foto

Carolyn Jones

  • nar. 28.4.1930
    Amarillo, Texas, USA
  • zem. 3.8.1983 (53 let)
    West Hollywood, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Carolyn Jones (křestní jméno dostala podle americké herečky Carole Lombard), celým jménem Carolyn Sue Jones se narodila 28. dubna 1930 (několik zdrojů uvádí rok 1929 a 1933, ale na rodném listu, úmrtním listu a náhrobku je uveden správný rok 1930). Hrdě se hlásila k indiánským kořenům, v žilách jí kolovala indiánská krev kmene Komančů. V roce 1947 odjela do Kalifornie, kde se přihlásila do hereckého kursu v Pasadena Playhouse, který absolvoval mimo jiné například Gene Hackman, Dustin Hoffman, Charles Bronson a mnoho dalších hvězd filmového plátna.

Kariéru filmové herečky zahájila v roce 1952, když získala smlouvu u společnosti Paramount Pictures a téhož roku se objevila poprvé na filmovém plátně. O rok později jí obsadil režisér André De Toth do svého hororového snímku DŮM VOSKOVÝCH FIGURÍN za který sklidila dobrou kritiku. V roce 1957 jí režisér Delbert Mann obsadil do svého filmu THE BACHELOR PARTY a role v tomto snímku jí vynesla nominaci Academy Award. O rok později získala cenu Golden Globe - Most Promising Newcomer (společně se Sandrou Dee a Dianou Varsi) za roli Ronnie ve filmu KING CREOLE, kde hrála po boku Elvise Presleyho a Waltera Matthause. Další úspěch se dostavil účinkováním v televizním seriálu ADDAMSOVA RODINA, který se točil v letech 1964 - 1966. Role Morticie Addams jí vynesla nominaci Golden Globe Award. Po skončení tohoto seriálu začala její kariéra upadat. Na několik let dokonce opustila showbyznys. Comeback přišel v roce 1977, když se objevila v několika televizních filmech a seriálech. Při práci na televizním seriálu CAPITOL v roce 1982 jí byla diagnostikována rakovina střev. Nemoc předčasně ukončila její kariéru, o rok později i život.

Carolyn Jones byla třikrát vdaná. Její první manžel byl tehdy začínající, ctižádostivý filmový producent Aaron Spelling. Vzali se v roce 1953, ale manželství skončilo rozvodem v roce 1964. Podruhé se provdala v roce 1968 za svého hlasového poradce Herberta S. Greena, ale ani toto manželství nevydrželo. Skončilo rozvodem v roce 1977. Jejím třetím manželem byl její dlouholetý přítel Peter Bailey-Britton, kterého si vzala v roce 1982, když už věděla, že umírá na rakovinu. Zemřela následující rok 3. srpna 1983 ve věku 53 let. Pohřbená je na hřbitově Melrose Abbey Memorial Park v Anaheimu vedle své matky.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1981 Midnight Lace (TV film)
1980 The Dream Merchants (TV film)
1979 Good Luck, Miss Wyckoff
1977 Halloween with the New Addams Family (TV film)
Little Ladies of the Night (TV film)
Sežráni zaživa
1969 Color Me Dead
Dance of Death, The
Heaven with a Gun
1963 A Ticklish Affair
1962 Jak byl dobyt Západ
1961 Sail a Crooked Ship
1960 Ledový palác
1959 Career
Díra v hlavě
Poslední vlak z Gun Hillu
The Man in the Net
1958 King Creole
Marjorie Morningstar
1957 Baby Face Nelson
Bachelor Party, The
Johnny Trouble
1956 Invaze lupičů těl
Muž, který věděl příliš mnoho
The Opposite Sex
1955 Na východ od ráje
Něžná past
Slaměný vdovec
1954 Desirée
Make Haste to Live
Shield for Murder
The Saracen Blade
Three Hours to Kill
1953 Dům voskových figurín
Geraldine
Off Limits
Velký zátah
Válka světů
1952 Road to Bali
The Turning Point

TV seriály

1982 Capitol (TV seriál)
1979 French Atlantic Affair, The (TV seriál)
1977 Kořeny (TV seriál)
1967 The Woody Woodbury Show (TV seriál)
1966 Batman (TV seriál)
1964 Rodina Addamsova (TV seriál)
1963 Burke's Law (TV seriál)
1957 Wagon Train (TV seriál)
1953 The Pepsi-Cola Playhouse (TV seriál)
1950 Treasury Men in Action (TV seriál)

TV pořady

1982 The 9th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
It's Your Bet (TV pořad)
1968 It Takes Two (TV pořad)
1965 Hollywood Talent Scouts (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1952 This Is Your Life (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace