Reklama

Reklama

Peyton Manning

Peyton Manning

nar. 24.03.1976 (48 let)
New Orleans, Louisiana, USA

Biografie

Peyton Williams Manning byl ke kariéře hráče amerického fotbalu doslova předurčen, jeho otec Archie byl totiž talentovaným quarterbackem (rozehrávačem) draftovaným jako druhý v pořadí v roce 1971 a v Národní fotbalové lize (NFL) odehrál 13 sezón. Starší bratr Cooper byl talentovaným univerzitním hráčem, též quarterbackem, a byla mu předpovídána velká budoucnost v NFL, kvůli onemocnění páteře - útlaku krční míchy však musel s americkým fotbalem předčasně skončit. Na počest svého bratra Coopera nosil Peyton Manning na svém dresu po celou kariéru v NFL číslo 18, stejně jako Cooper na univerzitě. V NFL hraje i Peytonův mladší bratr Eli, též na pozici quarterbacka, v týmu New York Giants.

Peyton Manning, pokračovatel rodinné tradice quarterbacků, na sebe svými skvělými rozehrávacími schopnostmi upozorňoval už na vysoké škole University of Tennessee, kde hrál za tamní tým Tennessee Volunteers, nebylo proto překvapením, že byl v draftu NFL - výběru univerzitních hráčů týmy NFL, vybrán jako první v pořadí, a to týmem Indianapolis Colts. V něm Peyton strávil následujících 14 sezón (1998-2011), ale 14. sezónu (2011) kvůli rekonvalescenci po operaci krční páteře, v té době už třetí operaci páteře v posledních dvou letech, celou vynechal. Klub se kvůli nejisté hráčské budoucnosti Peytona Manninga a také kvůli jeho vysokému platu rozhodl Peytona takzvaně uvolnit jako volného hráče, který může být vybrán kterýmkoliv jiným týmem NFL. Po vzájemné dohodě se Peyton, už jako volný hráč, upsal týmu Denver Broncos, za který Peyton odehrál další čtyři sezóny, poté svou kariéru ukončil.

Peyton Manning se stal už za své kariéry hrající legendou a byl srovnáván s nejlepšími quarterbacky historie, k čemuž přispěl nejen jeho přepečlivý přístup ke hře a tréninku a fenomenální paměť potřebná pro zapamatování rozehrávek týmu, ale též výborné herní statistiky. Mnohými z nich vedl v době ukončení kariéry rekordy quarterbacků. Je řazen mezi nejlepší quarterbacky všech dob společně s Tomem Bradym a Joe Montanou, americkými sportovními celebritami, které zná alespoň podle jména téměř každý Američan, i když se o americký fotbal nebo sport vůbec nezajímá. Peyton pětkrát v kariéře získal NFL MVP Award, cenu pro nejužitečnějšího hráče svého týmu, která je považována za nejvyšší možné individuální ocenění a dá se brát jako cena pro nejlepšího hráče celé sezóny NFL. K tomu byl navíc oceněn ještě dvakrát jako nejlepší quarterback ligy, dohromady tedy byl nejlepším quarterbackem ligy zvolen sedmkrát. Trofej Vince Lombardiho, udělovanou týmu, který uspěje v Super Bowlu, finálovém zápasu NFL, a stane se tak vítězem celé ligy, dokázal Peyton Manning se svým týmem získat dvakrát. Poprvé v sezóně 2006 s Indianapolis Colts, podruhé ve své poslední sezóně kariéry (2015) s týmem Denver Broncos. Peyton Manning si těžko mohl přát lepší zakončení své kariéry než loučení s trofejí pro mistra ligy. Několik týdnů poté oficiálním prohlášením ukončil svou bohatou a úspěšnou kariéru, která mohla být ještě o trochu úspěšnější, kdyby se téměř polovinu své kariéry v NFL Peyton nepotýkal s chronickými problémy s krční páteří způsobující necitlivost a brnění v prstech pravé ruky, kterou jako pravák Peyton při rozehrávání míče používal a jeho hra byla těmito problémy ovlivněna.

Peyton Manning byl zatím třikrát pozván do televizního pořadu SATURDAY NIGHT LIVE (v roce 2007, 2008 a v roce 2015), v seriálu SIMPSONOVI v 8. epizodě 21. sezóny s názvem "Bratříčku, kde jsi?", ve které se objevili kromě něj i jeho bratři Eli a Cooper, namluvil sám sebe a přidal se do zástupu mediálně známých osobností, které se jako animované postavy v tomto slavném seriálu objevily.

Peyton Manning má se svou ženou Ashley dvojčata, syna Marshala a dceru Mosley. Věnuje se charitativní činnosti a je silně věřícím křesťanem.

Castrator

Herec

Filmy
2017

Ferdinand

Seriály
2022

Santa Clausovi

 

Do Viklavého lesa (S01E03)

2017

Taková moderní rodinka

 

Udělej si sám (S08E13)

2009

Simpsonovi

 

Bratříčku, kde jsi? (S21E08)

Dokumentární
2023

30 for 30 (seriál) - a.z.

 

The Great Heisman Race of 1997 - a.z. (S04E34)

 

History's Greatest of All-Time with Peyton Manning (seriál) - průvodce

 

Perfect Pairs - průvodce (E08)

 

Toy Wars - průvodce (E07)

 

Titan Takedown - průvodce (E06)

  více epizod (5)
 

McEnroe's Places (seriál)

2021

All Madden

 

Tom Brady: Muž v aréně (seriál) - a.z.

 

Stop the Bleeding - a.z. (E06)

 

The Toughest Things - a.z. (E02)

2015

30 for 30 (seriál) - a.z.

 

The Four Falls of Buffalo - a.z. (S03E05)

2013

Nine for IX (seriál)

 

The Book of Manning (TV film)

2011

SEC Storied (seriál)

Reklama

Reklama

2010

The Boys of Fall (TV film)

Host

Reklama

Reklama