foto

Jaroslav Vojta

  • nar. 27.12.1888
    Kutná Hora, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 20.4.1970 (81 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V začátcích užíval jméno Vojta - Jurný. Pocházel z veliké herecké rodiny. Rodiče byli herci Alois Vojta - Jurný a Amalie Vojtová. I sourozenci byli herci (Adolf Vojta - Jurný, Hermína Vojtová). Po smrti matky se otec znovu oženil a tak se Vojtovou nevlastní matkou stala herečka Hana Jelínková a mladý Jaroslav tak získal i slavné tety - Marii Spurnou, Otýlii Beníškovou a Terezii Brzkovou. Po vyučení ve slévárně absolvoval dvouletý večerní kurs strojního oddělení při průmyslové škole v Brně. Divadlo začal hrát v roce 1906 jako ochotník v brněnském spolku Bratrstvo a do roku 1910 prošel ještě několika divadelními společnostmi. Členem Státního divadla v Brně byl v letech 1910 - 1913, členem Městského divadla v Plzni v letech 1913 - 1915 a v letech 1915 - 1919 působil opět v Brně. Členem Vinohradského divadla byl do roku 1925, kdy ho angažovalo Národní divadlo, kde setrval až do odchodu do důchodu v roce 1959. Nadále však hostoval v pražských divadlech a ochotnických spolcích.

Vojtova urostlá, mohutná postava s výraznou tváří a jeho hlaholivě drsný, poněkud chraplavý hlas předurčily herce do rolí hrdinských a charakterních. Vojtovo herectví nebylo racionální ani promyšlené. Vyznačovalo se vitálností, pudovou živelností a přesto moudrou vyrovnaností a vynikající propracovaností postavy do nejmenších detailů. Z jeho četných divadelních rolí, z nichž několik převedl i na filmové plátno, jmenujme např. Vávru (Mrštíkové - Maryša), Sarku - Farku (Drda - Hrátky s čertem), Peštu (Langer - Velbloud uchem jehly), nebo Alfréda Doolittla (Shaw - Pygmalion).

Stejně jako na divadle, i ve filmu vytvářel Vojta především postavy lidové, které jeho hereckému naturelu slušely nejvíce. Ve filmu se objevil už roku 1920 v roli učitele - alkoholika v dramatu herce Vladimíra Majera MAGDALENA. Dále to byl např. chalupník Šimek v MNICHOVĚ SRDCI, soudce Emanuel Středa v JEDENÁCTÉM PŘIKÁZÁNÍ, sekerník Braha v LUCERNĚ, nebo biskup z Řezna v prvním českém historickém velkofilmu SVATÝ VÁCLAV.

Po příchodu zvuku rolí přibývalo. Do konce života jich Vojta vytvořil v českém filmu více jak 110. A tak mohli diváci Vojtu vidět jako strýce Ottu v komedii PENÍZE NEBO ŽIVOT, ševce Václava Šupitu, který si nenechá líbit teror paní domácí (A. Nedošinská) v DOMĚ NA PŘEDMĚSTÍ, starostu Adama v komedii U NÁS V KOCOURKOVĚ, mlynáře Filipa Vávru v MARYŠE, strojvůdce Doubravu, kterému seberou jedinou životní lásku - lokomotivu v dramatu SRDCE NA KOLEJÍCH, radního Jakuba Buška v NAŠICH FURIANTECH, nebo rychtáře v JEJÍ PASTORKYNI. Sice netradiční, ale dobře zvládnutou roli dostal Vojta od režiséra Friče po boku Fričovy manželky Suzanne Marwille v dramatu na motivy románu Karla Čapka HORDUBALOVÉ. Vojta zde vytvořil postavu Juraje Hordubala, muže, který se po letech vrací z Ameriky. Doma nachází dcerku, která ho nezná a bojí se ho a chladnou a odcizenou ženu, která pokukuje po čeledínovi Štěpánovi (Mirko Eliáš). Veselou postavu pátera Bonifáce si Vojta zahrál v komedii CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH, otce Františka Kmocha v životopisném snímku TO BYL ČESKÝ MUZIKANT, otce Helenky v POHÁDCE MÁJE, nebo továrníka Ficka v komedii KAREL A JÁ. V té době se také blýsknul v titulní roli filmu PANTÁTA BEZOUŠEK. Starý Josef Bezoušek přijíždí k příbuzným do Prahy. Mezi velkoměstskými vymoženostmi je starý muž sice ztracený, ale bolesti lidského srdce jsou všude stejné, a tak se přece jenom pantáta Bezoušek cítí potřebný a užitečný svými moudrými radami a pomocí.

Po válce a v 50. letech se Vojta ve znárodněné kinematografii nadále objevoval pravidelně a často, ale titulní role se již nedočkal. Objevil se např. jako vysloužilec Matěj v NEZBEDNÉM BAKALÁŘI, Pedro Šuhaj v NIKOLU ŠUHAJOVI, farář v DIVÉ BÁŘE, zatvrzelý zedník František Doubrava ve ŠTICE V RYBNÍCE, obecní policajt Pazourek v HAŠKOVÝCH POVÍDKÁCH ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ, rychtář Koděra ve STRAKONICKÉM DUDÁKOVI, nadlesní v ADVENTU, Ohnivec v dramatu PROTI VŠEM, nebo děda Poláček po boku Zdeňky Baldové v komedii PÁTÉ KOLO U VOZU. Režisér Václav Krška Vojtu obsadil do svých životopisných filmů MLADÁ LÉTA (otec Aloise Jiráska), POSEL ÚSVITU (kolářský mistr Václav Svoboda) a MIKOLÁŠ ALEŠ (model Drábek). Diváci velmi ocenili, když Vojta převedl z divadla na filmové plátno pod vedením Josefa Macha svého vynikajícího loupežníka Sarku - Farku v pohádce HRÁTKY S ČERTEM. Další vděčnou roli nabídnul Vojtovi Otakar Vávra ve filmu podle románu Karla Čapka PRVNÍ PARTA, kde hrál Vojta starého havíře Suchánka, který se i přes svůj vysoký věk snaží pomáhat při odstraňování škod po důlní katastrofě.

I v 60. letech se pro Jaroslava Vojtu našli filmové role. Uveďme např. jeho továrníka Smolíka v dramatu POCHODNĚ, hospodáře ve Weissově pohádce pro dospělé ZLATÉ KAPRADÍ, nebo člena podvodnické rodiny Musilů Oldřicha v komedii MEZI NÁMI ZLODĚJI. Jeho poslední filmovou rolí byl hluchý stařík Lebeda v kriminálce ALIBI NA VODĚ z roku 1965, který díky schopnosti odezírat ze rtů pomůže kriminalistům usvědčit vraha.

Herec pověstný svou milou a veselou povahou, smyslem pro humor a uměním plést pointy vtipů byl činný i nadále v televizi, když jeho filmová kariéra skončila. A tak ho televizní diváci viděli a stále mohou vidět jako Leopolda Nedobyla v seriálu SŇATKY Z ROZUMU, nebo jako důchodce Lojzíka v televizní inscenaci TCHÝNĚ. Vojta spolupracoval také s rozhlasem (Hrátky s čertem).

Jaroslav Vojta získal řadu ocenění. V roce 1929 to byla státní cena za dramatické umění, 1940 Národní cena za roli ve filmu TO BYL ČESKÝ MUZIKANT, 1953 titul Zasloužilý umělec, 1958 titul Národní umělec a 1963 Řád práce.

Petr "Bart" Bartoš

Herecká filmografie

Filmy

1970 Nejsem chmýrko na bodláku (TV film)
1969 Tchýně (TV film)
1965 Alibi na vodě
Úplně vyřízený chlap
1963 Mezi námi zloději
Zlaté kapradí
1962 Neklidnou hladinou
Prosím, nebudit!
1961 Kde řeky mají slunce
Ledové moře volá
1960 Lidé jako ty
Lišák Pseudolus (TV film)
Osení
Pochodně
Sedmý kontinent
U nás v Mechově
1959 Jak se Franta naučil bát
Medvěd a strašidla
O medvědu Ondřejovi
První parta
Zkouška pokračuje
1957 Florenc 13,30
Páté kolo u vozu
Poslušně hlásím
1956 Advent
Dobrý voják Švejk
Herecké anekdoty (TV film)
Hrátky s čertem
Proti všem
Synové hor
1955 Hudba z Marsu
Jan Žižka
Návštěva z oblak
Po noci den
Psohlavci
Rudá záře nad Kladnem
Strakonický dudák
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Cirkus bude!
1953 Expres z Norimberka
Komedianti
Přicházejí z tmy
Vojnarka (TV film)
1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství
Mladá léta
Nad námi svítá
1951 Mikoláš Aleš
Milujeme
Štika v rybníce
1950 Posel úsvitu
Zvony z rákosu
1949 Divá Bára
DS-70 nevyjíždí
Veliká příležitost
1948 Léto
Ves v pohraničí
1947 Čapkovy povídky
Jan Roháč z Dubé
Muzikant
Nikola Šuhaj
1946 Nadlidé
Nezbedný bakalář
Průlom
1945 Bludná pouť
Z růže kvítek
1944 Děvčica z Beskyd
Skalní plemeno
1942 Karel a já
1941 Pantáta Bezoušek
Turbina
1940 Druhá směna
Muzikantská Liduška
Pohádka máje
Poslední Podskalák
Pro kamaráda
Přání k Novému roku
To byl český muzikant
1939 Humoreska
Kouzelný dům
Muž z neznáma
Teď zas my
1938 Cech panen kutnohorských
Její pastorkyně
Neporažená armáda
1937 Bílá nemoc
Harmonika
Hordubalové
Naši furianti
Srdce na kolejích
1936 Jízdní hlídka
Komediantská princezna
Zlatý věk
1935 Maryša
Pozdní láska
1934 Na Svatém Kopečku
U nás v Kocourkově
1933 Dům na předměstí
Řeka
1932 Načeradec král kibiců
Peníze nebo život
Zapadlí vlastenci
1931 Aféra plukovníka Redla
Muži v offsidu
Obrácení Ferdyše Pištory
1929 Svatý Václav
1925 Dvě lásky K. H. Borovského
Hraběnka z Podskalí
Jedenácté přikázání
Lucerna
1923 Záhadný případ Galginův
1922 Zlatý klíček
1921 Jánošík
Mnichovo srdce
Na vysoké stráni
Neznámé matky
1920 Magdalena

TV seriály

1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 1 (E01)

Dokumentární

2010 Příběhy slavných: Sukovitá duše (TV film) - a.z.
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1960 II. celostátní spartakiáda 1960
1959 Jaroslav Vojta, herec čistého srdce
1956 Ladovi furianti
1953 Večery s Jindřichem Plachtou
1941 II. Filmové žně
1936 Jak se dělá film

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace