Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Kolik prodělají pátý Indy a sedmá Mission: Imposible?

Kolik prodělají pátý Indy a sedmá Mission: Imposible?

16.08.2023 Autor dO_od

Podle posledních čísel serveru Variety (zahrnujicích nejen tržby z kin) by mohly letní blockbustery Indiana Jones a nástroj osudu a Mission: Impossible Odplata – První část prodělat až 100 milionů dolarů. Už delší dobu se ví, že ani jeden snímek bohužel z finančního hlediska v kinech neuspěl. Oba filmy pro to měly rozdílné důvody. Pátý Indy v režii Jamese Mangolda (Logan) tvrdě narazil ještě před premiérou poté, co ho strhali kritici v Cannes, následně se pak snímku nepovedlo do kina dostat mladší diváky, což vedlo k tristnímu výsledku 375 milionů dolarů celosvětově.

 

Sedmé M:I se dařilo o něco lépe, kritici i diváci totiž hlásili velkou spokojenost a snímek měl našlápnuto k daleko lepšímu výsledku, než je momentálních 523 milionů. Jenže hlavní producent a hvězda filmu Tom Cruise přesvědčil studio Paramount o červencovém termínu premiéry, které se nakonec stalo kvůli nástupu Barbenheimeru pro Ethana Hunta a spol. naprosto vražedným. Opus Christophera Nolana totiž o týden později zcela ovládl všechny IMAX kina, ze kterých mocně doloval dolary až doteď, a Barbie se mezitím stala takovým popkulturním fenoménem, že má na kontě již necelé 1,2 miliardy dolarů.

 

Jak Indy, tak Mission: Impossible tedy ve výsledku krutě pohořely. Do velké míry si za to ale studia a tvůrci můžou sami, oba filmy totiž měly oficiální rozpočet 290-300 milionů dolarů bez reklamy, což je při pohledu na loňský nebo i letošní box office zkrátka dlouhodobě neudržitelná strategie. Zejména studio Disney v poslední době utrácí horentní sumy za obsah (seriálová Tajná invaze měla stát 212 milionů…), aniž by ty peníze následně byly vidět na kvalitě. Nutno však dodat, že všechny tyto projekty zároveň završují éru filmů natáčených za covidu, což mělo na jejich cenovky jasný vliv.

 

Každopádně podle box office expertů má snímek Toma Cruise přece jen blíž k tomu, aby se nakonec alespoň zaplatil, a to kvůli jeho modelu financování. Variety ostatně počítá i s dalšími zisky nejen z kin. V podobné situaci, snad jen o chlup lepší, je pak i desáté Rychle a zběsile studia Universal. Film utržil 704 milionů dolarů s rozpočtem 340 milionů, po započítání reklamy tak film sotva skončí v černých. O to víc se každopádně cení úspěch Super Maria, Barbie nebo Oppenheimera, jejichž rozpočty nepřesáhly 150 milionů dolarů, a přitom plenily kina jako diví. Na tuto laťku by se teď Hollywood měl v budoucnu jednoznačně zaměřit, tedy hned poté, co studia nabídnou férové pracovní podmínky scenáristům a hercům a ukončí současnou stávku.

Reklama

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

49. ceny César ovládla Anatomie pádu

49. ceny César ovládla Anatomie pádu

24.02.2024

V pátek 23. února 2024 proběhl v pařížské koncertní síni Olympia slavnostní ceremoniál 49. ročníku předávání cen francouzské Akademie filmových umění a technik (Académie des Arts et Techniques du… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024 Reklama

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

29. Critics' Choice Awards - výsledky

29. Critics' Choice Awards - výsledky

14.01.2024

V neděli 14. ledna byly v kalifornské Santa Monice uděleny ceny Critics' Choice Awards tradičně vyzdvihující výjimečné tvůrčí výkony a filmové počiny uplynulého roku. Toto ocenění je zároveň po… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Reklama

Reklama