foto

Josef Meinrad

  • nar. 21.4.1913
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 18.2.1996 (82 let)
    Großgmain bei Salzburg, Salzburg, Rakousko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Meinrad, vlastním jménem Josef Moučka, byl čtvrté a nejmladší dítě řidiče tramvaje Franze Moučky a jeho druhé ženy Kateřiny. Meinrad chtěl být původně farářem, začal studovat na gymnáziu v Katzelsdorfu. V roce 1929 studium přerušil a nastoupil do učení jako prodavač, současně navštěvoval hereckou školu, aby se nakonec stal hercem.

Poprvé hrál, již pod jménem Meinrad na slavnostech v Korneuburgu. 15. května 1937 složil herecké zkoušky a začal hostovat ve vídeňských divadlech. Na podzim 1939 byl v angažmá divadla Die Komödie. Od prosince 1940 do září 1944 hrál u Deutschen Theater v Metzu, které platilo za frontové divadlo. Od října 1945 hrál ve Vídni, v červnu 1947 hrál na salzburských slavnostech a v říjnu stejného roku se stal členem Burgtheateru, kde působil až do roku 1978. V zmiňovaném období vytvořil přes 195 divadelních rolí. Od roku 1959 byl nositelem Ifflandova prstenu. (Jedná se o prsten z vyobrazením herce a dramatika Augusta Wilhelma Ifflanda (1759-1814) a tradicí starou téměř 200 let. August Iffland se proslavil jako ředitel a dramatik inscenováním převážně Schillerových a Goethových her. Za svého života daroval prsten Ludwigu Devrientovi a označil jej za nejvýznamějšího a nejhodnotnějšího německy hovořícího herce. V roce 1832 si Devrient vybral nástupce a předal prsten Emilu Devrientovi. Prsten měli v držení postupně Theodor Döring do roku 1878, Friedrich Haase do roku 1911, Albert Bassermann do roku 1952. Bassermann ale stejného roku zemřel a neurčil nástupce. Tím se stal v roce 1954 Werner Krauß a po pěti letech jej předal Josefu Meinradovi. Meinradovým nástupcem je od roku 1996 Bruno Ganz. Je devátým nositelem prstenu, který byl v roce 1954 prohlášen za rakouské kulturní vlastnictví.)

Z filmového plátna byl známý díky třem „Sissi" filmům s Romy Schneiderovou, ve kterých ztvárnil císařovnina adjuktanta - plukovníka Böckla. První film DIE WELT DREHT SICH VERKEHRT natočil roku 1947. Josef Meinrad hrál v 58 filmech a byl ženatý s francouzkou Germaine Renée Clementovou. Naposledy vystoupil v dubnu 1987 s monologem ICH SCHWEIGE NICHT v mnichovském Bürgersaakirche. Herec podlehl 18. února 1996 rakovině a je pohřben na hřbitově Großgmain. 15. září 1997 bylo na jeho počest pojmenováno ve Vídni jedno z náměstí.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1988 Der Vorhang fällt (TV film)
1986 Der Unbestechliche (TV film)
Herschel und die Musik der Sterne (TV film)
1984 Fledermaus, Die (TV film)
1983 Das Traumschiff - Herz ist Trumpf/Sängerin und Zauberer/Bordbekanntschaften (TV film)
1982 Kalkstein (TV film)
1981 Das Traumschiff - Liebe für Alice/Betsy und der Schlagerstar/Der Juwelendieb (TV film)
1979 Wunder einer Nacht (TV film)
1977 Gaslicht (TV film)
1974 Räuber Hotzenplotz, Der
Schöne Helena, Die
1973 Biedermänner, Die (TV film)
Was Ihr wollt (TV film)
1971 Der fidele Bauer (divadelní záznam)
Theodor Kardinal Innitzer (TV film)
1969 Der Bürger als Edelmann (TV film)
1967 Mädel aus der Vorstadt, Das (TV film)
1966 König Ottokars Glück und Ende (TV film)
1965 Der eingebildete Kranke (TV film)
Fall Klaus Fuchs, Der (TV film)
Klaus Fuchs: Geschichte eines Atomverrats (TV film)
1964 Verschwender, Der
1963 Kardinál
Liliom (TV film)
1962 Die Rebellion (TV film)
Forever My Love
1961 Bauer als Millionär, Der
Das Salzburger große Welttheater (TV film)
Der gutmütige Teufel oder Die Geschichte vom Bauern und der Bäuerin (TV film)
Napoléon II, l'aiglon
1960 Der Degen mit den Genien (TV film)
1959 Bezaubernde Arabella
Krásná lhářka
Rendezvous in Wien
1958 Die Trapp-Familie in Amerika
Man ist nur zweimal jung
Poloněžná
Solang' die Sterne glüh'n
Whisky, Wodka, Wienerin
1957 Auf Wiedersehen, Franziska!
August, der Halbstarke
Die Unentschuldigte Stunde
Familie Schimek
Sissi, císařovnina osudová léta
1956 Die Trapp-Familie
Einen Jux will er sich machen (TV film)
Opernball
Sissi, mladá císařovna
Tolles Hotel, Ein
1955 Der Kongreß tanzt
Don Giovanni
Hudba pro císaře
La Brige und das Gesetz (TV film)
Sarajevo
Seine Tochter ist der Peter
Sissi
1954 Der Färber und sein Zwillingsbruder (divadelní záznam)
Geld aus der Luft
Kaisermanöver
Weg in die Vergangenheit
1953 Der Verschwender
Fräulein Casanova
1952 1. April 2000
Der Bunte Traum
1951 Amore e sangue
Eva erbt das Paradies... ein Abenteuer im Salzkammergut
Schatten über Neapel
1950 Der Wallnerbub
Erzherzog Johanns große Liebe
Jetzt schlägt's 13
Prämien auf den Tod
Theodor im Fußballtor, Der
1949 Das Siegel Gottes
Mein Freund, der nicht nein sagen konnte
Nichts als Zufälle
1948 Anni
Fregola
Proces
Rendezvous im Salzkammergut
1947 Die Welt dreht sich verkehrt
Triumph der Liebe

TV seriály

1993 Ora et labora (TV seriál)
1987 Byl jednou jeden... život (TV seriál)
Kostní dřeň (E04)
Tělesná stráž (E03)
Zrození (E02)
další epizody (4)
1984 Der Sonne entgegen (TV seriál)
1981 Das Traumschiff (TV seriál)
1980 Ringstraßenpalais (TV seriál)
1978 Byl jednou jeden... člověk (TV seriál)
Byla jednou jedna země... a zítra? (E26)
Bláznivá léta (E25)
Ach, ta zlatá doba (E24)
další epizody (26)
1967 Der Tod läuft hinterher (TV seriál)
1966 Pater Brown (TV seriál)
1965 Don Quijote von der Mancha (TV seriál)

Dokumentární

2004 Das Wiener Burgtheater (TV film) - a.z.
1991 Dame Kiri Te Kanawa: My World of Opera (TV film)
Preminger: Anatomie filmaře
1969 Das war Hans Moser - Erinnerungen an einen großen Komödianten (TV film) - a.z.
1957 Making of Sissi - Die junge Kaiserin
1952 Symphonie Wien

Režijní filmografie

Filmy

1965 Der eingebildete Kranke (TV film)
1964 Das Konzert (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace