foto

Gordon Pinsent

  • nar. 12.7.1930 (88 let)
    Grand Falls, Newfoundland, Newfoundland and Labrador, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gordon Edward Pinsent je velmi oblíbený kanadský televizní, divadelní a filmový herec. Divákům je nejvíc znám jako hlas krále Babara ve stejnojmenném televizním a filmovém zpracování a nebo jako Hap Shaughnessy ze seriálu THE RED GREEN SHOW /1991-2006/.

Pinsent se narodil v Grand Falls v Newfoundlandu jako nejmladší ze šesti dětí, matce Florence "Flossie" /roz. Cooper/ a otci Stephenu Arthurovi Pinsentovi – dělníkovi v továrně na papír. Jeho matka byla distingovaná, nábožensky založená anglikánka, celá rodina se do Kanady přestěhovala z anglického Kentu v hrabství Devon. Sám sebe pak popisuje jako nemotorné dítě trpící křivicí.

Pinsentova herecká kariéra začala na divadelních prknech již v jeho 17 letech. Začínal hrávat v rádiových pořadech CBC, později se přešel k televizi a filmu. V raných 50.letech si dal od hraní pauzu a narukoval do armády, kde sloužil čtyři roky jako vojín u Královského Kanadského Regimentu.

Během jeho raných hereckých let se objevoval v kanadské soap opeře SCARLETT HILL /1962/ ale průlom v kariéře začal s vystupováním v dětském seriálu THE FOREST RANGERS /1963-1965/. Od té doby se pravidelně objevoval ve všech významnějších kanadských produkcích, jako třeba v drama seriálu QUENTIN DURGENS, M.P. /1965-1969/, v TV Vánočním speciálu A GIFT TO LAST – který sám napsal /1976-1979/, v krimi seriálu DUE SOUTH /1994-1999/, za který získal cenu Gemini Award nebo v drama seriálu POWER PLAY /1998-2000/, za který získal opět cenu Gemini Award. Pilot seriálu A Gift to Last adaptoval na divadlo Walter Learning a Alden Nowlan a stal se pravidelnou oblíbenou divadelní hrou po celé zemi.

Mezi Pinsentovi filmy můžeme zařadit drama LYDIA, komedii THE ROWDYMAN /1972/, kterou napsal a hrál v hlavní roli, komedii WHO HAS SEEN THE WIND /1977/, drama THE SHIPPING NEWS /2001/ s Kevinem Spaceym nebo drama AWAY FROM HER /2006/. V kultovním sci-fi COLOSSUS: THE FORBIN PROJECT /1970/ ztvárnil roli prezidenta Spojených Států, hlavní roli hrál ve filmu HORSE LATITUDES dle stejnojmenné knihy Donalda Crowhursta a účinkoval i v dokumentu DEEP WATER /2006/.

V roce 2010 vystupoval v guest roli televizního seriálu REPUBLIC OF DOYLE /2010-současnost 2014/, za který získal cenu Canadian Screen Award a jako vypravěč účinkuje v dětském seriálu  BOOKABOO /2010-současnost 2014/.

Pinsent je držitelem mnoha filmových ocenění. Za film Away From Her získal cenu Actra Toronto Award pro mimořádný mužský herecký výkon a vyhrál cenu Genie Award ve stejné kategorii. Za film The Rowdyman získal cenu Etrog na Canadian Film Festival /1972/, cenu Gemini Award získal za nejlepší herecký výkon ve filmu STREET LEGAL /1987/. Ve stejný rok získal cenu Genie Award za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmu JOHN AND THE MISSUS. Cenu Genie Award vyhrál také za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu KLONDIKE FEVER /1980/.

Pinsent se v roce 1962 oženil s herečkou Charmion King a spolu byli až do její smrti v roce 2007. Jejich dcera Leah Pinsent je také herečka. Dvě děti má z předchozího manželství. V roce 1992 vydal svou autobiografii " By the Way". V roce 1997 získal cenu Earl Grey Award. V roce 1979 obdržel vyznamenání Order of Canada a v roce 2006 se stal členem společnosti Royal Society of Canada. 6.března 2007 byla umístěna hvězda s jeho jménem na Kanadský chodník slávy. Je držitelem LL.D z University of Prince Edward Island /1975/ a čestných doktorátů z Queen's University, Memorial University of Newfoundland, Lakehead University /2008/ a University of Windsor /2012/. V roce 2004 obdržel ocenění Governor General's Performing Arts Award.

12.června 2005 bylo v jeho rodném městě Grand Falls přejmenováno kulturní centrum Arts & Culture Centre na The Gordon Pinsent Centre of Arts. V roce 2012 obdržel čestnou medaili Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Medal.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Two Lovers and a Bear
2015 Pirate's Passage (TV film)
2014 Big News from Grand Rock
2013 Jak ulovit Dr. Lewise
Sex po dětech
2012 Life Doesn't Frighten Me
Sunshine Sketches of a Little Town (TV film)
2010 Love Letters (TV film)
2009 At Home by Myself... with You
Páteř
2006 Daleko od ní
Heyday! (TV film)
2005 Novou cestou (TV film)
2004 H2O (TV film)
Svatý Ralph
Tajná zpověď
2003 Hemingway vs. Callaghan (TV film)
Nezdolné město (TV film)
Nicota
Padlý anděl (TV film)
Snow on the Skeleton Key
2002 Promise, A
2001 Ostrovní zprávy
Slepá hrůza (TV film)
2000 Jewel on the Hill (TV film)
1999 Stařec a moře
Win, Again! (TV film)
1997 Pippi Punčochatá
Zkurvení šmejdi
1996 A na Vánoce přišla láska (TV film)
1995 Vražedný příslib (TV film)
1994 Směr jih (TV film)
1993 Pouta lásky (TV film)
1992 Náhodný svědek (TV film)
1990 Blood Clan
1989 Babar hrdinou
1987 John and the Missus
1983 Case of Libel, A (TV film)
1982 The Life and Times of Edwin Alonzo Boyd (TV film)
1981 Escape from Iran: The Canadian Caper (TV film)
Mlčení severu
1979 Suicide's Wife, The (TV film)
Zlatá horečka na Klondiku
1978 Drága kisfiam
1977 Who Has Seen the Wind
1976 Gift to Last, A (TV film)
1975 Horse Latitudes (TV film)
1974 Newman's Law
Ocean Heritage
Only God Knows
Vedra trvala čtyři dny
1973 Incident on a Dark Street (TV film)
1972 Blacula
The Rowdyman
1971 Chandler
1970 Colossus: The Forbin Project
Quarantined (TV film)
1968 Případ Thomase Crowna
1966 Don't Forget to Wipe the Blood Off
1964 Lydia
Twelfth Night (TV film)
1962 Cyrano de Bergerac (TV film)

TV seriály

2010 Babar a Baduova dobrodružství (TV seriál)
Pilíře Země (TV seriál)
2009 The Ron James Show (TV seriál)
1998 Power Play (TV seriál)
1997 Směr jih (TV seriál)
1996 Amants de rivière rouge, Les (TV seriál)
Wind at My Back (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
1994 Směr jih (TV seriál)
1991 Red Green Show, The (TV seriál)
1989 Babar (TV seriál)
1978 Gift to Last, A (TV seriál)
1966 Quentin Durgens, M.P. (TV seriál)
1963 Forest Rangers, The (TV seriál)
1962 Scarlett Hill (TV seriál)

Dokumentární

2016 The River of My Dreams
2015 Al Purdy Was Here
2014 Polární moře (TV seriál) - vyp.
2012 Flight of the Butterflies
2011 Churchill a Židé - vyp.
2002 Stranded Yanks: A Diary Between Friends (TV film)
1997 Magic Time
1983 High Schools
1981 Devil at Your Heels, The
1976 Blackwood
World Is Round, The
1965 Three Approaches to Leadership

TV pořady

1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2006 Heyday! (TV film)
1988 Two Men (TV film)
1987 John and the Missus
1981 Nesmělý výkřik (TV film)
1980 Once
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace