TV pořad)
Vtip za stovku! (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Česko Slovensko má talent 3 (TV pořad)
Český lev 2011 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2012 (TV pořad)
2011 Ceny Anděl 2010 (TV pořad)
Legendy popu (TV pořad)
Lucie Bílá 011 (TV pořad)
Moje místo (TV pořad)
Návrat kráľov (TV pořad)
Partička (TV pořad)
Pokondr live (TV pořad)
Silvestr na pláži (TV pořad)
Splněná přání - Srdce pro děti (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
Zlatá hokejka 2011 (TV pořad)
Česko Slovensko má Silvestra (TV pořad)
Česko Slovensko má talent 2 (TV pořad)
Česko Slovensko má talent PLUS (TV pořad)
Česká hlava 2011 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2011 (TV pořad)
2010 Deset zastavení s mistry zábavy (TV pořad)
Galashow s latinou III (TV pořad)
Kinorama (TV pořad)
Nikdo není dokonalý speciál (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
TýTý 2009 (TV pořad)
Česko Slovensko má Silvester 2010 (TV pořad)
Česko Slovensko má talent (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2010 (TV pořad)
2009 Anno 2008 - 15 let TV Nova (TV pořad)
Karneval na Barrandově (TV pořad)
Kniha mého srdce (TV pořad)
Pelíšky slavných (TV pořad)
Silvestr 2009 - Pojďte dál... (TV pořad)
TýTý 2008 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2009 (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
Elán je Elán (TV pořad)
Intimní zpověď (TV pořad)
Limuzína (TV pořad)
Mr. GS (TV pořad)
Přísně tajné (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
TýTý 2007 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2008 (TV pořad)
2007 Dobročinná akademie aneb Paraple 2007 (TV pořad)
Hádej, kdo jsem! (TV pořad)
Jak se staví sen (TV pořad)
Souboj hitů (TV pořad)
Takí sme boli (TV pořad)
TýTý 2006 (TV pořad)
2006 Silvestr za oponou (TV pořad)
2005 Inbox (TV pořad)
Kluci v akci (TV pořad)
Silvestr 2005 (TV pořad)
Vladimír Menšík nonstop (TV pořad)
Vodopád Tomáše Hanáka (TV pořad)
Vánoce s Troškou pohádek (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
Za oponou (TV pořad)
České hlavy (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2005 (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Silvestr 2004 (TV pořad)
TýTý 2003 (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
Všichni tančí Novambu (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2004 (TV pořad)
2003 Na streche (TV pořad)
Paškál (TV pořad)
Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Silvestrovský božský výběr (TV pořad)
Volenka (TV pořad)
Vyhlášení ankety TýTý Týdeníku Televize o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2002 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2003 (TV pořad)
2002 Silvestr 2002 (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2001 (TV pořad)
Všichni zlatí slavíci (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2002 (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Bílé Vánoce Lucie Bílé (TV pořad)
Písničky z Manéže Bolka Polívky (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
Tyjátr (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2000 (TV pořad)
Český slavík - Mattoni 2001 (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Miss tisíciletí (TV pořad)
Pod pokličkou (TV pořad)
Souhvězdí Novy (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1999 (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1998 (TV pořad)
Zpověď (TV pořad)
ČESKÝ SLAVÍK Mattoni '99 (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prásk (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
Český slavík ’98 (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Miss desetiletí (TV pořad)
Na Kloboučku (TV pořad)
Navštívenka (TV pořad)
Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
Ve vedlejší roli Spejbl a Hurvínek (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
Český slavík '97 (TV pořad)
1996 Dneska je párty (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Eso (TV pořad)
Klub marmeláda (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Šance (TV pořad)
1989 Sobota v dívčí škole (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
Klip klap (TV pořad)
Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)
1971 Na návštěvě v rodném městě (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Lucie Bílá & Arakain - Ďábelská hra (hudební videoklip)
Marek Ztracený - Léto 95 (hudební videoklip)
Michajlov: Konzum (hudební videoklip) - a.z.
2016 Lucie Bílá - Když tančí ďábel s andělem (hudební videoklip)
2010 Lucie Bílá - Bang! Bang! (hudební videoklip)
2007 Lucie Bílá - Miluji tě (hudební videoklip)
2004 Petr Hapka feat. Lucie Bílá - Dívám se dívám (hudební videoklip)
2003 Lucie Bílá - Vokurky (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Vokurky (střihová verze) (hudební videoklip)
Lucie Bílá - eSeMeS (hudební videoklip)
2000 Lucie Bílá - Air (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Most přes minulost (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Spáso duše mé (hudební videoklip)
1998 Lucie Bílá - Tiché Gloria (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Trouba (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Čas dluhů (hudební videoklip)
1997 Karel Gott feat. Lucie Bílá - Co sudičky přály nám (hudební videoklip)
1996 Lucie Bílá - Ave Maria (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Chci být tvou vdovou (hudební videoklip)
1995 Lucie Bílá - Dalekohled (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Jsi můj pán (hudební videoklip)
1994 Lucie Bílá - Haňa Zaňa (Jinak to nebude) (hudební videoklip)
1993 Lucie Bílá - Maratón (hudební videoklip)
1992 Lucie Bílá - Láska je láska (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Ukrajina (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Zahrada rajských potěšení (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Zahrada rajských potěšení (latinská verze) (hudební videoklip)
1991 Lucie Bílá - Drogy (hudební videoklip)
Lucie Bílá - Requiem (hudební videoklip)
1985 Lucie Bílá - Neposlušné tenisky (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

TV pořady

2000 Lucie na bílo (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(58)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace