Reklama

Reklama

On the Wrong Track

  • Hongkong Wai mit hou dei che (více)

Recenze (3)

movie 

všechny recenze uživatele

Logo Shaw Brothers znají diváci hlavně z řady šaolinských a martial arts akčňáků 70. a 80. let. Evidentně produkovali snímky i pro mladistvé, kterým je ON THE WRONG TRACK určen především, přičemž zde se jedná o mix rodinného dramatu o dospívání, temné krimi a automobilního akčního filmu. V dost rychlém střihu sledujeme příběh dvou bratrů: jednomu to jde ve škole trochu hůř a brzy se z něj stane rebel, ten učenlivější se spíš věnuje vztahu s vietnamskou uprchlicí, která i se svým batoletem žije v trýznivé ubytovně. Brzy jim ale kartami zamýchá drsný fízl, který nemá pro delikty mladistvých žádné slitování. Nevím jak to skutečně chodilo mezi 80's hongkongskou omladinou, ta, kterou sledujeme v tomhle filmu se ve volném čase věnuje kradení aut a po večerech závodí v tajném destruction derby za městem, které se odehrává v plamenitých kulisách místního šroťáku a dost často tam při závodech jde o život. Svým námětem mi to trochu připomělo českou HORKOU KAŠI, akorát místo metalu se tu řeší auťáky. Filmu musím určitě přiznat solidní provedení: skvělá kamera s řadou originálních záběrů, prudký střih a podivný dark space synth prog soundtrack. Pro mě určitě celkem zajímavé seznámení s žánrem, o kterém jsem dosud netušil (i když upřímně nemám moc tušení zdali ho budu i nadále rozkrývat). ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Film vznikl pod hlavičkou konzervativního studia Shaw Brothers, kterému už tou dobou notně docházel dech, ale podobně jako Hong Kong Hong Kong nebo Men from Gutter ze stejného roku disponuje moderní, hongkongskou novou vlnou inspirovanou poetikou. Blíže má nepochybně k druhému jmenovanému snímku, neboť se přes tematizaci aktuálních sociálních problémů (násilí mládeže, neporozumění mezi rodiči a jejich dětmi, chmurné vyhlídky vietnamských uprchlíků na hongkongském území) stále jedná o čistě žánrovou podívanou. Dokonce takovou, která se nachází na hranici exploatace - viz například závěr, který ani příliš přirozeně nevyplývá z předchozího děje. Zajímavým rysem filmu je eliptický přístup k vyprávění, z něhož jsou vynechány dokonce i reakce postav na zásadní události jako je například smrt rodinného příslušníka. Na jednu stranu můžeme omezený vhled do jejich jednání a myšlení vnímat jako něco, co přispívá k větší schematičnosti filmu, na stranu druhou však lze tento krok vnímat jako znázornění bariéry, která mezi postavami existuje (o důležitých věcech spolu nemluví a vzájemně se pak nechápou) i jako vyhýbání se laciné slzopudnosti. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Skutečnost, že nekorunovaný král CATIII úletů, i poněkud zvláštních akčních filmů Clarence Ford(The Iceman Cometh, Naked Killers, Martial Angels, Dragon From Russia aj.) začínal svoji kariéru (tedy prvních pět filmů) jako autor sociálně tíživých dramat, které se svými postupy a látkou blížily nové vlně je pro mě poněkud šokující, minimálně tedy překvapivá. On The Wrong Track je drama, příběh dvou bratrů, kteří žijí s otcem, ale moc si s ním nerozumí. Matka je totiž opustila, otec si navíc shání nové známosti, které jim samozřejmě nejsou po chuti. Svoji frustraci vybijí v nesmyslnách násilných akcích(a už tady se dají vidět náběhy k hyperstylizovanému násilí a akčním scénám, jak je později Clarence točil). Na jednu stranu mě štvala synťáková hudba, která je většinou dosti protivná. Na druhou stranu ten film a charaktery mají hloubku, emoce, atmosféru. Není to nic lehkého na skousnutí, ale jak vidno tehdy se do popředí začaly dostávat filmy se sociální tématikou reflektující aktuální problémy HK, rozpad rodiny, vztahů. Jestli se zajímáte o hong kongskou novou vlnu, nebo kinematografii těchto zeměpisných šířek, neměl by vám film proklouznout, třeba také kvůli Andymu, který prokazoval už tehdy slušný herecký talent. Závěrečný souboj v obchoďáku je skutečnou třešničkou na dortu. ()

Reklama

Reklama