foto

Bryan Adams

  • nar. 5.11.1959 (59 let)
    Kingston, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bryan Adams se narodil 5. listopadu 1959 v kanadském Kingstonu v provincii Ontario. Za mlada hodně cestoval, protože jeho rodiče byli diplomaté. Po jejich rozvodu se zabydlel ve Vancuveru, kde v patnácti letech ukončil školu a začal se věnovat prvořadě hudební kariéře. Z jeho slov, že si na střední ani nevšímal holek kvůli svému zapálení k hudbě, jasně vyplývá jeho nadšení. Začal hrát po nočních klubech v kapelách Shock nebo Sweeney Todd, kde se už dostal k postu vedoucího zpěvu. Zlom nastal, když potkal bubeníka Jima Vallance, se kterým si přesně padli do noty a začali spolu psát písně až do dneška. Nejen pro sebe, ale i pro jiné skupiny jako například Kiss či pro filmy. V roce 1978 nastoupil k nahrávací společnosti A&M Records za částku jednoho dolaru, po zaslání pár demo nahrávek.

Jeho první album s nenáročným názvem ‘Bryan Adams‘ mu vyšlo v roce 1980, se kterým zabodoval hlavně v Kanadě. Druhé album ‘You Want It You Got It‘ už zaznamenalo i mezinárodní úspěch. Stále mu ale chyběl hit. To se mu povedlo změnit třetím albem ‘Cuts Like a Knife‘ v roce 1983, na kterém se objevily hned dva hity. ‘Straight from the Heart‘ a ‘Cuts Like a Knife‘ se oba umístily v různých žebříčcích. V roce 1984 zazářil ještě více se svým nejvíce prodávaným albem ‘Reckless‘ se singly ‘Run to You‘,‘Summer of 69‘,‘One Night Affair‘, duet s Tinou Turner ‘It’s Only Love‘ a nejúspěšnější písní z alba ‘Heaven‘. Úspěch alba podpořil koncertní šňůrou po celém světě a třeba i se zmiňovanou Tinou Turner. Účastní se projektu ‘Live Aid‘ v roce 1985 spolu s dalšími špičkovými umělci. V roce 1987 mu vyšlo album ‘Into the Fire‘ s hit singly ‘Heat of the Night‘ a ‘Heart on fire‘.

V roce 1991 opět zabodoval s albem ‘Waking Up the Neighbours‘, kterého se prodalo přes deset milionů. Hlavním důvodem byla proslavená balada ‘(Everything I Do) I Do It for You‘ z filmu ‘Robin Hood: Král zbojníků‘, za kterou obdržel cenu Grammy. Této písně se jen v USA prodaly čtyři miliony kopií a sedmnáct týdnů vydržela na špičce britského žebříčku. V roce 1993 vydal album hitů ‘So Far So Good‘. O rok později nazpíval s Rod Stewartem a Stingem další silnou baladu ‘All for Love‘ pro film ‘Don Juan DeMarco‘, která opět vylétla v žebříčcích po celém světě. Dále vydal živé album ‘MTV Unplugged‘ (1997), ‘On a Day Like Today‘ (1998), další soubor hitů ‘The Best of Me‘ (1998), soundtrack k filmu ‘Spirit – Divoký hřebec‘ (2002).

V roce 2002 si zahrál malé cameo ve filmu DŮM BLÁZNŮ režiséra Andreje Končalovskije. Šest let po jeho posledním nerecyklačním albu ‘On a Day Like Today‘ vydává nové ‘Room Service‘ (2004), které zaznamenalo velký úspěch. ‘Open Road‘ se stal nejúspěšnějším singlem alba. O rok později vydává další sbírku hitů ‘Antalogy‘ se dvěma novými skladbami. Zatím poslední album vyšlo v roce 2008 pod jednoduchým názvem ‘11‘ a obsahuje jedenáct nových písní.

Bryan Adams začínal na kytarově čistém rocku a pomalu přešel přes soft rock až k pop rocku. Většinu písní si píše sám či s Jimem Vallancem. Hraje na elektrickou kytaru či klasickou španělku. Zvládá také i harmoniku nebo basu. Kytarista Kieth Scott a bubeník Mickey Curry s ním hrají už od osmdesátých let. Na klávesy ho od roku 2000 doprovází Gary Breit a na basovou kytaru Norm Fischer. Adams je také nadšeným fotografem. Fotil mnoho hudebních osobností od Micka Jaggera přes Mobyho po Celine Dion či anglickou královnu Alžbětu II.

Joe321

Herecká filmografie

Filmy

2011 Jock
2004 Twisted Tango
2002 Dům bláznů
2000 Bryan Adams: Koncert v Irsku (koncert)
1998 Intimate Evening with Anne Murray (TV film)
1997 Gift of Song, The (TV film)
1990 Real Story of the Three Little Kittens, The
1989 Růžový Cadillac
1984 Bryan Adams: Reckless

TV seriály

2016 Michael McIntyre's Big Show (TV seriál)

Dokumentární

2005 Bryan Adams: Live in Lisbon (koncert)
Live 8 (koncert)
Live Aid Remembered (TV film)
2003 Dennis Hopper: Create (or Die)
2002 Party in the Park 2002 (koncert)
The Jubilee Girl (TV film)
2001 Bryan Adams: Live at Slane Castle (koncert)
Elton John: Greatest Hits (koncert)
2000 Who Live at the Royal Albert Hall, The (koncert)
1999 Tina Turner: Celebrate Live 1999 (koncert)
1996 Joe Cocker: Have a Little Faith
1994 Elvis: The Tribute (TV film)
Who: 30 let na maximum R&B live (TV film)
1990 Wall: Live in Berlin, The (koncert)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
1986 Prince's Trust Rock Gala: 10th Birthday, The (koncert)
1985 Live Aid (koncert)
Tears Are Not Enough

TV pořady

2010 XXI Winter Olympics Opening Ceremony (TV pořad)
2004 CBC News: The Hour (TV pořad)
The X Factor (TV pořad)
2003 The Best Hit USA (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Apollo Theatre Hall of Fame (TV pořad)
Taratata (TV pořad)
1978 Ein Herz für Kinder (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

1993 Bryan Adams - Please Forgive Me (hudební videoklip)
1991 Bryan Adams: Everything I Do, I Do It for You (hudební videoklip)
1984 Bryan Adams - Summer of 69 (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

1993 Bryan Adams - Please Forgive Me (hudební videoklip)
1991 Bryan Adams: Everything I Do, I Do It for You (hudební videoklip)
1984 Bryan Adams - Summer of 69 (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace