foto

Elisabeth Margoni

  • nar. 16.1.1945 (74 let)
    Mantes-la-Jolie, Francie

Biografie

Francouzskou herečku Elisabeth Margoni můžeme znát především ze dvou Belmondových filmů, kromě toho ale často účinkuje v televizi a na divadelních jevištích. Narodila se ve starobylém městě Mantes-la-Jolie severně od Paříže a pocházela z umělecké rodiny, oba její rodiče Eugenio a Denise byli malíři. Kulturní život rodiny celkem logicky vedl k jejím uměleckým zájmům již od dětství. Hereckou průpravu získala na pařížské Národní konzervatoři dramatických umění, již za studií hostovala v Théâtre Edouard VII. 
 
Po absolutoriu v roce 1969 působila postupně v několika pařížských divadlech, souběžně se od konce šedesátých let objevovala i v televizi. Filmová kamera ji zachytila poprvé v kriminálce TĚLO MÉHO NEPŘÍTELE (Le corps de mon ennemi, 1975), kde hrála menší roli Karine Lechardové, zavražděné milenky hlavního hrdiny (J. P. Belmondo). Byla to její první spolupráce s Belmondem, po jehož boku později dostala větší příležitost v roli jeho manželky Jeanne ve filmu PROFESIONÁL (Le professionnel, 1981). Svou filmografii obohatila i o komediální žánr a například ve filmu ZÁLETNÍK 2 (Nous irons tous au paradis, 1979) vytvořila partnerskou dvojici s Victorem Lanouxem.
 
Častěji se během 70. a 80. let začala objevovat v televizi, kde hrála v seriálech, historických inscenacích nebo adaptacích divadelních her. Z její další filmografie stojí za zmínku dvojí spolupráce s režisérem Jeanem-Marie Poiré (MOJI NEJLEPŠÍ KAMARÁDI – Mes meilleurs copains, 1989; NÁVŠTĚVNÍCI 2: V CHODBÁCH ČASU – Les visiteurs 2: Les couloirs du temps, 1998). Vedlejší role odehrála také ve dvou významných adaptacích divadelních her MĚŠŤÁK ŠLECHTICEM (Le bourgeois gentilhomme, 1982) a HUSAR NA STŘEŠE (Le hussard sur le toit, 1995).
 
Z další práce pro televizi kromě přibývajícího počtu seriálové produkce připomeňme dvoudílný historický snímek JEANNE POISSON, MARKÝZA DE POMPADOUR (Jeanne Poisson, marquise de Pompadour, 2006), v němž byla jako paní Poisson matkou titulní hrdinky (Hélene de Fougèrolles). Před filmovou kamerou stála zatím naposledy v rámci komedie VÍTEJTE NA PALUBĚ (Bienvenue a bord, 2011), kromě toho stále hraje divadlo.
 
Jejím manželem je od roku 1982 herec Yves Beneyton (*1946).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
Vítejte na palubě
2006 Jeanne Poisson, markýza de Pompadour (TV film)
Miluješ-li mě, následuj mě
2005 C'est pas tout à fait la vie dont j'avais rêvé
2004 Filles du calendrier sur scène, Les (TV film)
San Antonio
2003 Láska nebeská
2002 Filles du calendrier, Les (TV film)
Kodex
2001 Engrenage, L'
2000 Salsa
Sex ze soucitu
1998 Návštěvníci 2: V chodbách času
Une semaine au salon (TV film)
1997 Alors voilà,
1996 Antoine (TV film)
1995 Husar na střeše
Le Nid tombé de l'oiseau (TV film)
1989 Mes meilleurs copains
1986 Coeur du voyage, Le (TV film)
À nous les beaux dimanches (TV film)
1985 La Baston
1984 Emportez-la avec vous (TV film)
1983 Na příkaz krále (TV film)
1982 Bourgeois gentilhomme, Le
1981 Profesionál
Promarněné šance
1980 Extérieur, nuit
Georges Dandin (TV film)
1979 Adolescente, L'
Pierrette (TV film)
1977 Borgia ou le sang doré, Les (TV film)
La Vie devant soi
Záletník 2
1976 Tělo mého nepřítele

TV seriály

2018 Un si grand soleil (TV seriál)
2016 Le cocon- Débuts à l'hôpital (TV seriál)
2009 Empreintes criminelles (TV seriál)
2008 Sanglot des anges, Le (TV seriál)
2000 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Pour l'exemple (S06E03)
1999 Julie Lescautová (TV seriál)
Past na policajta (S08E01)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1993 Maîtres du pain, Les (TV seriál)
1992 Secret de famille (TV seriál)
1988 Amies de Miami, Les (TV seriál)
1980 Incorrigibles, Les (TV seriál)
1978 Hommes de Rose, Les (TV seriál)
Madame le juge (TV seriál)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace