Reklama

Reklama

Poslední dny Marie Antoinetty

(TV film)
  • Francie Les 76 Derniers Jours de Marie-Antoinette (více)

Obsahy(1)

Revoluční doba si žádá extrémní činy. Bývalá královna Francie se má stát obětí republiky, která hledá sama sebe a brzy zanikne... Čtyři roky po pádu Bastily se francouzská revoluce zvrhla v násilí a nastoupil režim teroru. Jeho nejvýznamnější obětí byl dosud král Ludvík XVI., popravený v lednu roku 1793. Ze všech stran však zaznívá také volání po smrti „rakouské vlčice“, jíž lid podezřívá ze zrady. Ovšem v rámci prezentace spravedlnosti nemůže být popravena bez oficiálního soudního procesu, a i kdyby doopravdy zradila, neexistují proti ní důkazy. Bylo tedy nezbytné proces zmanipulovat a jeho průběh i výsledek musel být exemplární. 14. října 1793 stanula bývalá francouzská královna Marie Antoinetta před tribunálem, jehož rozsudek byl všem – pravděpodobně vyjma jí samotné – předem známý. Učinila tak s překvapivou silou a noblesou. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Podle mě jsem měl možnost sledovat kvalitní dokument, který, jak už to tak v současnosti bývá a je to moderní, se stal i napůl hranou záležitostí. A ne špatně. Dozvěděli jsme se hodně zajímavostí, které jsme určitě netušili. Také to něco vypovídá o době. Ostatně i dnes existují demokratické režimy, které se tváří demokraticky, ale je to tak jen na půl. A je dobré si připomenout i dnes, že leckterá demokracie může stát na základech toho, co sama kritizovala a smetla do archivu dějin. Marie Antoinetta měla tu smůlu, že zde byla velká chuť po jejím exemplárním potrestání. Vina nebyla tak důležitá. Zajímavé ale je, že i na její porotu nakonec došlo a navíc ve velmi krátkém čase. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Komorný dokument určite áno, ale tvrdiť, že je bez prekvapenia? A aké prekvapenie by sme v prípade Marie Antoinetty chceli očakávať? Že jej snáď tú hlavu prilepia naspäť kanagonom? Nie, naopak, dobrý dokument to bol. V podstate nepoukázal len na šialenú dobu, ktorá viedla k vlne udavačstva a nenávisti, ale priviedol na svetlo aj mená zodpovedných za to, že chuderu ženu s modrou krvou popravili len tak pre nič, za nič, len pre svoj pôvod a postavenie. A ona, hoci toto vôbec do rozsudku nečakala, brala svoj osud hrdo a pod gilotínu šla tak vyrovnane, že nielen dojala súčasníkov, ale zapísala sa tým nesmrteľne do dejín a v podstate si "urobila meno". Samozrejme, život stratila. Ale čo môže pohladiť na duši je, že doba zmietla spolu s ňou aj jej sudcov. Všetci zapletení v odsúdení Marie Antoinetty boli do dvoch rokov mŕtvi. Rovnako tak pod gilotínou. Ale na nich si už nikto nepamätá. ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který sice nepřinesl žádné objevné informace (aspoň teda pro mě), ale byl vyváženě a citlivě zpracovaný. Prdel bych ale rád nakopal autorovi závěrečných vysvětlujících titulků v češtině, které byly dost pomýlené. Hébert nebyl popraven 6 měsíců po Marii Antoinettě, Robespierre 10 měsíců po Hébertovi a Fouquier-Tinville 8 měsíců po Robespierrovi. Zvlášť ten prostřední údaj je úplně mimo: o půl roku. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama