foto

Ernst W. Kalinke

  • nar. 23.9.1918
    Berlín, Německá říše
  • zem. 14.1.1992 (73 let)
    Mnichov, Německo

Biografie

Ernst-Wilhelm Kalinke se vyučil kopírovačem filmů, od roku 1934 pracoval jako asistent kameramana. Samostatně začal točit po válce. Jeho první film VOR UNS LIEGT DAS LEBEN je z roku 1948. V roce 1951 se jej vybral režisér Erich Engels pro svůj film DIE DAME IN SCHWARZ. V padesátých letech natáčel domácí filmy a komedie. Vypracoval se mezi nejznámější německé kameramany, podílel se na vzniku 86 filmů a jeho jméno je pevně spjato s německou kinematografií. Mohou za to takové dva hlavní pilíře jeho kariéry. Prvním byl rok 1959, byl ve výrobním štábu, který natočil DER FROSCH MIT DER MASKE. Šlo o první německou wallaceovku. Za kamerou stál i při natáčení TAJEMNÝ MNICH a DIE BLAUE HAND. Druhou příležitost měl v roce 1962. Byl přizván k natáčení POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE a stal se dvorním kameramanem celého filmového projektu. Od sedmdesátých let pracoval na domácí tvorbě, jako např. BOCKERER, či erotických filmů DIE LIEBESTOLLEN LEDERHOSEN (zde režie a spoluscénář) a SEX-TRÄUME-REPORT, přičemž posledně jmenovaný je komediálně poučný, nejedná se o erotické „béčko". Kalinke byl též původním kameramanem SCHTONK! Helmuta Dietla, ale zdravotní důvody mu neumožnily film dokončit. Jeho hrob se nachází v Baierbrunnu, poblíž Mnichova.

skipi

Kameramanská filmografie

Filmy

1983 Die unglaublichen Abenteuer des Guru Jakob
Randale
1982 Flöhe hüten ist leichter (TV film)
1981 Bockerer
Frankfurt Kaiserstraße
Musíš vydržet, kámo
1980 Kožené kalhoty v St. Tropez
Mastičkář
1979 Götz von Berlichingen mit der eisernen Hand
Sladký polibek
Spanische Oliven
Zum Gasthof der spritzigen Mädchen
1978 Hospoda u hříšných sester
Lady Dracula
1977 Waldrausch
1976 Anita Drogemöller und die Ruhe an der Ruhr
Das Schweigen im Walde
1975 Ludwig Ganghofer: Der Edelweißkönig
1974 Der Jäger von Fall
Magdalena, vom Teufel besessen
Zwei himmlische Dickschädel
1973 ...aber Jonny!
Auch Ninotschka zieht ihr Höschen aus
Der Ostfriesen-Report
Schloß Hubertus
Schlüsselloch-Report
Sex-Träume-Report
1972 Die liebestollen Apothekerstöchter
Hexen geschändet und zu Tode gequält
1971 Freudenhaus, Das
Verliebte Ferien in Tirol
1970 Das gelbe Haus am Pinnasberg
Hexen bis aufs Blut gequält
Inspektor Perrak greift ein
Liebling, sei nicht albern!
1969 Herzblatt oder Wie sag' ich's meiner Tochter?
Sieben Tage Frist
1968 Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti
1967 Die Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds Rache
Die blaue Hand
Hadí jáma a kyvadlo
1966 Die Nibelungen, Teil 1 - Siegfried
1965 Tajemný mnich
Ultimo dei Mohicani, L'
Vinnetou - Poslední výstřel
1964 Vinnetou - Rudý gentleman
Zimmer 13
1963 Vinnetou
Würger von Schloß Blackmoor, Der
1962 Die Unsichtbaren Krallen des Dr. Mabuse
Poklad na Stříbrném jezeře
1961 Adieu, Lebewohl, Goodbye
Toller Hecht auf krummer Tour
1960 Bomben auf Monte Carlo
Den sidste vinter
Im Namen einer Mutter
Wir wollen niemals auseinandergehen
1959 Lass mich am Sonntag nicht allein
1958 Die grünen Teufel von Monte Cassino
Ein Lied geht um die Welt
U47 - Kapitänleutnant Prien
1957 Der Kaiser und das Wäschermädel
Die Prinzessin von St. Wolfgang
Mit Rosen fängt die Liebe an
Tante Wanda aus Uganda
Zwei Herzen voller Seligkeit
1956 Der Bettelstudent
Die Fischerin vom Bodensee
IA in Oberbayern
II-A in Berlin
Von der Liebe besiegt - Schicksal am Matterhorn
1955 Die Herrin vom Sölderhof
Gestatten, mein Name ist Cox
Solang' es hübsche Mädchen gibt
Wunschkonzert
1954 Sonne von St. Moritz, Die
Viktoria und ihr Husar
1953 Das Dorf unterm Himmel
Der unsterbliche Lump
Heute nacht passiert's
Tante Jutta aus Kalkutta
Vertagte Hochzeitsnacht, Die
1951 Czardas der Herzen
Die Dame in Schwarz
Letzte Schuß, Der
1949 Begegnung mit Werther
1948 Vor uns liegt das Leben

TV seriály

1972 Zvláštní oddělení K1 (TV seriál)
1967 Der Tod läuft hinterher (TV seriál)

Dokumentární

1974 Sabine

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(29)