foto

Gabriella Giorgelli

  • nar. 29.7.1941 (77 let)
    Carrara, Toskánsko, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italská herečka Gabriella Giorgelli se narodila 29. července 1941. Jejím rodným městem je toskánská Carrara. Dospívání prožila Gabriella v Livornu. Krásné smaragdově zelené kočičí oči s půvabnou postavou bylo možno sledovat převážně v sedmdesátých letech minulého století ve westernech, dramatech, komediích, detektivkách či v komediích erotických.

Gabriella vzpomíná, že když byla malá, bral jí táta pravidelně do kina, což pro ni byla odměna za to, že byla hodná. V té době již Gabriella toužila stát se herečkou. V létě roku 1957 se při natáčení filmu TUTTI A CASA  (1960) objevil u domu Gabrielly Alberto Sordi a herecký štáb. Gabriella hned říkala matce "Mami, natáčejí tu film". Poté se oblékla a předstírala, že jde na pláž k moři, doufala, že si jí všimnou a stalo se. Vedoucí výroby Mario De Biase jí oslovil: "Promiňte, kam jdete?" - "Jdu k moři" odpověděla Gabriella a Mario se jí zeptal, zda by nechtěla malou roli.  „Ne, já nechci být herečkou" odpověděla Gabriella, ale ve skutečnosti to bylo přesně to, co bylo jejím snem. Zde se začaly rodit její první role a smlouvy. Alberta Sordiho, poté dlouhé roky neviděla až na jednom večírku. Zajímalo jí, jestli bude Alberto vědět, kdo je. Přišla za ním a řekla: "Dobrý večer, pane Sordi, asi si mě nepamatujete". Alberto, jí překvapil odpovědí: „Ale ano, pytel od mouky v Comenciniho TUTTI A CASA". Byla to pravda, neboť právě ve své scéně, Gabriella pracovala s moukou.

Malá role, ale ještě nebyl vstup do světa filmu. Gabriella pracovala jako úřednice, písařka a sekretářka. V roce 1961 se dostala mezi finalistky soutěže Miss Italia a zejména díky své pevné vůli a ambicím se prosadily její fotografie v prvních fotorománech KILLING (AKA SADISTIK). Na obálce časopisu si jí všiml Damiano Damiani a nabídl jí krásnou roli Teresy ve filmu L´ISOLA D ARTURO (1962). Už v tomto filmu se objevila v erotické scéně. Všiml si jí také Pier Paolo Pasolini a pozval jí do Říma na konkurz, na film MAMMA ROMA (1962). I když v tomto filmu nakonec nehrála, Pasolini jí obsadil ve stejném roce, jako surovou a násilnou Esperii, ve filmu LA COMMARE SECCA (SMRT KMOTŘIČKA). Peníze Gabriella neměla a v novinách našla inzerát od jisté baronky, hledající společnici. Baronka se samozřejmě ptala, co dělá dívka z Livorna v Římě a Gabriella samozřejmě neodpověděla, že chce být herečkou. Řekla, že je unavená z pobytu v Livornu a hledá práci v hlavním městě. Pracovala tedy pro baronku a občas si odskočila na konkurzy. Když se pak ozval i Bernardo Bertolucci a vybral jí pro film, nemohla již baronce lhát a řekla pravdu. Baronka se prý velmi zlobila a Gabriella našla malý byt v centru města. Její kariéra startovala. Roku 1963 hrála v roli Adele ve filmu nominovaném na Oscara. Jednalo se o vynikající krimi snímek Maria Monicelliho, I COMPAGNI, který u nás známe pod názvem, STALO SE V TURÍNĚ.

Mnoho rolí vytvořila v komediích klasických i erotických a setkávala se zde s italskou i francouzskou hereckou elitou té doby. Pro příklad jsou to snímky FRENESIA DELL´ESTATE (1963), I 2 DEPUTATI (1968), BRUTTI DI NOTTE (1968), QUEL GRAN PEZZO DELLA UBALDA TUTTA NUDA E TUTTA CALDA (1972) či LA MOGLIE VERGINE (1975). V roli Inez Tamborini se nám představila ve špičkovém Lenziho giallu SETTE ORCHIDEE MACCHIATE DI ROSSO (SEDM KRVAVÝCH ORCHIDEJÍ) 1972.

Gabriella hrála také ve špičkových filmech, třeba když ztvárnila Italku ve filmu Claude Leloucha LE VOYOU (ROŠŤÁK) 1970. V roce 1980 hrála ve Felliniho filmu LA CITTA DELLA DONNE (MĚSTO ŽEN) nebo když roku 1986 ztvárnila matku hlavního hrdiny (Blas Roca – Rey) v Maselliho romanci STORIA D´AMORE (PŘÍBĚH LÁSKY). Významným filmem v kariéře Gabrielly, bylo také Lenziho válečné drama I CINQUE DEL CONDOR – SQUADRA SELVAGGIA (1985), více známé pod anglickým názvem WILD TEAM.

Ve své kariéře nevynechala Gabriella ani role v televizních seriálech a adaptacích. Pro příklad krimi snímek A CHE PUNTO É LA NOTTE (ČEKÁNÍ NA ÚSVIT), kde hrála v roli Romildy nebo televizní seriál bratrů Vanzinů, ANNI 60´, kde byla její Silvana poslední rolí v kariéře. Převážně hrávala Gabriella role vedlejší, ale přesto patří pevně k italskému filmu zejména sedmdesátých let.

Gabriella hrála v osmi westernech a příznivci tohoto žánru jí zcela jistě dobře znají. Jednu z mexických dívek ztvárnila roku 1973 ve westernu CAMPA CAROGNA...LA TAGLIA CRESCE (NAPADENÍ) s Gianni Garkem v hlavní roli. S Giulianem Gemmou hrála ve westernu I LUNGHI GIORNI DELLA VENDETTA (1967), s Klausem Kinskim v LA BELVA (1970), s Tomasem Milianem v LA VITA, A VOLTE, É MOLTO DURA, VERO PROVVIDENZA? (1972). Dalšími westerny byly UNO STRANIERO A SACRAMENTO (1965), LE DUE FACE DELL DOLLARO (1967), SHANGO, LA PISTOLA INFALLIBILE (1970) a IL MIO NOME, É MALLORY...M COME MORTE (1971).

Za svou kariéru lituje Gabriella filmu ALFRÉDE, ALFRÉDE! (1972), kde se Pietro Germi nepohodl se Stefanií Sandrelli a Gabriella jí měla pro film nahradit. Režisér s herečkou ale nakonec „uzavřeli mír" a tak se Gabriella do role Marie Rosy nedostala.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1998 La rumbera
1997 M.D.C. - Maschera di cera
1995 Čekání na úsvit (TV film)
1988 Bersaglio sull'autostrada
1986 Příběh lásky
1985 Cinque del Condor, I
1983 Herkules
1982 Delitto sull'autostrada
Eroe del nostro tempo, Un (TV film)
Roma dalla finestra
1981 Dei miei bollenti spiriti (TV film)
1980 Město žen
1977 Cinico, l'infame, il violento, Il
1976 Agnese va a morire, L'
Moglie di mio padre, La
San Pasquale Baylonne protettore delle donne
1975 Educanda, L'
La polizia brancola nel buio
Moglie vergine, La
1974 Amore mio non farmi male
Bestione, Il
Lumacone, Il
Pourvu qu'on ait l'ivresse
1973 Heroin v ženském táboře
Io e lui
Napadení
Novelle licenziose di vergini vogliose
Polizia è al servizio del cittadino?, La
1972 Causa di divorzio
Decameroticus
Fratello homo sorella bona
La vita, a volte, è molto dura, vero Provvidenza?
Quel gran pezzo della Ubalda tutta nuda e tutta calda
Sedm krvavých orchidejí
1971 Mio nome è Mallory... M come morte, Il
Tre nel mille
1970 Il trapianto
La belva
Quando le donne avevano la coda
Rošťák
Shango, la pistola infallibile
Terzo canale
1969 In Search of Gregory
1968 2 deputati, I
Brutti di notte
Lady Hamiltonová
1967 La cintura di castità
Le Due facce del dollaro
Lunghi giorni della vendetta, I
Rasthaus der grausamen Puppen, Das
1966 Le Greco
Maigret à Pigalle
Rete piena di sabbia, Una
1965 Dirty Game, The
La ragazzola
Straniero a Sacramento, Uno
1964 Grandi camaleonti, I (TV film)
Nejkrásnější podvody světa
1963 Frenesia dell'estate
Stalo se v Turíně
Vyhnání z manželství
1962 Isola di Arturo, L'
Smrt kmotřička
1960 Všichni domů

TV seriály

1999 Anni '60 (TV seriál)
1964 Le inchieste del commissario Maigret (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace