Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I když člověk brblá na nesnáze, měl by si uvědomit, že se uplatní i tam, kam se mu původně vůbec nechtělo. K takovému příkladnému poznání dospěje i začínající lékař, jenž jako své první působiště dostal přidělenu odlehlou pohraniční ves - jeho snoubence se do takového zapadákova vůbec nechtělo. Ale příklad tamního doktora, který se již chystá do důchodu, jej přesvědčí, že dobrého lékaře je třeba všude. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Uvedení tohoto snímku v televizi mne příjemně překvapilo a potěšilo. Dýchly na mne staré časy pracovních umístěnek, kdy mladí lidé museli opustit svá rodná hnízda a jít za prací do zcela cizího prostředí. Neuškodilo to. Přinutilo to mládež i mne postavit se na vlastní nohy. Vždyť i Český Honza šel do světa na zkušenou. Nejhůř to nesli vysokoškoláci, kterým se nechtělo odejít z Prahy na venkov, proto mnohdy celá rodina sháněla protekci, jako v tomto případě. Praha byla pro všechny velkým lákadlem, ale nebylo možné, aby se do ní nastěhovala celá republika. Název filmu je výstižný, herecké výkony skvělé, zvláště Zdeněk Štěpánek byl excelentní. Osudy venkovských lidiček vhodně dokreslovaly základní příběh. Téma je stále aktuální – viz německý Doktor z hor nebo náš Doktor Martin. Tento film je ale vyšší třída. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Psychologické to moc nebylo, spíš to byl jen docela jednoduchý příběh mladého lékaře, který je krátce po dostudování poslán do jedné vesnice u Sušice, aby zde dělal venkovského lékaře a kvůli tomu musí opustit Prahu, kde má i přítelkyni, která na vesnici nechce. Vše se vyvíjí tak, jak asi každý čeká, postavy většinou mají jen jeden charakter, běžní obyvatelé vesnice jsou vykresleni banálně a lehce stereotypně a dokonce tu ani nechybí agitační dějová linka s jedním lenochem, který by nejradši bral peníze za nic, chlastal a nepracoval. Na čemž samo o sobě není nic špatného, kdyby nebyl brán jako záporák hlavně proto, že nechce s ostatními vesničany pilně od rána do večera dřít na poli. Ten důraz na to je tam skutečně přehnaný. Jenže i přes to všechno mě to docela bavilo sledovat, povedenějších scén se tam také našlo dost a ve svém schématu to vlastně i funguje. Mělo by to na víc, ale čas u toho strávený nepovažuji za promarněný a jako takové sice předvídatelné, ale dostatečně zajímavě napsané drama to jde. Takový dobový průměr s pěknými záběry na vesnici. 3* ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vo filmografii Jiriho Hannibala /Udoli krasnych zab, Skola hrisniku/ je toto slusny debut - o lekarovi, ktory bol prideleny z Prahy do akejsi dediny v Zapadnych cechach. Riesia sa potom dolezite veci, a to konkretne ze jeho snubenici sa nechce ist tam, tamojsi doktor sa chysta do dochodku ....... sympaticky film, s dobrou kvalitnou reiiou a namakanymi dialogmi : 60 % ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Město nebo vesnice? Zůstat nebo odejít? A co svědomí? A lidé? Tyto a další otázky si klade mladý lékař, titulní hrdina příběhu o lidské odpovědnosti, svádějící nelehký souboj s předsudky, s odloučením, s bolestí i smutkem, radostí i touhou najít konečně své místo na slunci. Tvůrcům, v čele s debutujícím režisérským tandemem, se podařilo překlenout nebezpečná úskalí schvalovacích procesů a jakkoli je ústřední konflikt obtěžkán dobovým oparem, je nepatetický a v mnoha ohledech se dokonce umně zbavuje slepých uliček, do nichž je občas zahnán. Velkým, ne-li nezapomenutelným okamžikem se jeví i dnes lidsky prostý, téměř jímavý portrét starého venkovského lékaře, zvolna bilancujícího a odcházejícího, v mimořádně citlivé Štěpánkově interpretaci. Macháček, Tříska, Hlaváčová a další jsou potom čerstvým přílivem mladé krve, tolik žádané a hledané i jinými tvůrci. Nespravedlivé uvržení do naprostého zapomnění, v němž se tento film nacházel po dlouhá desetiletí, je v tomto případě neodpustitelným hříchem. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Když uteče doktor, je to jako když dezertuje voják..." Zdeněk Štěpánek je v roli starého vesnického doktora před penzí vskutku luxusní. Jeho postava je napsaná velmi lidsky, plná životní moudrosti a rozvážnosti ale i jakési stařecké nostalgie. Jedna ze závěrečných scén filmu, v níž se dotyčný loučí se svou ordinací, má v sobě slušnou emociální hloubku, i když se odehrává ve značném přítmí. Krásně natočeno! Pěkně natočené jsou i některé scény s mladým doktorem (pro mě ne moc známý Ivo Palec). Jde třeba o scénu, kdy tančí se svou milou (Jana Hlaváčová), která jej přijela na krátko navštívit z Prahy. Herecky snad ale ještě více okouzlí Jana Štěpánková v roli pošťačky (s  vystudovanou konzervatoří). Celkově scénář tohoto filmu vykresluje celou paletu různorodých vesnických "figurek" (od vykutáleného "nemakačenka", přes ráznou matku, kterou její dospělý syn poslouchá na slovo a konče vesnickým funkcionářem, který má ale srdce na správném místě). Zkrátka a dobře po vzhlédnutí filmu máte i vy milý/povznášející pocit, že "všude žijí lidé"... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Reštaurácia "U Čižinských" v Chyškách, kde sa natáčalo, funguje dodnes. Filmári k nej kvôli natáčaniu pristavali terasu s dvoma stĺpmi. Toto vylepšenie po natáčaní nechali na mieste, ale zbúral ho ruský tank, keď tadiaľ prechádzal v roku 1968. Hostinec sa nachádza v prudkej zákrute, kde sa tank nevytočil a terasu kanónom strhol. (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, Chyškach a Kubovej Hute. (dyfur)

Reklama

Reklama