foto

Alan Smithee

Biografie

Je-li Vám toto jméno povědomé, už sami víte, že je zvěstí špatných filmů a zkažených iluzí. Alan Smithee má na svém kontě víc než dva tucty filmů. Jeho jméno je však pouze pseudonym, který zavedla DGA na ochranu svých tvůrců v roce 1968. Pokud někdo z producentů porušil během natáčení nebo postprodukce smluvní podmínky a někomu "sebral" film, v titulcích bylo jeho jméno nahrazeno jménem Alan Smithee. Příjmení je úmyslně specifické, aby se nekrylo s žádným tvůrcem nebo hercem. Porpvé bylo jméno Alan Smithee použito v titulcích filmu Smrt Pistolníka (1969), ačkoli film natočil Don Siegel. Pseudonym se požíval do 90.let, kdy byla celá finta odhalena Joem Esztterhasem ve snímku An Alan Smithee: Burn Hollywood Burn. Režisér snímku, Arthur Hiller, se v titulcích nechal nahradit Smitheem také.

Alena "DareDeer" Čadová

Režijní filmografie

Filmy

2011 Another Night of the Living Dead
2010 Neowulf
2005 Don't Call Me Tonto!
2000 Elitní komando (TV film)
1999 Koroner
To Light the Darkness
1998 Picture of Priority
1997 Dilema
Hořící peklo (TV film)
Jak dobýt Hollywood...
Kolize
Zombi de Cap-Rouge, Le
1996 Hellraiser: Pekelný jezdec
1995 Banda na výletě
O.J. Simpson - Vrah, či oběť? (TV film)
Smoke n Lightnin
Zuřiví andělé
1994 Když spravedlnost spí (TV film)
Ptáci II: Konec země (TV film)
1992 Konečné zúčtování (TV film)
Volání divočiny (TV film)
1991 Akce sova (TV film)
Krvežízniví faraoni z Pittsburgu
1990 Hra s ohněm
Osudový půvab
Přítel z pekla
Sluneční hrozba
1989 Ganheddo
1988 Putz
1987 I Love N.Y.
Riviera (TV film)
1986 Dalton: Code of Vengeance II (TV film)
Ghost Fever
Zachraňme Harryho
1985 Appointment with Fear
Stitches
1982 Moonlight (TV film)
1980 City in Fear (TV film)
Fun and Games (TV film)
Gypsy Angels
1978 Barking Dog, The
1970 The Challenge (TV film)
1969 Smrt pistolníka
1968 Fade-In (TV film)
1955 Indiscreet Mrs. Jarvis, The (TV film)

TV seriály

2017 Demain nous appartient (TV seriál)
Episode 40 (S01E40)
Episode 39 (S01E39)
Episode 38 (S01E38)
další epizody (11)
2000 Detektiv Nero Wolfe (TV seriál)
1992 Deníky červených střevíčků (TV seriál)
1987 Karen's Song (TV seriál)
1985 MacGyver (TV seriál)
Kořist (S01E05)
Pilot (S01E01)
Pásmo soumraku (TV seriál)
1984 Cosby Show (TV seriál)
Papírové panenky (TV seriál)
1981 McClain's Law (TV seriál)
1979 Mrs. Columbo (TV seriál)

Dokumentární

1998 Wadd: The Life and Times of John C. Holmes
1985 Joan Rivers and Friends Salute Heidi Abromowitz (TV film)

Hudební videoklipy

1992 Whitney Houston: I Will Always Love You (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2010 Saša
2000 2 G's & a Key
1995 Destination Vegas
1993 Flynn
1989 Blades

TV seriály

2017 Bad Cop - kriminell gut (TV seriál)
Ich bin Du (E01)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace