foto

Leonid Kuravljov

  • nar. 8.10.1936 (83 let)
    Moskva, Rusko, Sovětský svaz

Biografie

Leonid Kuravljev se narodil 8. října 1936 v Moskvě. Brzy přišel o otce a matka byla v roce 1941 na základě falešných obvinění poslána na sever do obce Zašeek v Murmanské oblasti. Tam prožil malý Leonid s matkou několik let.

Leonid se špatně učil, nejvíce problémů mu dělaly exaktní vědy. To předurčilo výběr jeho budoucího povolání. Sestra mu kdysi žertem poradila, aby šel studovat na filmový institut, tam určitě nebude matematiku, fyziku ani chemii potřebovat. Poprvé se na školu hlásil v roce 1953 a neuspěl. A tak začal pracovat v družstvu Optika v Moskvě. Za dva roky se Kuravljev rozhodl znovu zkusit štěstí při přijímacím řízení na uměleckou školu. Úspěšně složil zkoušky a stal se žákem Borise Vladimíroviče Bibikova.

Ještě jako student debutoval Kuravljev ve filmu. V roce 1960 si zahrál námořníka Kamuškina v historicko-revolučním filmu MUŽ ČINU. Zároveň s tímto snímkem hrál také v diplomové práci Vasileje Šukšina ZPRÁVY OD LABUTÍ. V témže roce absolvoval herectví na Všesvazovém státním institutu kinematografie. V letech 1960 – 1992 působil v Divadelním studiu. V roce 1965 se stal zasloužilým umělcem, roku 1976 národním umělcem SSSR.

Leonid Kuravljev je výrazný charakterní herec, mistr epizodních rolí. Srdce diváků si získal rolí Pavla Koločnikova ve filmu ZNÁM TAKOVÉHO CHLAPÍKA (1964), který režíroval jeho přítel Vasilij Šukšin. K jeho velmi úspěšným rolím patří postava Žorže Miloslavského z komedie IVAN VASILJEVIČ MĚNÍ POVOLÁNÍ (1973). V roce 1975 si zahrál v koprodukčním snímku Sovětského svazu a ČSSR z cirkusového prostředí CIRKUS V CIRKUSE. Téhož roku se blýsknul rolí Afanasije Boršova ve filmu AFOŇOVO ZMOUDŘENÍ.

Leonid Kuravljev se může pochlubit neopakovatelným kouzlem a originálním vzhledem, velmi záhy začal ztrácet vlasy, má tupý nos a mezeru mezi zuby.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

Filmy

2019 Samyy krasivyy kon
2014 Věs etot Džem
2012 Rževskij protiv Napoleona
2009 Kletba kouzelného kamene
2005 Saga drevnich bulgar: Lestvica Vladimira Krasnoje Solnyško
Saga drevnich bulgar: Skazanije Olgi Svjatoj
1998 Lazebník sibiřský
Staryje pěsni o glavnom 3 (TV film)
The Stringer
1997 Noč pěred Rožděstvom
Staryje pěsni o glavnom 2 (TV film)
1996 Mužčina dlja molodoj ženščiny
Novogodňaja istorija
Popadalščik
1995 Slečna selka
Širli-Myrli
1994 Master i Margarita
Prizrak doma mojego
Prostodušnyj
Russkij sčjot
Russkoje čudo
1993 Kodex besčestija
Ličnaja žizň korolevy
Prigovor
Provincialnyj benefis
Skandal v našem Klošgorodě
Začem alibi čestnomu čelověku?
1992 Detonator
Kak živjotě, karasi?
Na Děribasovské je krásně aneb Na Brighton Beach zase prší
Tridcatovo uničtožiť!
V poiskakh zolotogo fallosa
1991 Agenty KGB tože vljubljajutsja
Gangstery v okeane
Ispanskaja aktrisa dlja russkogo ministra
Sled dožďa
Vstretimsja na Taiti
1990 Mordaška
Očarovannyj strannik
Samoubijca
Sdělano v SSSR
Častnyj detektiv, ili operacija 'Kooperacija'
1989 Lestnitsa
Něsročnaja vesna (TV film)
Ono
1988 Esperanza
Jolki-palki
Prezumpcija něvinovnosti
Pusť ja umru, Gospodi...
Zapretnaja zona
1987 Pervaja vstreča - posledňaja vstreča
Raz na raz ně prichoditsja
Vyděrač
Zagon
1986 Levša
Na zlatom krylce siděli
1985 Lovec hadů
Nejkouzelnější a nejpřitažlivější
Opasno dlja žizni!
Pjať minut stracha
Váš oddaný...
1984 Měděný anděl
Neviditelný
Preždě, čem rasstaťsja
Zbraně pro Petra Velikého
Čerez vsje gody
1983 Milujeme jazz
Mirgorod i jego obitatěli (TV film)
Viťa Glušakov, drug Apačej
1982 Chraňte muže!
Iščitě ženščinu (TV film)
Ně bylo pěčali
Proradné peníze
Svadebnyy podarok
1981 Fakty minuvshego dnya
My, nižepodpisavšijesja (TV film)
1980 Damy priglašajut kavalerov
Za spičkami
1979 Bezotvetnaja ljubov
Frak dlja šalopaja
Marnost nad marnost
Pena
S ljubimymi ně rasstavajtěs
1978 Po ulicam komod vodili...
Poka bezumstvujet mečta
Šel pes po klavíru
Živitě v radosti
1977 Inkognito v Petrohradě
Muž jak se patří
Poslední oběť
Směšnyje ljudi
Účtování
1976 Bezottsovshchina
Priključenija Travki
Ty mně, já tobě
1975 Afoňovo zmoudření
Begstvo mistera Mak-Kinli
Cirkus v cirkuse
Opakovaná svtba
Ozvěny
To snad není možné!
1974 Kyš i Dvaportfelja
Lev Guryč Siničkin (TV film)
Severní rapsódie
Svoj pareň
1973 Eta vesjolaja planeta (TV film)
Ivan Vasiljevič mění povolání
Nejlon 100%
1972 Robinson Crusoe
1971 Běh bílé královny
Osvobození V - Poslední úder
Sedmoe nebo
1970 Ballada o Beringe i jevo druzjach
Karusel
Osvobození I - Ohnivá duha
Osvobození II - Průlom
Sedm nevěst svobodníka Zbrujeva
Začátek
1969 Děň i vsja žizň
Ja jego něvěsta
Jediný svědek
Sviť, sviť, má hvězdo
1968 Krach
Ljubov Serafima Frolova
Mužskoj razgovor
Urok literatury
Zlaté tele
1967 Vij
1966 O malých a velkých
Staršaja sestra
1965 Vremja, vperjod!
Váš syn a bratr
1964 Něpridumannaja istorija
Vsjo dlja Vas
Znám takového chlapíka
1962 Osudový zápas
1961 Ljubuška
Strojvůdce, který řídil vlak
Tenkrát byly stromy veliké
1960 Muž činu

TV seriály

2007 Priključenija soldata Ivana Čonkina (TV seriál) - vyp.
Ulicy razbitych fonarej (TV seriál)
Opasnaja komandirovka (S08E25)
Poslednij bestseller (S08E24)
Tretij lišnij (S08E23)
další epizody (17)
2006 Vospominanija o Šerloke Cholmse (TV seriál)
2005 Syščiki (TV seriál)
Spisok regenta (S04E07)
Kak chorošo byť geněralom (S04E06)
Melodija dlja pistoleta s glušitělem (S04E05)
další epizody (7)
Ulicy razbitych fonarej (TV seriál)
Mentovskij romans (S07E25)
Istočnik informacii (S07E23)
Po tu storonu reklamy (S07E22)
další epizody (17)
2004 Jevlampija Romanova. Sledstvije veďot diletant (TV seriál)
Gaďuka v sirope (S02E01)
Syščiki (TV seriál)
Ně streljajtě v pianista (S03E10)
Po tramvajnomu biletu (S03E09)
Beněfis (S03E08)
další epizody (10)
Ulicy razbitych fonarej (TV seriál)
Mama (S06E26)
Koněc kvartala (S06E25)
Něsčastnyj slučaj (S06E23)
další epizody (14)
2003 Syščiki (TV seriál)
Angelskaja pyl (S02E07)
Tajna osenněgo lesa (S02E06)
Ujti i ně vernuťsja (S02E05)
další epizody (7)
2002 Brigada (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
2001 Syščiki (TV seriál)
Dom, gdě isčezajut mužja (S01E10)
Gončije po krovavomu sledu (S01E09)
Ijerichonskije truby (S01E08)
další epizody (9)
1989 Vchod v labirint (TV seriál)
1988 Žitije Don Kichota i Sančo (TV seriál)
1987 Poraženije (TV seriál)
1984 Trest, kotoryj lopnul (TV seriál)
1981 Sledstvije vedut Znatoki (TV seriál)
Iz žizni fruktov (E16)
1979 Maleňkije tragedii (TV seriál)
Místo akce neměnit! (TV seriál)
1973 Sedmnáct zastavení jara (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky