foto

Hélène de Fougerolles

  • nar. 25.2.1973 (46 let)
    Vannes, Morbihan, Francie

Biografie

Hélène de Fougerolles patří v současné době k nejvýraznějším osobnostem mladé generace mezi francouzskými herečkami. Narodila se ve městě Vannes na severozápadě Francie a pochází z dobře situované středostavovské rodiny, která se může pyšnit rodokmenem sledovatelným až do 16. století, hereččino celé jméno zní Hélène Christine Rigoine de Fougerolles. Původně se chtěla věnovat kosmetice a studiu estetiky, v patnácti letech ale propadla novému zájmu, přestěhovala se do Paříže a začala studovat herectví, později se v tomto oboru zdokonalovala také v New Yorku, kde absolvovala stáž na prestižním ústavu Lee Strasberg Theatre Institute.

Vstup do světa filmu byl pro Hélène de Fougerolles slibný – jako devatenáctiletá debutující herečka dostala poměrně velkou příležitost v kontroverzním filmu LEONŮV MANŽEL (Le mari de Léon, 1992) slavného režiséra J. P. Mockyho. Zatímco ve výpravném historickém snímku KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1994) jí připadla jen menší úloha, další větší úkoly na ni čekaly v úspěšných filmech MĚSTO STRACHU (Cité de la peur: la comedie familiaile, 1994) nebo MLADISTVÉ NEBEZPEČÍ (Le péril jeune, 1994).

Mezitím začala budovat svou popularitu také účinkováním v televizních seriálech, první hlavní roli dostala ve filmu BUDIŽ SVĚTLO (Que la lumiere soit, 1998), jehož neúspěch bývá připisován špatně načasované distribuci do kin, za svou kreaci Jeanne byla nicméně nominována na Cézara. Následně se objevila v několika mezinárodních koprodukcích, mezi mladými dívkami si jí můžeme povšimnout i v americkém filmu PLÁŽ (The Beach, 2000). Úspěšným pro ni pak byl především Rivettův film KDO VÍ (Va savoir, 2001), který byl s úspěchem prezentován na několika mezinárodních festivalech, Hélène de Fougerolles za svou roli obdržela Cenu Romy Schneiderové, ani druhou nominaci na Cézara se jí ale v úspěch proměnit nepodařilo.

Také některé televizní práce s participací Hélène de Fougerolles byly uvedeny i u nás, prozatím největší herecký prostor dostala v titulní roli dvoudílného historického filmu JEANNE POISSON, MARKÝZA DE POMPADOUR (Jeanne Poisson, marquise de Pompadour, 2006); tuto postavu ostatně hrála již pár let předtím v nepříliš zdařilé obnovené verzi FANFÁNA TULIPÁNA (Fanfan la tulipe, 2003). Zatím naposledy na sebe Hélène de Fougerolles v mezinárodním měřítku upozornila hlavní rolí v hororu MUTANTI (Mutants, 2009).

Hélène de Fougerolles se v roce 1997 provdala za producenta a režiséra Erica Huberta. Z jejich manželství pochází dcera Shana (*2003), rok po jejím narození se ale rozvedli. Hélèniným současným životním partnerem je Antoine Arnault (*1977), který působí jako PR ředitel firmy svého otce, proslulého módního magnáta Bernarda Arnaulta.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Arrête ton cinéma!
Les Liens du cœur (TV film)
2011 Bejvalky a já (TV film)
2009 Fausses innocences (TV film)
Nemrtví
Sommeil blanc
Tricheuse
2008 Les Dents de la nuit
Papillon noir (TV film)
Sans état d'âme
2007 New délire
2006 Aristokraté
Des fleurs pour Algernon (TV film)
Jeanne Poisson, markýza de Pompadour (TV film)
Neřízená střela
Odpusť
2005 E=mc² (TV film)
2004 Ne quittez pas!
Nevinnost
Plus beau jour de ma vie, Le
Si j'étais elle (TV film)
École, L'
2003 Fanfán Tulipán
Lapin intégral
Tělem i duší (TV film)
2002 Hafið
Závod
2001 Kdo ví
Mortel transfert
2000 Pláž
Profesor
1999 Un café... l'addition
1998 Pád
Que la lumière soit !
1997 La Divine Poursuite
Povolání vrah
1996 Chacun cherche son chat
Le cheval de coeur (TV film)
Útěk za oceán (TV film)
1995 Été brulant (TV film)
1994 Jeanne la Pucelle II - Les prisons
Královna Margot
L'histoire du garçon qui voulait qu'on l'embrasse
La Cité de la peur, une comédie familiale
Rizika mládí
1993 Mari de Léon, Le

TV seriály

2018 Balthazar (TV seriál)
Les Disparues (E06)
La Vie en miettes (E05)
Les Âmes sœurs (E04)
další epizody (6)
2016 Le Secret d'Élise (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
2015 Accusé (TV seriál)
L'histoire de Claire (S01E06)
2006 Sable noir (TV seriál)
2003 Les 100 plus grands... (TV seriál)
1994 Avocat d'office (TV seriál)
1992 Le collège des coeurs brisés (TV seriál)

Dokumentární

2009 Viande d'origine française (TV film)
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)

Host

TV pořady

2016 Vivement la télé (TV pořad)
2012 La parenthèse inattendue (TV pořad)
2008 Ma plus belle émotion de tournage (TV pořad)
2006 On n'est pas couché (TV pořad)
Salut les Terriens (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1999 Exclusif (TV pořad)
1998 Union libre (TV pořad)