foto

Geneviève Mnich

  • nar. 19.2.1942 (77 let)
    Cuffies, Francie

Biografie

Francouzská herečka Geneviève Mnich je především uznávanou divadelní umělkyní, za více než čtyřicet let ale nastřádala také poměrně početnou filmografii, i když se před kamerou objevuje spíše jen ve vedlejších rolích. Narodila se v malém městečku Cuffies v severní Francii a do Paříže přišla původně studovat literaturu na vysoké škole. V tomto oboru sice dosáhla bakalářského titulu, mezitím se ale začala zajímat o herectví a odbornou průpravu získala pod vedením Henriho Rollana v proslulé divadelní škole De la R ue Blanche.

První profesionální zkušenosti s divadlem získala na scéně Comédie de Saint-Etienne ve stejnojmenném městě v jižní Francii, kde hrála například v Žebrácké opeře (1969). Brzy se začala objevovat i na legendárním divadelním festivalu v Avignonu a filmový debut absolvovala menší rolí v historickém snímku LES CAMISARDS (1972), objevila se také v nevšedním psychologickém příběhu MAMINKA A DĚVKA (La maman et la putain, 1973). V této době hrála divadlo již v Paříži, což jí mimo jiné umožnilo častější účinkování i v televizi.

Z její další filmografie připomeňme titul ZKAŽENÉ DĚTI (Les enfants gâtes, 1977), v němž vytvořila sourozeneckou dvojici s Gérardem Jugnotem. Později hrála například matku hlavního hrdiny (Gérard Depardieu) ve filmu MŮJ STRÝČEK Z AMERIKY (Mon oncle d’Amérique, 1980), následně dostala menší roli po boku Patricka Dewaere ve filmu OTČÍM (Beau-père, 1981). I později spolupracovala s významnými režiséry, s nimiž se setkala již dříve, jako byli Bertrand Tavernier (NEDĚLE NA VENKOVĚ – Un dimanche à la campagne, 1984) nebo Alain Resnais (LÁSKA AŽ ZA HROB – L’amour a mort, 1984).

I přes pravidelné filmování a stále častější účinkování v televizních seriálech zůstávala Geneviève Mnich nadále i vytíženou divadelní herečkou, hrála například v Kunderově hře Majitelé klíčů (Théâtre de l’Est Parisien, 1975), později často hrála pod režijním vedením svého manžela Maurice Bénichou, jednu z hlavních rolí Máši ztvárnila například v Čechovově hře Tři sestry uvedené v roce 1988 na festivalu v Avignonu. Z její další participace ve filmu připomeňme několikerou spolupráci s režisérem Robertem Enricem, jako paní Duplessis se objevila ve čtyřdílném historickém filmu FRANCOUZSKÁ REVOLUCE (La révolution française, 1989), vedlejší roli hrála v dalším Enricově filmu, tentokrát z konce druhé světové války (VÍTR Z VÝCHODU – Vent d’est, 1993). Historický kostým oblékla i v televizním dvoudílném filmu KRÁLOVA ALEJ (L’allée du roi, 1995) uvedeném Českou televizí.

V poslední době se Geneviève Mnich před kamerou stále častěji objevuje v rolích matek hlavních hrdinů (JEDNA Z NÁS – Elle est dos nôtres, 2003; ANNA M., 2007; HAPPY FEW, 2009). Zatím naposledy ji diváci v kinech mohli vidět v komedii BOWLING (2012), stále hraje také v televizních seriálech i v divadle.

Manželem Geneviève Mnich je herec a divadelní režisér Maurice Bénichou (*1943), s nímž často spolupracuje od počátku sedmdesátých let. Díky studiu literatury v mládí ovládá Geneviève Mnich kromě rodné francouzštiny také angličtinu, němčinu a polštinu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 La Villa
Les sources assassines (TV film)
2014 Dědicové
2013 La Pièce manquante
Post Partum
2012 Bowling
La Mer à boire
2010 En chantier, Monsieur Tanner (TV film)
Čtyři milenci
2009 Fausses innocences (TV film)
Miloval jsem ji
Slečna Chambonová
2008 Séraphine
2007 Anna M.
2005 Je ne suis pas là pour être aimé
2003 Jedna z nás
2001 Agathe et le grand magasin (TV film)
Candidature
Petites mains, Les (TV film)
2000 Fille préférée, La (TV film)
1999 Le monde à l'envers
1997 Filles du maître de chai, Les (TV film)
1996 Vent de l'oubli, Le (TV film)
1995 Ainsi soient-elles
Charlotte dite 'Charlie' (TV film)
Fils unique
Machinations (TV film)
1993 Vent d'est
1992 Genoux cagneux, Les (TV film)
1991 Caquets de l'accouchée, Les (TV film)
Neige et le feu, La
1990 Les bottes de sept lieues (TV film)
1989 Francouzská revoluce (TV film)
1988 Argent, L' (TV film)
Peníze (TV film)
1987 De guerre lasse
Je tue ŕ la campagne (TV film)
1986 Dernière image, La
Mariage blanc (TV film)
Židovská známost
1984 Láska až za hrob
Neděle na venkově
1983 Dorothée, danseuse de corde (TV film)
Une pierre dans la bouche
1982 Qu'est-ce qui fait courir David ?
1981 Jardinier, Le
Jedni a druzí
Nous te mari-e-rons (TV film)
Otčím
Un jour sombre dans la vie de Marine (TV film)
1980 Je dors comme un bébé (TV film)
Liaisons dangereuses, Les (TV film)
Můj strýček z Ameriky
1979 Jean le Bleu (TV film)
Un fils pour l'automne (TV film)
1978 Grands procès temoins de leur temps: Une semaine sainte, Les (TV film)
La Vocation suspendue
1977 Des enfants gâtés
Pourquoi pas!
Rebelles, Les (TV film)
1975 Prétendants de Madame Berrou, Les (TV film)
1974 Procès aux heureux (TV film)
1973 George qui?
Maminka a děvka
1972 Camisards, Les

TV seriály

2006 Cri, Le (TV seriál)
2005 Inséparables (TV seriál)
2002 Le Champ dolent, le roman de la terre (TV seriál)
1997 Combats de femme (TV seriál)
Entre terre et mer (TV seriál)
1996 L'allée du roi (TV seriál)
1994 Ševcův syn (TV seriál)
1993 Maîtres du pain, Les (TV seriál)
1989 Vallée des espoirs, La (TV seriál)
1988 Chevalier de Pardaillan, Le (TV seriál)
1981 Guerre en pays neutre (TV seriál)
Les Uns et les autres (TV seriál)
1980 Histoires étranges (TV seriál)
1979 Journal, Le (TV seriál)
1977 Pierrot la chanson (TV seriál)
1975 Cécile ou La Raison des femmes: Vivre à deux (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace