foto

Jozef Malovec

  • nar. 24.3.1933
  • zem. 7.10.1998 (65 let)

Biografie

Hudební skladatel Josef Malovec patřil už v šedesátých letech k ústředním osobnostem slovenské Nové hudby.

Skladbu studoval nejprve soukromě u Jána Zimmera, ve studiu pokračoval u Alexandra Moyzesa na VŠMU v Bratislavě a na pražské AMU u Jaroslava Řídkeho a Vladimíra Sommera. Kromě skladatelské činnosti působil ve Slovenském rozhlase jako redaktor, dramaturg a vedoucí pracovník Experimentálního studia Československého rozhlasu v Bratislavě.

Je autorem první samostatné elektorakustické skladby na Slovensku „Orthogenesis“ (1966), která v roce 1969 získala 3. místo ve finále světové soutěže v Darmouth College Hanover (New Hampshire, USA). Spolupracoval se souborem Hudba dneška, který interpretoval mnohé významné díla světové avantgardy. Malovcovu tvorbu charakterizuje syntéza dodekafónie a tonality.

V sedmdesátých letech se Malovec obrátil k folklóru jako svému novému inspiračnímu zdroji. Zájem o jiné umělecké média ho vedl k vytvoření filmové hudby k řadě dokumentárních a  hraným filmů, například Obrazy starého sveta (režie Dušan Hanák), animované filmy Viktora Kubala a Balada v dreve (režie Martin Slivka). Skládal i hudbu k poezii, přičemž některé skladby čerpají z poezie jeho manželky H. Malovcové (Hudba pre bas a komorný orchester). V posledním období vytvořil  dvě monumentální symfonie (1988, 1989) a znovu se vrátil k elektroakustické tvorbě.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

1996 Jaškův sen
1994 O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
1988 Vianoce Adama Boronču (TV film)
1982 Výstava
1978 Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
1976 Rozdelení
Slnko vychádza nad Prašivou (TV film)
1973 Džarkovia (TV film)
1972 Človek na moste
Ďaleko je do neba
1970 Dita vo vzduchu
Jano pasie ovce
Rekviem za rytierov
1969 Od štvrtka do zmŕtvychvstania (TV film)
Tma (TV film)
Unpár (TV film)
1965 Náměstí svaté Alžběty
1964 Prípad pre obhajcu
Slnečný kúpeľ (TV film)
1963 Geľo Sebechlebský (TV film)
Výhybka
Ďalší na izbu

TV seriály

1976 Miesto v dome (TV seriál)
Otec (E06)
Chladná jar (E05)
Mamičkin najkrajší (E04)
další epizody (6)
1975 Naši synovia (TV seriál)

Dokumentární

1977 Kostým pre Táliu
1976 Dr. Janko Blaho
1975 Pamiatky Trenčína
1974 Kráľovná rýb
1973 "...keby len tie dva roky života!"
Lekár chudoby
Sklo v architektúre
1972 Bratislavské železo
Dialóg so životom (TV film)
Dialóg so životom
Goralské balady Ľudwika Korkoša
Obrazy starého světa
1971 Výstrely v Košútoch
1970 Nové Slovensko
1968 Bratislavské korunovácie
Pieseň o bardejovskom Egídiovi
1966 Balada ve dřevě (TV film)
1965 Mozog
1964 Bulharské leto
1963 Paratetys
Tisíciprvý strom
1962 Stredoveká plastika
Učiteľom o pracovnom vyučovaní
Zbraňami života
1961 Cesta za železom
Májové dni
Volal sa Petzval
1960 Hľadanie budúcnosti
Na konci ulice more
1958 Martin Kukučín

Herecká filmografie

Dokumentární

1998 Drapéria (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky