foto

Götz George

  • nar. 23.7.1938
    Berlín, Berlin, Německá říše
  • zem. 19.6.2016 (77 let)
    Hamburk, Hamburg, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Legendární komisař Schimanski" se narodil 23.čevence 1938 v Berlíně. Jeho rodiče, také herci, se jmenují Heinrich George a Berta Drewsová. Je bratrem herce Jana George. Navštěvoval základní školu v Berlíně-Lichterfelde a gymnázium Alpinum v Zuozu.

Na jevišti se poprvé objevil v roce 1950, v berlínském Hebbel-Theater jako mladý pastýř ve hře Williama Saroyna MÉ SRDCE JE V HORÁCH. V letech 1955-1958 absolvoval herecké kurzy pod vedením Elsy Bongersové ve studiu UFA. Šest měsíců byl členem souboru Deutschen Theater v Gottingenu, kde hrál v klasických hrách. V dalších letech vystupoval v divadle jen jako host. V roce 1981 se představil na divadelním festivalu v Salcburku. Uspořádal turné s inscenací Gogolova Revizora ve vlastním režijním pojetí.

Před kamerou debutoval počátkem 50. let, ale upozornil na sebe až o deset let později hlavní rolí válečného dezertéra Roberta Mertense, který je dohnán v posledních dnech války k sebevraždě, v dramatu POSVÍCENÍ. Během 60. let se uplatnil také jako zdatný kaskadér. Neměl za sebe dublera. Hrál ve filmových adaptacích indiánek Karla Maye (POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE, MEZI SUPY, VINNETOU A MÍŠENKA APANAČI).

Účinkoval v oblíbených TV krimiseriálech DER KOMMISSAR a TATORT (Místo činu). Popularitu mu od roku 1981 přinesla postava Horsta Schimanského, neohroženého a velmi energického komisaře z Duisburgu. Hned při prvním natáčení Místa činu musel spolknout syrové vajíčko. Režisér scénu točil dvanáctkrát. Postava komisaře Schimanského měla být původně "kravaťákem", ale to herec odmítl. Na procházce městem objevil v jednom armyshopu béžovou vojenskou bundu a ta se stala jeho poznávacím znamením. Za ztvárnění svého nekonvenčního komisaře obdržel v roce 1985 Německou hereckou cenu a v témže roce se stal ještě laureátem Německé filmové ceny za úlohu reklamního manažera Jorga (VÝTAH). Na MFF v Benátkách(1995) byl oceněn Volpiho pohárem za roli masového vraha Fritze Haarmanna (ZABIJÁK). Hrál ve filmu NIC NEŽ PRAVDA, zde ztvárnil nechvalně proslulou postavu Josefa Mengeleho.

V letech 1966-1976 byla jeho manželkou Loni von Friedlová, s níž má dceru Tanju (1967). Tanja je režisérkou krátkých filmů v Austrálii. V roce 1997 ho opustila jeho dlouholetá přítelkyně Gabi Paulerová. Soudili se spolu o majetek. Má o mnoho let mladší přítelkyni, novinářku Marice Ulrich. Střídavě bydlí v Hamburku a na Sardinii. Jezdí na motorce, plave, potápí se. Právě potápění se mu málem stalo osudné. V roce 1996 u jeho sídla na Sardinii ho přejel motorový člun s německými turisty.

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

Filmy

2016 Böse Wetter – Das Geheimnis der Vergangenheit
2014 Vražda bez důkazů (TV film)
2013 Schimanski: Loverboy (TV film)
2012 Tod einer Polizistin (TV film)
Zettl
2011 Nacht ohne Morgen
Nachtschicht - Reise in den Tod (TV film)
Papa allein zu Haus (TV film)
Schimanski: Zločin a trest (TV film)
2010 Lüg weiter, Liebling (TV film)
Zivilcourage (TV film)
2009 Mein Kampf
2008 Meine fremde Tochter (TV film)
Schimanski: Šichta v šachtě (TV film)
Schokolade für den Chef (TV film)
2007 Die Katze (TV film)
Listopadový muž (TV film)
Schimanski: Smrt na sídlišti (TV film)
2006 Als der Fremde kam (TV film)
Bouřlivý příliv (TV film)
Commissario Laurenti - Die Toten vom Karst (TV film)
Maria an Callas
2005 Alpenglühen - Liebe versetzt Berge (TV film)
Chci najít svou cestu (TV film)
Kabale und Liebe (TV film)
Schimanski - Hřích (TV film)
2004 Schimanski - Tajemství Golema (TV film)
Utajené dědictví (TV film)
2003 Der Anwalt und sein Gast (TV film)
Familienkreise (TV film)
Geheimnisvolle Freundinnen (TV film)
Gott ist tot
Můj otec (TV film)
Pralinková královna (TV film)
Zamilovaní zloději (TV film)
2002 Proti své vůli (TV film)
Schimanski: Azyl (TV film)
2001 Bargeld lacht (TV film)
Liebe. Macht. Blind. (TV film)
Pravidla úspěchu
Schimanski: Děti pekla (TV film)
2000 Po stopě mé dcery (TV film)
Schimanski musí trpět (TV film)
Schimanski: Smrtící láska (TV film)
1999 Element des Todes (TV film)
Hlasy z temnot (TV film)
Nic než pravdu
Schimanski: Touha (TV film)
Sám proti zlu (TV film)
1998 Bubi Scholz Story, Die (TV film)
Schimanski: Den matek (TV film)
Schimanski: Krysí doupě (TV film)
Schimanski: Sourozenci (TV film)
Sólo pro klarinety
Trio, Das
1997 Immer auf dem Sprung (TV film)
Rossini - Oder die mörderische Frage, wer mit wem schlief
Schimanski: Eskadra (TV film)
Schimanski: Nadoraz (TV film)
Schimanski: Pokrevní bratři (TV film)
1996 Das Tor des Feuers (TV film)
Morlock - Der Tunnel (TV film)
Tote sterben niemals aus (TV film)
1995 Der Mann auf der Bettkante (TV film)
Der Totmacher
Die Sturzflieger
Sandmann - Duch z pohádky (TV film)
1994 König von Dulsberg, Der
1993 Ich und Christine
Morlock (TV film)
Morlock - Die Verflechtung (TV film)
Morlock - Kinderkram (TV film)
Morlock - König Midas (TV film)
Schulz & Schulz IV - Neue Welten – alte Lasten (TV film)
Schulz & Schulz V - Fünf vor zwölf (TV film)
1992 Schtonk!
Schulz & Schulz III- Wechselspiele (TV film)
1991 Místo činu - Až po krk v blátě (TV film)
Místo činu - Pedofil (TV film)
Místo činu - Případ Schimanski (TV film)
Schulz & Schulz II - Aller Anfang ist schwer (TV film)
1990 Místo činu - Léčitelé (TV film)
Místo činu - Mezi námi bratry (TV film)
Místo činu - Zbraň (TV film)
Tatort - Zabou (TV film)
1989 Blauäugig
Místo činu - Dobročinná sbírka (TV film)
Místo činu - Krvavá stopa (TV film)
Místo činu - Káťa mlčí (TV film)
Schulz & Schulz (TV film)
Vloupání
1988 Místo činu - Moltke (TV film)
Místo činu - Samovazba (TV film)
Život jedné kočky
1987 Místo činu - Falešná hra (TV film)
Místo činu - Zlomené květy (TV film)
Tatort - Zahn um Zahn (TV film)
Zabou
1986 Místo činu - Přátelé (TV film)
Místo činu - Výměna (TV film)
Místo činu - Černý víkend (TV film)
1985 Místo činu - Dvojí hra (TV film)
Zub za zub
1984 Abgehört (TV film)
Místo činu - Smrt na stadionu (TV film)
Místo činu - Vila na předměstí (TV film)
Místo činu - Vlny za lodí (TV film)
Místo činu - Účet bez hostinského (TV film)
Schöne Ende dieser Welt, Das (TV film)
Výtah
1983 Místo činu - Miriam (TV film)
1982 Místo činu - Dívka na schodech (TV film)
Místo činu - Neviditelný protivník (TV film)
Místo činu - Plyšová zvířátka (TV film)
1981 Dantons Tod
König und sein Narr, Der (TV film)
Místo činu - Přeběhlík (TV film)
Místo činu - Vražda v přístavu (TV film)
Überfall in Glasgow (TV film)
1980 Regenmacher, Der (TV film)
1977 Smrt je mým řemeslem
1976 Tatort - Transit ins Jenseits (TV film)
1974 Mandragola (TV film)
1973 Die Gräfin von Rathenow (TV film)
1972 Tatort - Rattennest (TV film)
1971 Tatort - Blechschaden (TV film)
1970 Le vent d'est
1969 Spion unter der Haube (TV film)
1968 Der Eismann kommt (TV film)
Ich spreng' euch alle in die Luft
The Blood of Fu Manchu
Zvláštní jednotka
1967 Der Werbeoffizier (TV film)
Peter Schlemihls wundersame Geschichte (TV film)
1966 Vinnetou a míšenka Apanači
1965 Alle meine Söhne (TV film)
Ferien mit Piroschka
Regresa un pistolero
1964 Mezi supy
Pánská jízda
Wartezimmer zum Jenseits
1963 Lásce se musíte učit
Mensch und Bestie
1962 Das Mädchen und der Staatsanwalt
Hipnosis
Ihr schönster Tag
Poklad na Stříbrném jezeře
1961 Der Teufel spielte Balalaika
Mörderspiel
Unser Haus in Kamerun
1960 Die Fastnachtsbeichte
Posvícení
1959 Jacqueline
1958 Solange das Herz schlägt
1957 Alter Kahn und junge Liebe
Kolportage (TV film)
1954 Ihre große Prüfung
1953 Šeříky až bílé začnou kvést

TV seriály

2012 Deckname Luna (TV seriál)
2006 Commissario Laurenti (TV seriál)
1997 Schimanski (TV seriál)
1995 Das Schwein - Eine deutsche Karriere (TV seriál)
1980 Les chevaux du soleil (TV seriál)
1977 Les Diamants du président (TV seriál)
1973 Zwischen den Flügen (TV seriál)
1972 Der Illegale (TV seriál)
1971 Diamantendetektiv Dick Donald (TV seriál)
Volejte policii 110 (TV seriál)
1970 11 Uhr 20 (TV seriál)
Místo činu (TV seriál)
1969 Ein Jahr ohne Sonntag (TV seriál)

Dokumentární

2016 1000. Tatort - Sonntagsmörder (TV film) - a.z.
2013 George (TV film)
2010 Fernsehlieblinge (TV seriál)
2004 Auf den Spuren Winnetous (TV film)
René Deltgen - Der sanfte Rebell (TV film)
1996 Wenn sie mich nur spielen lassen (TV film)
1995 Taten, Orte, Kommissare (TV film)

TV pořady

2016 Niemals geht man so ganz - Eine Hommage ans Leben (TV pořad) - a.z.
1999 Beckmann (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace