Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Kouzelný dům natočil režisér Otakar Vávra v roce 1939 podle stejnojmenného románu Karla Josefa Beneše. Vypráví příběh mladé, bohatstvím zhýčkané Marie Ungrové, dcery významného průmyslníka, která přežije leteckou katastrofu. Uprostřed lesů, nedaleko moravské vesnice Bítova, ji najde v bezvědomí Vilém Balvín a dopraví do rodného domu. Dívka se probudí z mdloby s naprostou ztrátou paměti. Zůstává v „kouzelném domě“, kde se seznamuje i s mladším synem Martinem. Mezi Marií a Martinem vznikne něžný milostný vztah a společně pátrají po totožnosti mladé ženy. Ve filmu se sešlo mnoho mimořádných hereckých osobností – Adina Mandlová, Leopolda Dostalová, Růžena Nasková, Terezie Brzková, Zdeněk Štěpánek a Eduard Kohout. Kamera Jana Rotha vykouzlila působivé ovzduší podzimních mlh, snovou náladu, ke které přispěla i lyrická hudba Františka Škvora. (Česká televize)

(více)

Diskuze

minus

minus (hodnocení, recenze)

Ano. Vávra je skutečný vizionář. Četl jsem kdesi, že David Lynch kdysi při návštěvě Prahy tento film zcela náhodně zhlédl. Jistě se jím tedy nechal inspirovat pro Mulholland Dr.

Gianni_B

Gianni_B (hodnocení, recenze)

Schválně zkuste srovnat s motivy z Mulholland Dr. - žena, která ztratí paměť po nehodě dopravního prostředku, způsob, jakým si zvolí nepravé jméno (v Kouzelném domu titulek z novin, v Mulholland Dr. filmový plakát), peníze v její kabelce, kouzelník, který říká, že hraje kapela, když žádná kapela nehraje, a nakonec závěrečná myšlenka filmu, že celý život je možná jenom sen. Mariino nadšení, když na konci spatří "Kouzelný dům" mi přijde velmi podobné Bettyinu počátečnímu nadšení z Hollywoodu. Že by opravdu bylo možné k filmům, jako je Sunset Blvd. (B. Wilder), Vertigo (A. Hitchcock), Pohrdání (J.-L. Godard) nebo Persona (I. Bergman), přidat Kouzelný dům (O. Vávra)?

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama