Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 2
Francie / Německo / Maďarsko, 2010, 120 min

Režie:

Rose Bosch

Scénář:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrají:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (179)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Kdyby to celé udělali jako docu-drama, dal bych tomu asi plný počet. Vlastně ne, nedal, protože u docu-drama člověk čeká historickou přesnost a tu - jak i sami tvůrci přiznávají v závěrečných titulcích - se tu nepodařilo udržet. Každopádně největší problém tohohle filmu je až příliš mnoho postav, přičemž žádná z nich vlastně není hlavní a mně se nepovedlo se s ní a s jejím příběhem silně ztotožnit. Měla to být ta zdravotní sestra? Nebo ti židovští kluci? Nebo jejich máma? Atmosférou to ale vůbec není špatné, ani ztvárněním role Francouzů v tom celém, a to jak těch, kteří škodili, tak těch kdo pomáhali. A vlastně i těch, kteří si tak nějak mysleli své a jen dělali, co se po nich zrovna chtělo... Z historického pohledu je vlastně ten film docela fér. Frantíci mají důvod si házet popel na hlavu (protože pod tlakem vlastními silami dodávali Němcům své občany na smrt), ale i být na sebe hrdí (podíl lidí, které se jim povedlo nevydat nebo schovat je v evropském kontextu velmi solidní a svědčí o dobré povaze spousty lidí). Celkově to není špatné, jen tomu chybí něco, co by člověka víc vtáhlo a vzalo za srdce. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že takové filmy vznikají. Lidé si aspoň můžou připomenout, co se v minulosti dělo za neskutečné věci. Tento film dokáže zaujmout a chytnout za srdce. Je to velmi dobře natočeno a odehráno (Reno mi tam ale neseděl). Příběh mohl být možná pestřejší, ale na druhou stranu mě bavil po celou dobu i přes poměrně dlouhou stopáž. Filmu nelze upřít několik velmi silných momentů a ponurou, místy tragikomickou atmosféru (nelze nevzpomenout na Život je krásný). Výpovědní hodnotu má film taky obrovskou. 80% ()

Reklama

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Snímek upozorňuje na absolutní zdiskreditování západní modernity a jejího pojetí racionalizace hrůzami holocaustu, přičemž v tomto případě se zaměřuje na rok 1942 a odsun nefrancouzských i francouzských židů z okupované Francie. Filmařsky v pořádku, občas malinko natahované, ale jinak celkem bez problémů. 7/10! ()

Taninaca 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla být spravedlivá (nebo spíš přísná), tak hvězdičky tři. Ale za dětské herce, Jeana Rena a za silné téma, které mě vždycky dostane dávám hvězdičky čtyři. Nevím jestli je špatně, že jsem na konci nebrečela nebo dobře, že snímek neždímá schválně emoce (protože se smutnýma dětskýma očima by to šlo samo). Do filmu mi vůbec nepasovaly vsuvky s tím rozčileným knírkatým pánem (jeho jméno se mi nechce ani vyslovovat, resp. psát), které zde byly navíc a zbytečně snímek prodlužovaly. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...A FRANCIE JE SPOLUPACHATELEM TOHOTO ZLOČINU....... /// Francie a Židi. TAKHLE JSME TU S VÁMI ŽILI. A možná se vám chceme omluvit a ospravedlnit naše činy.... Filmově zdokumentovaný skutečný události z doby, kdy Francie přestala bejt pro Židy zemí snů. Srdceryvný obrázky, kdy matky opouštěj svý děti, humus podmínky na Vel d'hiv a flashbacky na pohlaváry (včetně strýčka Hitlera), třeba jak je nutné urychleně dokončit krematoria. (Copak Němci, ti to měli dobře zorganizovaný...). Skutečnej a dobře natočenej příběh lidí, kteří odešli 16.7. 1942 ze svých domovů. K naprostý dokonalosti tomu něco chybí, ale stejně mě donutěj tou kapkou optimismu na konci uronit kroupu. A jestli máte dojem, že u nás..... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád filmy podle skutečných událostí (tentokrát rok 1942). 2.) Jsem autor výstavy Žid a Francie. 3.) Věřím, že za potopením Titanicu stojí Židi. 4.) Zapomněl jsem, že lidi se dokážou radovat i z maličkostí. 5.) Thx za titule ,,Rea_z1982“ a ,,Jives“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Jednu z dětských rolí, Noe "Nono" Zyglera, hrají ve skutečnosti dva chlapci, dvojčata Mathieu a Romain Di Concetto. (7trpasliku)
  • Když Nono upustí svého medvídka z vlaku, spadne hned vedle kolejí. O chvíli později ho Annette (Mélanie Laurent) najde pod střechou nádraží. (Johnny.ARN)

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama