Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Herecká stávka je na spadnutí

Herecká stávka je na spadnutí

13.07.2023 Autor dO_od

Už je to takřka oficiální. Ačkoliv se hollywoodská studia snažila na poslední chvíli přimět skrze nezávislé jednatele zástupce hereckého odboru k prodloužení stávajícího kontraktu, organizace SAG-AFTRA nakonec jednání zrušila a za několik hodin by tak mělo dojít k zahájení stávky herců, kteří se tedy připojí k již stávkujícím scenáristům. Bude se zároveň jednat o první hereckou stávku od roku 1980 a první společnou stávku scenáristů a herců od roku 1960, když byl prezidentem hereckého odboru ještě Ronald Reagan.

 

V prohlášení hereckého odboru pak ve zkratce stojí, že Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP), která zastupuje v Hollywoodu všechna velká studia jako Disney, Warner Bros., Amazon, Netflix, Apple či Paramount, nedokázala vyhovět férovým požadavkům v klíčových oblastech, a tudíž další jednání nemělo smysl. Současná prezidentka SAG-AFTRA Fran Drescher (mimochodem bývalá hvězda seriálu Chůva k pohledání) se k záležitosti vyjádřila v podobném duchu, kdy se prý snažila dosáhnout adekvátní dohody, většina návrhů od AMPTP však nerespektovala kladené podmínky, nebo byly někdy vysloveně „urážkou“.

 

Zpráva přichází po týdnech spekulací, že by ke stávce herců mohlo dojít, a to i přesto, že režijní odbory k nelibosti některých zvučných tvůrců nedávno nový kontrakt podepsaly. Tím tak nechaly již několik týdnů stávkující scenáristy v o něco nevýhodnější pozici, nyní by se však strana mince mohla otočit. Nutno doplnit, že včera vyšel na serveru Deadline článek, v němž anonymní zdroj seznámený s postojem velkých studií proklamoval, že cílem je doslova protáhnout stávku co nejdéle, dokud scenáristům nedojdou peníze a nezačnou přicházet o bydlení, aby následně přistoupili na ty pro ně nejkrutější podmínky. Tento skoro až groteskně chladnokrevný přístup následně sklidil na sociálních sítích obří vlnu kritiky, po čemž AMTPT musela vydat vyjádření, v němž se od podobné taktiky distancovala s tím, že to rozhodně není pravda.

 

Pro Hollywood to každopádně znamená velké potíže. Stávka herců znamená, že se nebude moct nic natáčet, už natočené filmy, které mají před premiérou, se navíc budou muset obejít bez herecké propagace. Zásadně se to samozřejmě podepíše i na seriálové tvorbě, kdy se rázem bude muset spousta věcí začít odkládat. Z dlouhodobého hlediska je to pochopitelně neudržitelné a studia si teď budou muset dobře rozmyslet, jak situací navigovat. Momentálně je míč na jejich straně.

Reklama

Související novinky

Zlaté maliny slupnul hororový Medvídek Pú

Zlaté maliny slupnul hororový Medvídek Pú

09.03.2024

Den před předáváním slavných Oscarů tradičně probíhá vyhlášení cen, které si hollywoodské celebrity často za rámeček nedávají. Řeč je samozřejmě o Zlatých malinách (Razzies), které posměšně oceňují… (více)

Herecká stávka je u konce

Herecká stávka je u konce

09.11.2023

Hollywood si může oddechnout. Po dvou dlouhých stávkách, které letos ochromily americký filmový a televizní průmysl, se mohou filmaři opět vrátit před a za kameru. Zástupci hereckého svazu SAG-AFTRA… (více)

Herecké odbory potřebují čas na rozhodnutí

Herecké odbory potřebují čas na rozhodnutí

06.11.2023

Před pár dny jste se zde mohli dočíst, že americká Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP) představila stávkujícím hereckým odborům SAG-AFTRA svoji nejnovější nabídku, která mimo jiné… (více)

Další stávka na obzoru

Další stávka na obzoru

02.09.2023

SAG-AFTRA neboli americká odborová organizace sdružující pracovníky v audiovizi, zjednodušeně herecký svaz, už jednu stávku pár měsíců vede. V kombinaci se stávkou scenáristů se pak dokonce jedná o… (více)

Hrozí Hollywoodu další stávka?

Hrozí Hollywoodu další stávka?

29.05.2023

Továrna na sny, jak se Hollywoodu přezdívá, v posledních týdnech naplno pociťuje onen aspekt továrny, když scenáristé nespokojení s pracovními podmínkami stávkují. Zastavily se kvůli tomu práce na… (více)

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

James Gray natočí vlastní armagedon

James Gray natočí vlastní armagedon

08.07.2020

Režisér James Gray (Ztracené město Z, Ad Astra) chystá pod hlavičkou Focus Features nový snímek, tentokrát vyprávějící o dospívání v Americe těsně před tím, než si zvolila Ronalda Reagana za svého… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

29.04.2024

Na letošní ročník, který probíhal od 18. do 23. dubna, přijeli skladatelé Jesper Kyd (hra Assassin’s Creed), John Debney (Iron Man 2, Největší showman), oscarový skladatel Mychael Danna (Pí a jeho… (více)

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Reklama

Reklama