foto

Martin Kukučín

  • nar. 17.5.1860
    Jasenová, Slovensko, Rakouské císařství
  • zem. 21.5.1928 (68 let)
    Pakrac, Chorvatsko, Jugoslávie

Biografie

Matej Bencúr, známy ako Martin Kukučín, sa narodil 17. mája 1860 v obci Jasenová, v rodine slobodných sedliakov. Navštevoval ľudovú školu v miestnej obci, neskôr tri roky študoval v meste Revúca na slovenskom gymnáziu. Záverečný ročník doštudoval v Martine a v Banskej Bystrici. Absolvoval Lekársku fakultu Karlovej Univerzity v Prahe. Po vyštudovaní sa realizoval v radoch veľkoobchodníckeho rodu Didolićovcov, pôvodom z Chorvátska.

V roku 1894 sa stal všeobecným lekárom v malom odľahlom meste Selca, na ostrove Brač. Ako lekár pôsobil trinásť rokov. Neskôr sa so svojou ženou Pericou Didolićovou presťahoval do juhoamerického Chile. Koncom roka 1908 sa z mesta Santiago presťahoval do mesta Punta Arenas s početnou komunitou Chorvátov. Po vzniku Československej republiky sa vrátil do rodnej vlasti v roku 1922. Následné tri roky žil striedavo v Chorvátsku a Martine. V roku 1925 sa vrátil do Chile za účelom usporiadania majetku.

Po dlhých rokoch cestovania sa začali u milovanej manželky prejavovať duševné ťažkosti. Zo zdravotných dôvodov sa presťahovali do chorvátskeho Lipika, priamo na pobrežie. V roku 1928 začal trpieť zdravotnými ťažkosťami aj samotný Kukučín. Svojej chorobe (zápalu pľúc) toho roku následne aj podľahol. Jeho pozostatky boli uložené na Národnom cintoríne v Martine.

Patrik "Patrik200s" x

Spisovatelská filmografie

Filmy

1996 Nové poriadky (TV film) - kniha
1993 Mladé letá (TV film) - kniha
Pod vládou ženy aj na svitaní (TV film) - povídka
1990 Keď báčik z Chochoľova umrie (TV film) - kniha
1984 Dies irae (TV film) - povídka
1981 Po deviatich rokoch (TV film) - povídka
1979 Mišo (TV film) - povídka
1977 Vianočné oblátky (TV film) - povídka
1972 Prečo Adam Chvojka vicerichtár spáva doma? (TV film) - povídka
1970 Na svitaní (TV film) - kniha
Rysavá jalovica (TV film) - povídka
1966 Vianočné oblátky (TV film) - povídka
1965 Máje (TV film) - povídka
Neprebudený (TV film) - kniha
1962 Mladé letá (TV film) - kniha
1955 Rohy - povídka

TV seriály

2010 Nesmrtelní (TV seriál) - povídka
Dlouhá cesta domů (E07) - povídka

Herecká filmografie

Dokumentární

2003 Paradoxy života a smrti Martina Kukučína (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce