foto

Adrian Hoven

  • nar. 18.5.1922
    Wöllersdorf, Dolní Rakousko, Rakousko
  • zem. 28.4.1981 (58 let)
    Tegernsee, Bayern, Západní Německo

Biografie

Rakouský herec Adrian Hoven se narodil 18. května 1922 ve Wöllersdorfu (Dolní Rakousy) jako Wilhelm Arpad Hofkirchner. Syn úředníka Rudolfa Hofkirchnera a Gisely Fahrnbergerové vyrůstal především v Tyrolsku, kde jeho prarodiče měli hotel. Po střední škole absolvoval vysokoškolské studium v oboru strojírenství a stal se inženýrem. Později se začal věnovat létání na Messerschmittu. Během války byl jako výsadkář těžce zraněn v Severní Africe. V roce 1943 si zahrál ve filmu Helmuta Weisse QUAX IN AFRIKA, německém celovečerním filmu z období národního socialismu. Snímek byl po válce zakázán.

Po válce se pak rozhodl pro hereckou profesi. Působil jako umělec v několika divadlech v Berlíně včetně Theater am Schiffbauerdamm či Renaissance-Theater. Teprve Helmut  Weiss ho objevil pro film. Za svou hereckou kariéru natočil na 100 filmů. Mezi nejznámější jistě patří: TROMBA (1949), MLÁDÍ KRÁLOVNY VIKTORIE (1954), kde si zahrál prince Alberta po boku Romy Schneider, ADMIRÁL CANARIS: ŽIVOT PRO NĚMECKO (1954), ROMMEL VOLÁ KÁHIRU (1958), LILLI - EIN MÄDCHEN AUS DER GROßSTADT (1958), DIE BLONDE FRAU DES MAHARADSHA (1962), AVEC LA PEAU DES AUTRES (1966), SVĚT NA DRÁTĚ (1973), PĚSTNÍ PRÁVO SVOBODY (1975), SOUSTO PRO SATANA (1976), TV mini-série BERLIN ALEXANDERPLATZ (1980) nebo LILI MARLEEN (1981).

V roce 1965 spolu s Pierem A. Caminnecim založil produkční společnost Aquila Film Enterprises (Mnichov a Berlín). Adrian nám také záhy jako režisér, scénárista i producent  představil krimi snímek DER MORDER MIT DEM SEIDENSCHAL (1965). Poté, co film neměl očekávaný finanční úspěch, vrhl se Adrian na podnikání v erotickém průmyslu, kde slavil značný úspěch i v zahraničí. V roce 1966 produkoval erotický hororový snímek NECRONOMICON - GETRÄUME SÜNDEN. Adrian Hoven byl třikrát ženatý, naposledy s umělkyní Sabine Helms. Jeden z jeho tří synů - Percy Hoven, se stal rovněž hercem. Dnes se však věnuje malování. Adrian Hoven zemřel po srdečním záchvatu dne 8. dubna 1981 v bavorském Tegernsee. Pohřben je v rodinné hrobce ve Vídni.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

1981 Lili Marleen
Looping - Der lange Traum vom kurzen Glück
1980 Tatort - Hände hoch, Herr Trimmel (TV film)
Únos aut
1979 Götz von Berlichingen mit der eisernen Hand
1978 Zoufalství
1977 Eierdiebe
Halbe-Halbe
Waldrausch
1976 Schatten der Engel
Sousto pro satana
1975 Ludwig Ganghofer: Der Edelweißkönig
Pěstní právo svobody
Strach před strachem (TV film)
Zlatá lest
1974 Martha (TV film)
1973 Svět na drátě (TV film)
1972 Hexen geschändet und zu Tode gequält
Pente douce, La
1971 The Lustful Barbarian
1970 Hexen bis aufs Blut gequält
1969 Bésame monstruo
Rote Lippen, Sadisterotica
1968 Necronomicon - Geträumte Sünden
Sünde mit Rabatt
1967 Chinos y... minifaldas
1966 Avec la peau des autres
Der Mörder mit dem Seidenschal
1965 Aventuras del Oeste
Hijo de Jesse James, El
1964 Der Fluch der grünen Augen
Doddy und die Musketiere (TV film)
Tim Frazer jagt den geheimnisvollen Mister X
1963 Allotria in Zell am See
Die schwarze Kobra
Mit besten Empfehlungen
Sing, aber spiel nicht mit mir
1962 Blonde Frau des Maharadscha, Die
Das Rätsel der roten Orchidee
Post geht ab, Die
1961 Ach Egon!
Am Sonntag will mein Süsser mit mir segeln gehn
Liane, die Tochter des Dschungels
So liebt und küsst man in Tirol
1960 Das Rätsel der grünen Spinne
Foxhole in Cairo
Im weißen Rößl
Insel der Amazonen, Die
Wernher von Braun
Wir wollen niemals auseinandergehen
1959 Arzt aus Leidenschaft
Rommel volá Káhiru
1958 Bellissime gambe di Sabrina, Le
Lilli - ein Mädchen aus der Großstadt
1957 Die Unentschuldigte Stunde
Liane, die weiße Sklavin
Sedm let neštěstí
Wien, du Stadt meiner Träume
Zwei Herzen voller Seligkeit
1956 ...wie einst Lili Marleen
Bonsoir Paris
Kaiserjäger
Lügen haben hübsche Beine
Opernball
Pulverschnee nach Übersee
1955 Die Drei von der Tankstelle
Heimatland
Ihr erstes Rendezvous
Ja, so ist das mit der Liebe
Solange du lebst
1954 Admirál Canaris: Život pro Německo
Die Stadt ist voller Geheimnisse
Die große Starparade
Meine Schwester und ich
Mládí královny Viktorie
Sterne über Colombo
1953 Die Gefangene des Maharadscha
Ehe für eine Nacht
Hurra - ein Junge!
1952 Alle kann ich nicht heiraten
Gefangene Seele
Hannerl: Ich tanze mit Dir in den Himmel hinein
Ich hab' mein Herz in Heidelberg verloren
Karneval in Weiß
Saison in Salzburg
Weiße Abenteuer, Das
1951 Das seltsame Leben des Herrn Bruggs
Dr. Holl - Die Geschichte einer großen Liebe
Heimat, deine Sterne
Maria Theresia
1950 Der Dorfmonarch
Epilog: Das Geheimnis der Orplid
Föhn
Wer bist du, den ich liebe?
1949 Der Bagnosträfling
Tromba
1947 Herzkönig
Quax in Afrika

TV seriály

1980 Berlín, Alexandrovo náměstí (TV seriál)
1962 Alarm für Dora X (TV seriál)

Dokumentární

2015 Hexenjagd in Mauterndorf - a.z.
2000 Llámale Jess - a.z.
1961 Das Fernsehgericht tagt (TV seriál)

Režijní filmografie

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace