Reklama

Reklama

Ivo Palec

Ivo Palec

nar. 11.04.1933
Hradec Králové, Československo

zem. 16.12.2010 (77 let)
St. Remy, Provence, Francie

Biografie

Ivo, respektive Ivan Palec, pochází z Hradce Králové, vystudoval herectví na DAMU (1955) a své první angažmá získal ve Východočeském divadle v Pardubicích (1955-1957). Pak přešel do Prahy a hrál v Divadle Jiřího Wolkera (1957-1958) a v Divadle S. K. Neumanna (1959-1962). Zatímco již na konci 50. let se stal známým filmovým hercem, těžiště své práce viděl především v divadle. V tomto směru našel životní uplatnění na scéně Divadla Na zábradlí (1962-1968) pod režijním vedením Jana Grossmana a vynikl například ve hrách Čekání na Godota nebo Proces.

Hned po svém příchodu do Prahy byl Ivo Palec obsazen do tří filmů (ŠTĚŇATA; SNADNÝ ŽIVOT; KONEC JASNOVIDCE, všechny tři tituly z roku 1957). Vzápětí se stal vyhledávaným představitelem současných mladých mužů a hned v následujícím roce dostal hlavní roli v komedii HLAVNÍ VÝHRA (1958), která byla ve své době velice populární, do dnešních dnů však její potenciál značně vyprchal. Také v následujících letech dostával Palec poměrně velké role (KASAŘI, 1958; ZKOUŠKA POKRAČUJE, 1959), osobně si pak dodnes cení postavy začínajícího venkovského lékaře ve filmu VŠUDE ŽIJÍ LIDÉ (1960), při jehož natáčení spolupracoval se Zdeňkem Štěpánkem. S nástupem šedesátých let začal význam Palcových rolí klesat, nicméně nadále točil několikrát ročně, navázal také spolupráci s televizí. Naposledy se objevil v hudebním filmu BYLO ČTVRT A BUDE PŮL (1968).

Ivo Palec v roce 1968 emigroval do Francie, což souviselo s jeho divadelní prací. V této době začal Jan Grossman číst na jevišti Divadla Na zábradlí německé divadelní texty, Václav Havel četl anglické, chyběl však interpret pro reprodukci francouzských kusů. Palec se svým zájmem o literaturu proto odjel do Paříže, kde se chtěl zdokonalit ve francouzštině. Po sovětské okupaci v srpnu 1968 se již nevrátil a zůstal ve Francii natrvalo. Rezignoval na hereckou kariéru, v zahraničí se o to ostatně ani nepokusil, nicméně nadále zdokonaloval svou francouzštinu a nakonec vystudoval filozofii a historii na Sorbonně. Oklikou se nakonec k divadelní práci vrátil, na popud přítele, taktéž českého emigranta, začal vyrábět loutky, později i hrál loutkové divadlo, sám také psal scénáře. V 80. letech přeložil do francouzštiny Havlovu Žebráckou operu a podařilo se mu ji prosadit na divadelní festival v Avignonu, kde pak následně hrál každý rok v jednom představení. K filmování se dostal již jen jednou, díky Miloši Formanovi, v jehož historickém filmu VALMONT (1989) si zahrál menší roli komorníka.

Po pádu komunistického režimu byl vyzván ke spolupráci bratry Formanovými a hrál v jejich představeních, později byl pak průvodcem dokumentárního televizního seriálu ČESKOSLOVENSKO VE ZVLÁŠTNÍCH SLUŽBÁCH (2002). Ivo Palec dnes žije na Korsice.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Reklama

Reklama