Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009 Autor Cervenak
Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras Bulba: Zaporožskaja Seč. Režisér Vladimir Bortko ho natočil podle knížky Nikolaje Gogola, pojednávající o válce ukrajinských kozáků s Poláky v druhé polovině 17. století. Legendárního vůdce si zahrál Bogdan Stupka, který se v podobné roli (kozácký vůdce Chmelnický) osvědčil už v sienkiewiczovské adaptaci Ohněm a mečem. Taras Bulba měl premiéru minulý týden a za první víkend vydělal 6,4 milionu dolarů, což by mu stačilo i na slušné umístění v americkém TOP 10 – v Rusku lze mluvit o megahitu. Momentálně má Taras na kontě 12 milionů dolarů a jeho triumfální tažení pokračuje. Na jaké další domácí filmy Rusové chodí? Velkým hitem je romantická komedie o partě Rusů v New Yorku Ljubov v bolšom gorode (Láska ve velkém městě), která už vydělala téměř 10 milionů dolarů (rozpočet byl 3,5 milionu), slušně si vedou i muzikálová komedie Pervaja ljubov (První láska) či komediální horor Pjatnica 12 (Pátek dvanáctého). A na jaké filmy se naši někdejší bratři letos nejvíc těší? Především na pokračování sci-fi velkofilmu Obytaemij ostrov (Nehostinný ostrov), který Sergejův syn Fjodor Bondarčuk natočil podle románu bratří Strugackých za rekordních 37 milionů dolarů. Obytaemij ostrov 2 má premiéru 23. dubna. Děti se nejvíc těší na první ruský digitální animák Zvezdnyje sobaki: Belka i Strelka (Hvězdní psi: Belka a Strelka), ale své diváky si určitě najde i klasicky animovaný Ivan Carevič i serij volk (Ivan Carevič a sivý vlk) od studia Melnica, od něhož u i nás vyšli na DVD Aljoša Popovič a Tugarin Zmej a Dobryňa Nikitič a tříhlavý drak. Jednoznačně nejočekávanějším ruským filmem roku je ale historický horor Vij, který vznikl podle románu Nikolaje Gogola, měl na ruské poměry gigantický rozpočet 21 milionů dolarů, v hlavní roli se objeví Brit Jason Fleming a trailery potvrzují, že Rusové natočili svou vlastní Ospalou díru. Režisér Oleg Stepčenko už teď plánuje i druhý a třetí díl, v nichž by se zlý duch ze Sibiře měl přesunout třeba i do Transylvánie. Podrobnější informace, plakáty, fotografie a hlavně frajersky střižené trailery naleznete na stránce http://kinoros.ru/db/index.do. Jak jinak, musíte oprášit své znalosti azbuky a ruštiny. ;-)

Reklama

Související novinky

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Milla Jovovich svádí ruského Bonda

Milla Jovovich svádí ruského Bonda

08.01.2013

Jen už u toho nebude Paul Verhoeven, jak původně zamýšlel. Ale popořadě: Boris Akunin je jeden z nejúspěšnějších současných ruských spisovatelů. Je to především zásluha románové série o detektivovi a… (více)

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

dnes

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama