Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

No nemusíme si nic zakrývat, když máte za zády podporu od HBO a Courtney Love vám na stříbrném podnose přinese takového sólokapra, museli byste být opravdu velkonemehlo nevyčarovat impresivní dokument. Nikdy jsem Nirvanu neměl rád, ale tento intimní pohled na jejího lídra se prostě povedl. Samozřejmě s autentickými materiály, které nebyly nikdy dříve dostupné se to hraje jedna báseň, ale Brett Morgen je dostatečně zkušeným dokumentaristou, který dobře pracuje s obrazem a tempem. Díky přítomnosti a intimitě je úplně jedno zda Cobaina zbožňujete či celou jeho kultem pohrobků opovrhujete. Tohle je prostě melancholický intenzivní zážitek a zároveň kus zmapované hudební historie. Možná Morgen vlezl do rybníku okupovaném Davem Grohlem, který se mu natruc v celém filmu téměř ani nemihne. 80 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po obsahovej stránke trochu slabšie, ale tá forma so zapracovanými Kurtovými poznámkami pomedzi príbeh jeho života to ako tak vyrovnali. V tomto dokumente spoznávame Kurta z úplne inej stránky ako doteraz, teda skôr zo stránky nevyrovnaného človeka a nie len ako skvelého hudobníka a frontmana legendárnej Nirvany. A nemôžem si pomôcť, ale Kurt by určite nikdy nechcel, aby jeho súkromie bolo takto vyplavené na povrch zemský. Rozhovory s ľuďmi, ktorí Kurta sprevádzali životom boli zaujímavé, teda až na afektovanú Courtney, ktorá asi žije len zo svojho neskonalého excentrizmu. Najviac sa mi páčila najmä časť Kurtovej mladosti (napr. príbeh o koľajniciach a vlaku), no potom v ďalších fázach už to bola proste Nirvana, a najviac mi v tom asi chýbalo nejaké lepšie ukončenie dokumentu - teda aj nejaké zaujímavosti okolo toho tragického 5.apríla 1994, a nie len tak sucho ukončiť nápisom "one month after returning from Rome, Kurt Cobain took his own life". ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce intimních hudebních dokumentů, jaký jsem kdy měl tu čest vidět. Kdo si myslí, že se bude koukat na dokument o Nirvaně ten se šeredně plete. Tohle je neskutečně intimní zpověď frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, ze které neskutečně čiší všechen ten strach a vztek. Tvůrců se společně se svolením Kurtovi rodiny dostalo také obrovské množství autentického materiálu a jeho potenciál využili naplno. Spojení Kurtových rozpohybovaných obrázků s animovanými pasážemi a akustickými covery největších pecek působí naprosto dokonale a dokáže vás vtáhnout přímo do jeho hlavy. Hodně intenzivní záležitost, které lehce ubírá její délka a občasné hluché pasáže. Dokonalá vzpomínka na Kurta jako člověka. Pro fanoušky must see. Pro ostatní jednoznačně typ na dokonalé dokumentární řemeslo a silný intimní příběh. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Brett Morgen zvládl tento dokument na výbornou. Senzaci nebo odpovědi na otázky bych v něm nehledala, režisér chtěl především ukázat Kurta jako syna, manžela, otce a přítele, a proto nakonec dal hlavně slovo Wendy O´Connorové, Donovi Cobainovi, Courtney Love a Kristovi Novoselicovi (to je i jeden z důvodů, proč v něm není Dave Grohl a ostatní lidi z hudebního průmyslu). Dával si na tom opravdu záležet, aby tyto dva světy oddělil, když např. mluvil Krist, byl tam titulek Kurts Friend. Nic víc. Materiály, které dostal k dispozici od Cobainovy vdovy, dokázal využít originálním způsobem, např. Kurtovy zápisky, poznámky a kresby. Vložené komiksové části prý použil proto, jelikož na dané události neměl autentický obrazový materiál, pouze zvukový záznam mluveného Kurtova slova. Spojit to takto dohromady byl vynikající nápad. Použité písně jsou samozřejmě ty nejznámější, zážitek je poslouchat Kurta hrát a zpívat And I Love Her od Beatles...ovšem předvedení klipu Smells Like Teen Spirit zpomalenou formou v cover verzi bylo dechberoucí (všímavý divák si všimne, že tenhle klip a pak také závěrečná píseň Where Did You Sleep Last Night je brána jinou kamerou, než jsme vždy viděli).Časová posloupnost všech záběrů a fotografií byla bez chybičky, což nebývá u všech dokumentů samozřejmostí. Jak řekl sám Morgen, z lidí, kteří v dokumentu vystupují, nemají na Kurta osobní vzpomíky jen on a Frances. Přesto se jim podařilo odvést dobrou práci. Update: že Buzz Osborne tvrdí, že je to celé nesmysl, mi vůbec nevadí - jednak nevím, proč bych měla bezvýhradně věřit zrovna jemu, a druhak - odjakživa jsem přesvědčená o tom, že cokoliv Kurt vypustil z pusy, byl z poloviny výmysl. On si vymýšlel už od malička, od doby, kdy se naučil mluvit...prostě je třeba to celé brát s určitou rezervou... ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Celkově rozpačité. Animované pasáže, propojující děj a také upravené songy, použité jako podkres, nemají chybu. Rozhovory, výpovědi a názory blízkých (těch, co se hodili a byli ochotní zapanáčkovat) podané jednostranně. Režisér Brett Morgen má cit pro skladbu, vyjma nutkání pustit všechna domácí videa, která dostal k dispozici. Jejich nesnesitelnost graduje po narození dcerky a snad mají navodit "nepřežitelnost" Kurtova bytí. Nevím, každopádně vnímám výraznou manipulaci v celém dokumentu, především ohledně Courtney a protlačované nevyhnutelnosti Kurtovy smrti: …dnešní Courtney je v dokumentu dokonale upravená moudrá dáma... – dřív bylo dřív – nebyla jsem svatá – narvaná herákem i v těhotenství - zapomeňte - malá je přece zdravá – nasypat na diváka další metrák home-videa (Frances leží. Frances sedí, Frances se směje, první stříhání, první kakání…) Kurt byl prostě křehký a stejně by tak dopadl… hlavně vymáčknout zase nějaký prachy. ... Škoda. Dokumentu jsem se nemohl dočkat, tak jsem z traileru sestříhal clip Cobainova života, za kterým si teď stojím ještě víc: https://www.youtube.com/watch?v=QmDQ0k9jasA ... … PS: Nicméně, jsem za ten dokument rád (další kousek mozaiky) možná by z něj mohl být namíchán dobrý soundtrack: https://www.youtube.com/watch?v=kUKDN61G4hY ...PPS ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)

Reklama

Reklama