Reklama

Reklama

náčelník Dan George

náčelník Dan George

nar. 24.07.1899
North Vancouver, British Columbia, Kanada

zem. 23.09.1981 (82 let)
Vancouver, British Columbia, Kanada

Biografie

Náčelník Dan George, vlastním jménem Geswanouth Slaholt, byl kanadský herec, hudebník, básník a spisovatel. Jakožto syn kmenového náčelníka fungoval v letech 1951 až 1963 jako náčelník indiánského kmene Wantuth v rezervaci na Burrard Inlet. Anglická verze jeho jména byla původně Dan Slaholt, ale po nástupu na internátní školu mu bylo změněno na Dan George. Po škole si vyzkoušel velmi pestrou škálu zaměstnání, například řidiče školního autobusu nebo stavebního dělníka. V roce 1951 se stal členem a později i šéfem indiánské kapely Tsleil-Waututh Nation.

V roce 1960 herecky debutoval v televizním seriálu Caribo Country a v roce 1969 se objevil ve filmu Smith!. V roce 1970 si zahrál ve filmu Malý velký muž, za nějž získal několik vyznamenání, včetně nominace na Oscara. Následující roky se pravidelně objevoval v televizních seriálech jako The Special London Bridge Special, The Beachcomber nebo Kung Fu, kde ztvárnil roli starověkého bojovníka. V roce 1976 se objevil po boku Clinta Eastwooda ve filmu Psanec Josey Wales. Posledním filmem, ve kterém si zahrál, byl snímek Nic osobního.

George byl kromě všeho i talentovaný spisovatel a za svůj život vydal dvě knihy – „My Heart Soars“ a „My Spirit Soars“. Celý svůj život aktivně usiloval o zlepšení podpory lepšího porozumění lidem z domorodých kanadských národů. V roce 1967 pronesl veřejný projev o přivlastnění indiánského území evropskými kolonialisty. Náčelník zemřel v roce 1981 v nemocnici v severním Vancouveru ve věku 82 let.

Joudec

Herec

Host

Reklama

Reklama