foto

Nadia Barentin

  • nar. 17.10.1936
    Paříž, Francie
  • zem. 22.3.2011 (74 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Nadia Barentin se proslavila především v divadle, diváci ji ale často mohli vídat i ve filmu a televizi. Na jevišti stála poprvé bez odborné průpravy již v roce 1948, poté na různých scénách své umění zdokonalovala, hrála v klasice i moderně. Většinu padesátých let strávila ve Štrasburku, po návratu do Paříže na sebe výrazněji upozornila ve slavné hře Osm žen (Théâtre Edouard VII, 1961).

Do záře filmových reflektorů vstoupila Nadia Barentin sice se slavným titulem, ale na minimálním prostoru, navíc svou hereckou kariéru před kameru nijak nerozvíjela. Jejím debutem byla role květinářky Jacqueline ve filmu BÁJEČNÁ ANGELIKA (La merveilleuse Angélique, 1965), znovu se ale před kamerou začala objevovat až v sedmdesátých letech. Mihla se například ve válečné komedii NÁVRAT SEDMÉ ROTY (On a retrouvé la septième compagnie, 1975), později ji zviditelnila spolupráce s tehdy populární divadelní skupinou Les Splendid (HRDINŮM NENÍ ZIMA NA UŠI – Les héros n'ont pas froid aux oreilles, 1979; PŘIJĎ KE MNĚ, BYDLÍM U KAMARÁDKY – Viens chez moi, j'habite chez une copine, 1981), příležitostně hrála také v televizních seriálech.

Odlišně od jejího angažmá ve filmu a televizi se prozatím odvíjela její divadelní kariéra. Hrála pod vedením nejvýznamnějších režisérů a po boku nejslavnějších herců, například ve hře Vítr ve větvích sasafrasu byl jejím partnerem Jean Marais (Théâtre de la Madeleine, 1981). Za hlavní roli v představení hry G. B. Shawa Dům zlomených srdcí (Théâtre de la Ville, 1978) získala prestižní ocenění Svazu divadelních kritiků. Později byla dvakrát nominována za vedlejší role na divadelní Molièrovu cenu (1993, 2002).

Teprve v devadesátých letech se stala vytíženou filmovou a televizní herečkou, což vzhledem k věku souviselo s omezením aktivit na divadelních jevištích. Diváci ji mohli vídat v oblíbených kriminálních seriálech (JULIE LESCAUTOVÁ, 1997; MAIGRET, 1998; ŽENA V TALÁRU – Boulevard du Palais, 2001). Zajímavé příležitosti dostala i v televizních životopisných filmech (PASTEUR, CINQ ANNÉES DU RAGE, 1995) nebo adaptacích literárních předloh (OTEC GORIOT – Le père Goriot, 2004).

Před filmovou kamerou se vrátila ke spolupráci s bývalými členy uskupení Les Splendid (VELKÉ MILOSTNÉ VOLÁNÍ – Un grand cri d'amour, 1998; FELIX A LOLA – Félix et Lola, 2001). Závěr její kariéry byl ale především ve znamení role matky představené v úspěšném televizním seriálu LOUIS STAROŽITNÍK (Louis la brocante, 1998-2011; hrála ve třiceti dílech). Nadia Barentin měla celoživotní vášeň pro cigarety, takže tvrdý verdikt v podobě diagnostikované rakoviny plic nebyl nijak překvapivý. Přesto se nechtěla vzdát práce a kvůli poslednímu natáčení přerušila léčbu. Premiéry svého posledního filmu (PARLEZ-MOI DE VOUS, 2011) se již nedočkala, zemřela 22. března 2011 ve věku 74 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Parlez-moi de vous
2010 Odsun
2009 Zatmění Země (TV film)
2006 Poslouchej čas
2004 Faites le 15 (TV film)
Otec Goriot (TV film)
Procès de famille (TV film)
Strážce majáku
À trois c'est mieux (TV film)
2003 Bison (et sa voisine Dorine), Le
Lune
2001 Agathe et le grand magasin (TV film)
Art (délicat) de la séduction, L'
Félix et Lola
Se souvenir des belles choses
Vent de poussières (TV film)
2000 Amour sur un fil, L' (TV film)
Les Blessures assassines
1999 Brigade des mineurs (TV film)
Le Plus beau pays du monde
Parents à mi-temps: Chassés-croisés (TV film)
1998 Bébé volé (TV film)
Divokost v srdci
Femme du veuf, La (TV film)
La Grande Béké (TV film)
Marceeel!!! (TV film)
Mes enfants étrangers (TV film)
Mon père des jours impairs (TV film)
Un grand cri d'amour
À nous deux la vie (TV film)
1997 Mon amour (TV film)
Rachel et ses amours (TV film)
1996 Falešný hrdina
Guerre des moutons, La (TV film)
1995 Impossible Monsieur Papa, L' (TV film)
Pasteur, cinq années de rage (TV film)
1994 Consentement mutuel
Petits arrangements avec les morts
Úsměv
1991 Ritals, Les (TV film)
1990 Clérambard (TV film)
Tatie Danielle
1985 Mariage du siècle, Le
1984 Náš příběh
1983 Novomanžel
1982 Que les gros salaires levent le doigt!!!
1981 Les babas cool
Viens chez moi, j'habite chez une copine
1979 Héros n'ont pas froid aux oreilles, Les
1975 Návrat sedmé roty
1972 Le Soldat Laforet
Rempart des Béguines, Le
1965 Báječná Angelika

TV seriály

2011 Sparrowhawk (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2010 Vesnice ve Francii (TV seriál)
Náš otec (S03E02)
2009 Případ mezi nebem a zemí (TV seriál)
2007 Le canapé rouge (TV seriál)
2006 Malé rodinné vraždy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2005 Famille d'accueil (TV seriál)
Hugo (S05E04)
2003 Les Thibault (TV seriál)
1999 Žena v taláru (TV seriál)
1998 Louis la Brocante (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Maigret a mrtvý z trati (E28)
1997 Louis Page (TV seriál)
Julie Lescautová (TV seriál)
Cely smrti (S06E03)
1995 Anne Le Guen (TV seriál)
L'histoire du samedi (TV seriál)
1977 Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky