foto

Ted Cassidy

  • nar. 31.7.1932
    Pittsburgh, Pennsylvania, USA
  • zem. 16.1.1979 (46 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

,,Zvonili ste?“

Theodore Crawford Cassidy bol americký herec, charakteristický svojím neskutočne hlbokým hlasom a pozoruhodnou výškou 2,06 m. Preslávil sa predovšetkým vďaka seriálu Addamsovci, kde stvárnil obrovitánskeho sluhu s hlbokým hlasom Lurcha. U nás sme ho mohli zhliadnuť ešte v menších rolách vo westernoch Butch Cassidy a Sundance Kid a Mackennovo zlato. Svoj hlas uplatnil taktiež v dabingu, kde ho prepožičal rôznym komiksovým postavám.

Narodil sa v Pittsburgu, vyrastal v meste Phillipi. Hral basketbal a americký futbal za strednú školu, svojho času bol najvyšším hráčom konferencie v oboch športoch. Navštevoval vysokú školu v Západnej Virgínii, neskôr na Floride, kde popri štúdiu pracoval ako záchranár na pláži. V roku 1956 sa oženil s Margaret Helen a presťahoval sa do Dallasu, kde pracoval v rádiu. Bol jedným z prvých, komu poskytli rozhovor Bill a Gayle Newmanovci, najbližší civilní očití svedkovia atentátu na J. F. Kennedyho. S manželkou mal dve deti, chlapca a dievča, z oboch sa stali právnici. V roku 1975 sa rozviedol.

Svoju filmovú kariéru začal v roku 1960, keď svoj hlas poskytol Marťanovi v The Angry Red Planet. Na konkurze na úlohu Lurcha v seriáli Addamsovci, ktorá mala byť pôvodne úplne nehovoriaca, zaujal so svojím „You rang?“. To sa stalo okamžite hitom a bolo pravidelne písane do scenára. Jeho veľká postava a hlboký hlas ho predurčoval na role darebákov a gangstrov.

Jeho výška mu spôsobovala zdravotné ťažkosti, zomrel vo veku 46 rokov na komplikácie po operácii srdca.

milhouse86

Herecká filmografie

Filmy

1982 Flash Gordon - Největší dobrodružství ze všech (TV film)
1979 Flintstones Little Big League, The (TV film)
Flintstones Meet Rockula and Frankenstone, The (TV film)
1978 Dr. Strange (TV film)
Goin' Coconuts
1977 Cowboysan
1976 Harry a Walter jedou do New Yorku
1975 The Great Lester Boggs
The Intruder
1974 Planet Earth (TV film)
Thunder County
1973 Genesis II (TV film)
Harrad Experiment, The
Lacinej fešák Eddie
The Slams
1972 Charcoal Black
Limit, The
1969 Butch Cassidy a Sundance Kid
Mackennovo zlato
1967 Jack a fazolový stonek (TV film)
1959 Rozhněvaná rudá planeta

TV seriály

1978 Challenge of the SuperFriends (TV seriál)
Godzilla (TV seriál)
Jana of the Jungle (TV seriál)
1977 Man from Atlantis (TV seriál)
Sugar Time! (TV seriál)
The Incredible Hulk (TV seriál)
Neuvěřitelný Hulk (S01E01)
1976 The Bionic Woman (TV seriál)
The Return of Bigfoot: Part 2 (S02E01)
1974 Chico and the Man (TV seriál)
1973 Star Trek (TV seriál)
1972 Banacek (TV seriál)
Nová dobrodružství Scooby-Doo (TV seriál)
1968 The New Adventures of Huckleberry Finn (TV seriál)
1967 Birdman and the Galaxy Trio (TV seriál)
Herculoids, The (TV seriál)
Ironside (TV seriál)
Mannix (TV seriál)
Mr. Terrific (TV seriál)
Super President (TV seriál)
The Fantastic Four (TV seriál)
Star Trek (TV seriál)
Aréna (S01E19)
1966 Batman (TV seriál)
Frankenstein Jr. and the Impossibles (TV seriál)
Star Trek (TV seriál)
Z čehopak se vyrábějí děvčátka? (S01E09)
Tarzan (TV seriál)
The Girl from U.N.C.L.E. (TV seriál)
Rodina Addamsova (TV seriál)
Ophelia's Career (S02E30)
Lurch's Grand Romance (S02E29)
The Addams Policy (S02E28)
další epizody (14)
1965 I Dream of Jeannie (TV seriál)
Laredo (TV seriál)
Lost in Space (TV seriál)
Rodina Addamsova (TV seriál)
Uncle Fester, Tycoon (S02E16)
Christmas with the Addams Family (S02E15)
Morticia's Dilemma (S02E14)
další epizody (36)
1964 Daniel Boone (TV seriál)
Rodina Addamsova (TV seriál)
Art and the Addams Family (S01E14)
Lurch Learns to Dance (S01E13)
Morticia, the Matchmaker (S01E12)
další epizody (14)
The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1962 The Beverly Hillbillies (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky