foto

Osamu Tezuka

  • nar. 3.11.1928
    Tojonaka, Ósaka, Japonsko
  • zem. 9.2.1989 (60 let)
    Ósaka, Japonsko

Biografie

Osamu Tezuka byl japonský animátor, producent a lékař, ačkoliv lékařskou praxi nikdy nevykonával. Proslavil se především manga příběhy Tecuwan Atomu a Janguru Taitei. Díky svému umu a novátorským přístupům, které do žánru přinesl, je mu často přezdíváno Bůh mangy nebo Japonský Disney.

Svůj první kreslený příběh, Pin Pin Sei-čan, nakreslil již v době, kdy navštěvoval základní školu v Osace. Nedlouho nato vytvořil další dvě díla, která byla mezi žáky i učiteli nesmírně populární. V osmnácti letech napsal a nakreslil 73 krátkých stripů s názvem Máčan no Nikkičó, které poprvé vyšly v časopise Mainiči Šinbun. Rok nato vydal mangu s názvem Šin Takaradžima (v češtině Nový ostrov pokladů), která slavila nebývalý úspěch a prodalo se jí více jak 400 tisíc kopií.

O pět let později, ve věku 23 let, se přestěhoval do Tokia a tam stvořil jednu z nejznámějších postav v historii mangy - robotího chlapce Astro, který se objevil v manze Tecuwan Atom. Dva roky nato se zařadil mezi nejlépe placené umělce své doby v Japonsku.

Za svůj život získal mnoho různých cen, jako například Ocenění Šogakukan Mangašó (v letech 1958 a 1983) nebo Ocenění Kodansha Manga Award (1977 a 1986).

Daniel "DaUr" Urbánek

Režijní filmografie

Filmy

1989 Autoportrét
1987 Mori no densetsu
Muramasa
Push
1986 Ginga tansa nisenhjakunen: Border Planet (TV film)
Jamataró kaeru
1985 Broken Down Film
Lunn wa kaze no naka
1984 Daišizen no madžú Bagi (TV film)
Jumping
1983 Amefurikozó
Midori no Neko
1981 Bremen Four (TV film)
Příhody malého jednorožce
1980 Fumoon (TV film)
1978 Hjakumannen čikjú no tabi: Bander Book (TV film)
1970 Cleopatra
1968 Souseiki
1966 Tenrankai no e
1965 Shin takarajima (TV film)
Shizuku
1964 Memory
Ningyo
1962 Male
1960 Saijúki

TV seriály

1989 Aoi Blink (TV seriál)
1971 Fušigi na Melmo (TV seriál)
1967 Amazing 3, The (TV seriál)
Ribbon no kiši (TV seriál)
1965 Wonder Three (TV seriál)
1963 Tecuwan Atom (TV seriál)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2013 Garon - komiks
2009 MW dai 0 šó - komiks
1993 Akuemon - komiks
1991 Adačigahara - komiks
1986 Jamataró kaeru - komiks
1985 Akuma tó no prince: Micume ga tóru (TV film) - komiks
1979 Tanpen Unico: Kuroi kumo to široi hane - komiks
1964 Tecuwan Atom: Učú no júša - komiks

TV seriály

2019 Dororo (TV seriál) - komiks
Dororo to Hyakkimaru (E24) - komiks
Kishin no maki (E23) - komiks
Nui no maki (E22) - komiks
další epizody (24)
2012 Hidamari no ki (TV seriál) - komiks
2000 Hidamari no ki (TV seriál) - komiks
1977 Jetter Mars (TV seriál) - komiks
1969 Dororo to Hjakkimaru (TV seriál) - komiks
1965 Jungle taitei (TV seriál) - komiks
Wonder Three (TV seriál) - komiks

Scenáristická filmografie

Filmy

1981 Bremen Four (TV film)

TV seriály

1965 Wonder Three (TV seriál)

Fanoušci tvůrce