foto

Johnny Weissmuller

  • nar. 2.6.1904
    Temešvár, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 20.1.1984 (79 let)
    Acapulco, Mexiko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mezi čtenáři známý, oblíbený americký spisovatel Edgar Rice Burroughs by se možná ještě teď divil. Nikdy ani v jeho nejbujnější fantazii by si při psaní nepředstavoval, že jeho Tarzan ožije, a stane se celosvětově oblíbenou a uznávanou postavou, která prožívá neuvěřitelná dobrodružství nejen v románech, ale i na stříbrném plátně. O to měl, a má obrovskou zásluhu filmový průmysl a role Tarzana, kterého ztělesnil a několik let hrál několikanásobný mistr světa, a dvojnásobný olympijský vítěz v plavání Johnny Weissmuller.

Johnny Weissmuller se narodil 2. 6. 1904 v německém Banátu, a jeho rodiče Peter a Elizabeth Weißmüllerovi byli narozeni ještě za Rakousko-Uherské monarchie v Srbsku. Některé zdroje uvádějí, že se narodili ve Freidorfu v nynějším Rumunsku, ale pravdou je, že se narodili v obci Pardanj v Medě - Srbsko. Když se rodina rozhodla vystěhovat do USA, v lodním záznamu holandské lodi Rotterdam byla rodina uvedena jako maďarští vystěhovalci německého původu. Takže se první syn původně jmenoval János-Johann, později už proamerický Johnny, a doslova je zde uvedeno, že do New Yorku připlula 14.1.1905 rodina Petera Weissmullera, 29 letého dělníka, jeho 24 letá žena Elisabeth a 7 měsíců starý Johann. Rodina po nezbytných formalitách pokračovala do Pensylvánie, kde začal otec Peter pracovat ve městečku Windber v uhelných dolech. V roce 1905 se už rodina rozrostla o dalšího syna Petera juniora, a manželé Peter a Elizabeth Weisenmullerovi se přestěhovali do Chicaga především za lepší prací, kde rodině zajistil byt a kamarádovi práci jeho dlouholetý přítel John Ott v místním pivovaru.

Johnny dostal v devíti letech obrnu a lékař doporučil, aby jako součást boje proti nemoci začal intenzivně plavat. Weissmuller v té době začal trávit ve vodě hodně času, a v plavání pokračoval i když už byl zdravý. Stal se natolik zdatný, že nakonec získal místo v plavecké týmu YMCA. Otec se po čase chtěl osamostatnit a pronajal si místo, kde si zařídil bar. I matka Johnnyho se chtěla účastnit na podnikání a stala se na čas hlavou jeho kuchyně a restaurace. Peter senior však v podnikání neuspěl, začal těžce pít a své děti i manželku bít. Elizabeth Weissmullerová se s ním rozešla a později zažádala o rozvod.

Jako mladíček Weissmuller pracoval a přivydělával si na různých místech, mimo jiné jako plavčík na jezeře v Michiganu, nebo jako liftboy a hotelový operátor v Illinois Athletic Club. Jednou ho zahlédl plavat trenér William Bachrach a od té doby se datovala jejich spolupráce. Weissmuller tehdy vyhrál národní mistrovství v plavání na vzdálenosti 50-220-yardů. Bylo potřeba zajistit jeho způsobilost ve všech sportovních kláních v rámci Spojených států, a také pro potřebu olympijského týmu. Vznikl také problém s udělením amerického občanství a tím i jeho pasu.

Johnny Weissmuller se stal nejlepším americkým a světovým plavcem. Od roku 1920 získal padesát dva medailí na amerických Národních mistrovstvích, výhrál pro USA pět zlatých olympijských medailí a jednu bronzovou medaili za vodní polo v roce 1924 v Paříži. Na svém kontě měl 67 světových rekordů a z amatérského kolbiště odešel nikým neporažen. V roce 1929 Weissmuller podepisuje smlouvu s BVD-cestuje po státech, předvádí plavání, a přednáší o jeho zdravé možnosti nenásilného pohybu, předvádí nové sportovní oděvy a plavky a dělá této nové sportovní značce velikou reklamu. Sám je také průkopníkem tzv. šortkové módy, která se na veřejnosti brzy velmi dobře ujala. Tento 190 cm vysoký muž je náhle idolem všech dívek a žen. Na to konto se MGM snažilo zbavit Johnnyho první manželky, aby tato skutečnost nepřekážela Johnnyho oblibě u fanynek. Za to, že přistoupila na rozvod získala jeho manželka (manželství od 1927-1929) Camila Louise okamžitě 10 000 dolarů.

V roce 1932 začala jeho druhá - herecká kariéra, když podepsal na sedm let smlouvu s Metro-Goldwyn-Mayer na roli Tarzana ve filmu TARZAN, OPIČÍ MUŽ (1932). V šesti filmech hrála jeho partnerku Jane půvabná, křehká herečka Maureen O'Sullivan. V posledních třech snímcích produkovaných MGM hrál jeho syna Johnny Sheffield. V roce 1942 dostal Weissmuller nabídku od spol. RKO, která příběhy o Tarzanovi natočila sice také, ale údajně v horší dějové kvalitě. Na rozdíl od Metro Goldwyn Mayer, RKO umožnilo Weissmullerovi hrát i jiné role než Tarzana. Natočil jich o něm celkem 12, a skřek, nebo chcete-li slavný Tarzanův řev, anebo volání, si nechal jako svůj nápad patentovat. Je to vlastně nahrávka tří typů hlasů.

Po rolích Tarzana oblékl Johnny Weissmuller slušivý safari oblek a v letech 1948-1955 hraje především v seriálu dobrodružných filmů z džungle, jako byl třeba JUNGLE JIM. Weissmuller hrál v době své hollywoodské kariéry jen tři typy postav - Tarzana, Jungle Jima, a sám sebe. Později začal podnikat na Floridě, zúčastňoval se jako host na sportovních světových podujetích.

Weissmuller byl 6 krát ženatý. Zažil i hodně bouřlivé manželství – v pořadí třetí, uzavřené v roce 1933-1939 s herečkou Lupe Velez, která po čase spáchala sebevraždu. Děti měl jen se čtvrtou ženou v pořadí (manželství od 1948 do 1962) s Beryl Scot - Johnny Weissmuller, Jr. narozený 23. 9. 1940, zemřel 27.7. 2006, Wendy Anne Weissmuller narozenou 1. 6.1942, a Heidi Elizabeth Weissmuller narozenou 31.7. 1944, která zemřela 19.11.1962.

V roce 1974 si Weissmuller zlomil obě nohy a jeho zdraví se zhoršuje. Až v nemocnici se dozvídá, dosud nepřípustnou skutečnost, že i když byl celý život sportovně zdatný, navzdory své síle, zdravému životu, dennímu plavání a cvičení, má vážné problémy se srdcem. O tři roky později v roce 1977, ho postihla série zranění, a od té doby bylo jeho zdraví ve špatném stavu. Zranění se špatně hojila a často trpěl vysokými horečkami.

Dne 20.1.1984 umírá Johnny Weissmuller na otok plic věku 79. Jeho přáním bylo, aby byl pohřben v Acapulcu. Na jeho poslední přání byla puštěna zvuková nahrávka Tarzanova volání, když jeho rakev sjížděla dolů. Johnny Weissmuller natočil 32 filmů.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1974 The Great Masquerade
1970 The Phynx
1955 Devil Goddess
Jungle Moon Men
Screen Snapshots: Hollywood Plays Golf
1954 Cannibal Attack
Jungle Man-Eaters
1953 Killer Ape
Savage Mutiny
Valley of Head Hunters
1952 Jungle Jim in the Forbidden Land
Voodoo Tiger
1951 Fury of the Congo
Jungle Manhunt
1950 Captive Girl
Mark of the Gorilla
Pygmy Island
1949 The Lost Tribe
1948 Jungle Jim
Tarzan and the Mermaids
This Is America: Sports' Golden Age - a.z.
1947 Tarzan and the Huntress
1946 Swamp Fire
Tarzan and the Leopard Woman
1945 Tarzan and the Amazons
1943 Stage Door Canteen
Tarzan Triumphs
Tarzan's Desert Mystery
1942 Tarzanovo newyorské dobrodružství
1941 Tarzan's Secret Treasure
1940 Rodeo Dough
1939 Tarzan Finds a Son!
1936 Sun-Kissed Stars at Palm Springs
Tarzan Escapes
1934 Tarzan a jeho družka
1932 Tarzan, syn divočiny
The Human Fish
1931 Water Bugs
1929 Glorifying the American Girl

TV seriály

1955 Jungle Jim (TV seriál)

Dokumentární

1996 Roaring Twenties, The - a.z.
1984 Going Hollywood: The '30s
1976 It's Showtime
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1952 Screen Snapshots: Fun in the Sun
1950 The Golden Twenties - a.z.
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1938 Screen Snapshots Series 17, No. 5
1937 Screen Snapshots Series 16, No. 10
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 1
1935 Screen Snapshots, Series 14, No. 1

TV pořady

1963 Das aktuelle Sportstudio (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace