Reklama

Reklama

Kletba z temnot

  • USA The Possession (více)
Trailer 2

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda (Jeffrey Dean Morgan) a Stephanie (Kyra Sedgwick) a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em (Natasha Calis) koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu. Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (474)

lamps 

všechny recenze uživatele

Naprosto rutinní duchařský horůrek, jakých už tu byly mraky, a to navíc ve značně lepším podání. Od začátku se střídá jedno klišé za druhým, úvodním "Podle skutečnosti" počínaje a vymítacím vyvrcholením konče, temná atmosféra z traileru zde funguje jen místy a že by mě v průběhu nějak vyloženě zamrazilo, to se mi nestalo ani jednou. Herci sice hrají slušně, ale určitý potenciál jejich postav je utopen chabým scénářem a dějovou předvídatelností. Na večerní skupinovou promítačku je to ještě ok, nejlepším žánrovým titulům to nesahá ani po kotníky.. 50% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Z větší části spíše thriller než horor. Jeden z nejlepších, troufám si říci nejlepší film o vymítání ďábla, který jsem kdy viděl. Oproti ostatním průměrným filmům o vymítání (např. Ďábel), se Kletba z temnot liší hlavně tím, že má příběh. Už od první scény mi bylo jasné, že tohle nebude jen tak ledajaký "béčkový" film. Na úplném začátku na mě zapůsobila kamera a jemně zpívající hlas, který ovšem naháněl hrůzu. Velkou roli hrála také hudba, která doprovázela celý příběh a velice mě nadchla. Ovšem důvod, proč jsem dal 5*, je ten že film je natočen podle skutečné události, a film je podle něho natočen na výbornou. Začal jsem se tedy o to zajímat a tak jsem se po skutečné události pídil po internetu a byl jsem docela šokován. Dybbukova skříňka skutečně existuje (Dybbuk je v židovské mytologii zlý duch hledající lidské oběti, do nichž by mohl vstoupit a ovládnout je). Dočetl jsem se, že ten kdo skutečně Dybbukovu skříňku vlastnil, prožil okamžiky nepředstavitelné hrůzy. Skříňku poté koupil kurátor univerzitního muzea, a zkoumal komu všemu prošla pod rukou. Vypátral ženu, která přežila holocaust a po válce si přivezla zapečetěnou skříňku do Ameriky. Štáb odmítl aby se natáčelo se skutečnou skříňkou. Natáčeli tak s atrapou, přesto štáb potvrdil, že při natáčení filmu se děli podivné věci. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Nechýba samozrejme vymetanie ani „náboženská autorita“, snímka sa ale našťastie nebojí jemne modernizovať klišé, takže oná autorita je v skutočnosti „cool moderný mladý Žid v botaskách“ (nie, nie je to Ryan Gosling). Celé je to ale pre diváka ako som ja (=ktorý videl všetky klasické vymetačské horory a aj pár desiatok neklasických) snaživý priemer s hlúpymi poslednými sekundami. Jeffrey Dean Morgan fajn. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Jak už jsem někdy psal, když se film hned na začátku uvede titulkem "podle skutečné události", jsem maximálně obezřetný. Většinou to v překladu z filmařské do lidské řeči totiž znamená "Vymysleli jsme si spoustu hloupých věcí, které se vám budou zdát nereálné, ale fakt se to stalo!" Tentokrát to bylo podobné. Můry vylétají z krků živých lidí, posedlí lidé létají po pokoji jako čamrdy od stěny ke stěně, tvář démona uvnitř těla je vidět na magnetické rezonanci... Nic proti tomu, ale ať mi nikdo se vší vážnost netvrdí, že "toto se stalo jedné rodině během 30 dnů". Posednutí? Prosím. Dibuk zavřený ve skříňce? Jistě, proč ne, s tím nemám problém. Ale ta dodaná hollywoodská fantasmagorie k tomu (pět scenáristů!), ta mi dobře neudělala. A je to škoda, protože natočeno je to slušně a Jeffrey Dean Morgan i obě holčičky jsou skvělí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Židovská krabice na víno, jejíž obsah vás polechtá na patře.. Kvalitně "posedlý" výkon N.Calis v kontrastu se špatnými kopiemi J.Bardema a J.Roberts, hudba připomínající údery pinzetou do kovového zábradlí a neobvykle málo lekání i krve. Bornedal se sice snažil oprostit od klišé hororových vymítání, ale to by na něj nesměl scénář vyzvracet béčkovou hrachovou kaši uvařenou z tradičních ingrediencí a jedné alegorie na porozvodové trauma. A samozřejmě, nešlo si v rámci propagace odpustit všechny ty strašidelné historky z natáčení, obvyklý to kolorit podobně laděných snímku. Ve výčtu mi už jen scházela informace, že při poslední klapce usedla Olemu na rameno můra s miniaturní jarmulkou na hlavičce.. No nic, teď už aspoň vím, že když do někoho z mých blízkých vstoupí zlovolný duch s obřízkou, najdu pomoc u členů kapely ZZ Top.. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Závěrečná exorcistická scéna se natáčela v opuštěné psychiatrické léčebně Riverview, jejíž polorozpadlé budovy - kdysi místa strachu a paranoie - dodnes stojí v městě Coquitiam v Britské Kolumbii. Léčebna byla postavená roku 1913 a zavřena o 70 let později. (MikeCool)
  • Dybbukova skříňka skutečně existuje. Štáb ale odmítl se skutečnou skříňkou natáčet. Ozval se dokonce vlastník této skříňky, režisér však přesto schůzku z bezpečnostních důvodů odmítl. (MikeCool)
  • Film se natáčel v kanadském Vancouveru v Britské Kolumbii. (rafix)

Reklama

Reklama