foto

Kim Gordon

  • nar. 28.4.1953 (65 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kim Gordon je americká zpěvačka, muzikantka a umělkyně. V letech 1981−2011 zpívala a hrála na baskytaru ve skupině Sonic Youth. Také hraje v hudební formaci Free Kitten s Julií Cafritz. Má za sebou bohatou spolupráci s mnoha hudebníky, mezi něž patřili Ikue Mori, Kurt Cobain, DJ Olive, William Winant, Lydia Lunch, Alan Licht a Chris Corsano.

V mládí studovala umění na Otis Art Institute v Kalifornii. Po přestěhování do New Yorku a seznámení se s punkovou vlnou se rozhodla založit kapelu. Po pár pokusech nakonec zakládá nejznámější počin Sonic Youth roku 1981. Vydávají několik úspěšných alb a díky svému zvuku se brzy stávají hrdinové nezávislého alternativního rocku. Gordon se provdala za kytaristu své kapely Thurstona Moora roku 1984. V říjnu roku 2011 se rozvádí. V té době jí byla diagnostikována rakovinou prsu, kterou nakonec úspěšně chirurgicky vyléčila.

V roce 1989 hrála Kim Gordon na albu Life in Exile After Abdication Maureen Tuckerové. V lednu 2013 vystoupila na festivalu Life Along the Borderline věnovaném zpěvačce Nico. V roce 2015 vydala autobiografickou knihu nazvanou Girl in a Band. Roku 2016 představila svou vůbec první sólovou píseň nazvanou „Murdered Out". Gordonová je rovněž známý vizuální umělec a kurátor. Její práce byly vystavovány po celém USA, Japonsku i Evropě.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2018 Don't Worry, He Won't Get Far on Foot
2016 Imponderable
Katie Fforde: Čarodějné léto (TV film)
The Realest Real
2015 Noční můra
2007 Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
Vstupní brána
2005 Poslední dny
The Work of Director Mark Romanek (video kompilace)
1989 Weatherman '69

TV seriály

2014 Girls (TV seriál)
Pouze ženy (S03E01)
2011 Portlandia (TV seriál)
2009 Super drbna (TV seriál)
Rufus se žení (S03E05)
2000 Gilmorova děvčata (TV seriál)
1996 Simpsonovi (TV seriál)
Homerpalooza (S07E24)

Dokumentární

2018 Daydream Nation (koncert)
2017 Queercore: How to Punk a Revolution
2013 Punková zpěvačka
2007 The Last 48 Hours of Kurt Cobain (TV film) - a.z.
2006 Noise
2004 Corporate Ghost (video kompilace)
Sonic Youth Video Dose (TV film)
2001 Kiss My Grits: The Herstory of Women in Punk and Hard Rock
1997 Synesthesia (TV seriál)
1991 Goo
1987 Put More Blood Into the Music

Hudební videoklipy

2006 Sonic Youth: Do You Believe in Rapture? (hudební videoklip)
1994 Sonic Youth: Bull in the Heather (hudební videoklip)
1986 Sonic Youth - Death Valley '69 (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2005 Perfect Partner

Dokumentární

2003 The Work of Director Spike Jonze (video kompilace)
2002 Pavement: Slow Century

Scenáristická filmografie

Filmy

2005 Perfect Partner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace