foto

Víctor Israel

  • nar. 13.6.1929
    Barcelona, Cataluña, Španělsko
  • zem. 19.9.2009 (80 let)
    Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V katalánské Barceloně se 13. června 1929 narodil José María Soler Vilanova. Od roku 1961 se stal známým ve filmovém světě pod pseudonymem Víctor Israel. Ač nepatřil k hercům hlavních rolí, byl natolik výrazný, že jeho tvář zůstává divákům hluboko v paměti. Proto v mnoha španělských filmech vidíme člověka, který nám je od pohledu velmi známý. Jako by byl neustálou součástí veškeré španělské (také i italské) produkce od šedesátých do osmdesátých let minulého století. Tento dojem vzniká nejen proto, že spolupracoval s nejlepšími režiséry této doby, ale zejména pro téměř 200 rolí, které vytvořil. Jeho filmografie je vskutku impozantní.

Herecké základy získal na škole „Escuela de actores de la Ciudad Condal" a poté dostává svou první roli ve válečném filmu TIERRA DE TODOS. Tento snímek má svou premiéru v roce 1962 a od té doby se Víctor stává jedním z nejplodnějších španělských herců. Dostává však pouze menší role a je tedy svým způsobem, španělskými filmaři, přehlížen. Svou vizáží zavalitého chlápka s kulatým obličejem a prořídlými vlasy je vhodným objektem pro role typických dělníků, plachých zbabělců či poddajných a pokorných obětí „těch silnějších".

Kromě rolí obyčejných a plachých osob, vytvořil však také velké množství rolí v drsných kriminálkách, hororech, dramatech a spaghetti westernech. Jednou ze zapamatovatelných rolí je jeho nesymaptický údržbář Brechard v hororovém pregiallu LA RESIDENCIA (1969). Další osoby „nepříjemné" až slizké ztvárnil ve filmech jako NECROPHAGUS – 1971(správce hřbitova Fowles), MURDERS IN THE RUE MORGUE – 1971(zbabělý kočí), EL MONTE DE LAS BRUJAS – 1972 (hostinský) či RICCO – 1973 (majitel nočního klubu).

Klasika westernu, Leoneho snímek IL BUONO, IL BRUTOO, IL CATTIVO (HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ) 1966, nám představila tohoto Španěla v roli seržanta. Western je žánrem, ke kterému Víctor svým způsobem patří neodmyslitelně. Z dalších rolí jen pro zajímavost: pianista ve filmu 7 PISTOLE PER I MACGREGOR (1966), šerif v YANKEE (1966), Carter v COMANCHE BLANCO (1968) či malá role v Corbucciho VAMOS A MATAR, COMPAŇEROS (1970).

Některá svědectví jeho současníků poukazují na jeho velkou profesionalitu a mnozí se shodují v tom, že jeho drsné a zlé postavy byly protikladem jeho soukromého lidského profilu. Na postavy darebáků a lidí vzbuzujících strach se specializoval kvůli svému nezaměnitelnému vzhledu.

V devadesátých letech se z pláten kin přesunul převážně na televizní obrazovku, občas si také zahrál na divadelních prknech. Ztvárnil role v televizních seriálech jako LE GORILLE (1990), VILLARRIBA Y VILLABAJO (1994) či LA MEMORIA DELS CARGOLS (1999). Ještě v roce 2000 byl součástí seriálu HOSPITAL CENTRAL a v novém tisíciletí jsme ho mohli vidět také ve filmech VIVAÁNCOS 3 (2002) či GOYOVY PŘÍZRAKY (2006). Posledním filmem je komedie SITGES-NAGASAKI (2007), kde se rolí doktora, rozloučil tento charismatický herec s neuvěřitelně plodnou kariérou.

V roce 2006 získal Víctor Israel cenu „Nosferatu Award" v rámci katalánského mezinárodního filmového festivalu v Sitges. Přirozenou smrtí, pak opustil tento svět 19. září 2009 ve věku osmdesáti let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2007 Sitges-Nagasaki
2006 Goyovy přízraky
2003 Cásate conmigo, Maribel
2002 Vivancos 3
2001 Dobrotivé nebe
1998 Quince
1994 Ciudad Baja (Downtown Heat)
Tiempos mejores
1991 Home de neó, L'
Submarí a les estovalles, Un
1990 Superagentes en Mallorca
1989 Bueno y tierno como un ángel
1988 Garum (fantástica contradicción)
1987 Adela
1986 Más allá de la muerte
Nuevos curanderos, Los
1985 Acosada
Escapada final
Perras callejeras
1984 Al este del oeste
Serpiente de mar
1983 Asalto al banco central
Genio en apuros, Un
Juana la loca... de vez en cuando
Morbus (o bon profit)
1982 Cristóbal Colón, de oficio... descubridor
Queen Lear
Ser, El
1981 Krypta
Neumonía erótica y pasota
Rebelión de los pájaros, La
Rocky Carambola
1980 Virus
1979 Cinco tenedores
Dinero maldito
Jaguár žije!
1978 Hombre llamado 'Flor de Otońo', Un
Profezia, La
1977 Cuentos de las sábanas blancas
Dvojčata
Locuras de Jane, Las
Me siento extraña
Tío, ¿de verdad vienen de París?
1976 Bananas Boat, The
Delicias de los verdes años, Las
La ciudad quemada
Madrid, Costa Fleming
Manuela
Secreto inconfesable de un chico bien, El
1975 Clara es el precio
Hijos de Scaramouche, Los
La maldición de la bestia
Perversa caricia de Satán, La
Pim, pam, pum... ¡fuego!
Polibky z Hongkongu
Zorrita Martínez
1974 Jenaro el de los 14
Pareja... distinta, Una
Revolución matrimonial, La
1973 La chica del Molino Rojo
La polizia incrimina la legge assolve
Ratas no duermen de noche, Las
Ricco
Tajuplný ostrov
Také andělé jedí fazole
1972 Co my máme společného s revolucí?
Die rote Sonne der Rache
Expres hrůzy
Letní zabiják
Monte de las brujas, El
No firmes más letras, cielo
Ostrov pokladů
Secuestro a la española
Trop jolies pour ętre honnętes
Uomo avvisato mezzo ammazzato... Parola di Spirito Santo
¡Viva la muerte... tua!
1971 Arizona Kid, The
Aunque la hormona se vista de seda...
Catlow
Chica casi decente, Una
Kill!
Melancolicas, Las
Necrophagus
The Light at the Edge of the World
Vraždy v ulici Morgue
1970 Ať žijí novomanželé
Bosque del lobo, El
Díaz a pastýř
Vamos a matar, compañeros
Vértigo del crimen, El
1969 Ángel, El
Las crueles
La Vera storia di Frank Mannata
Matrimonios separados
¿Por qué te engaña tu marido?
Residencia, La
Vivi o, preferibilmente, morti
1968 Comanche blanco
Diablo bajo la almohada, Un
...e per tetto un cielo di stelle
I tre che sconvolsero il West (Vado, vedo e sparo)
Killer, adios
Long-Play
No somos de piedra
O.K. Yevtushenko
Operación Mata Hari
Persecución hasta Valencia
Pistola per cento bare, Una
1967 Agente Z-55, misión Coleman
Aventurero de Guaynas, El
Bandidos
Después del gran robo
Mónica Stop
7 donne per i MacGregor
1966 Cinque della vendetta, I
Dinamite Jim
Espi... ando
Hallucination Generation
Hodný, zlý a ošklivý
Huida en la frontera
Le Greco
Pirát sedmi moří
Sugar Colt
Su nombre es Daphne
Texican
Totò z Arábie
Tygr sedmi moří
Yankee
1965 Doktor Živago
Los cuatreros
Muere una mujer
Otra orilla, La
Peklo Manitoby
Train d'enfer
Tumba para un forajido
1964 Boda era a las doce, La
Circus World
La vida es magnífica
Playa de Formentor
Salario del crimen, El
1963 Cuarta ventana, La
Gran coartada, La
La ruta de los narcóticos
1962 Bella Lola, La
Tierra brutal
Tierra de todos
1961 ¿Pena de muerte?

TV seriály

2000 Hospital Central (TV seriál)
1999 Memòria dels Cargols, La (TV seriál)
1994 Makinavaja (TV seriál)
Villarriba y Villabajo (TV seriál)
1990 Gorille, Le (TV seriál)
1988 De professió: A.P.I. (TV seriál)
1980 Cervantes (TV seriál)
1977 Es muß nicht immer Kaviar sein (TV seriál)
1976 Curro Jiménez (TV seriál)
1973 Kara Ben Nemsi Effendi (TV seriál)
1965 I Spy (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace