foto

David Ayer

  • nar. 18.1.1968 (52 let)
    Champaign, Illinois, USA

Biografie

Veľké uznanie si získal a mnohé ocenenia obdržal za svoje hyperrealistické stvárnenie života policajnej jednotky vo filme Patrola. Ako osemnásťorčný vstúpil do amerického námorníctva, kde slúžil ako operátor sonrau na jadrovej ponorke počas studenej vojny. Potom, ako odišiel z námorníctva začal písať filmové scenáre. Napísal a koprodukoval svoj „úvodný" scenár Training Day, podľa ktorého vznikol rovnomenný filmový hit, ktorý vyniesol Denzelovi Washingtonovi Oscara v kategórii najlepší mužský herecký výkon. Ayer bol spoluautorom scenára trileru Ponorka U-571 v hlavných úlohách s Matthewom McConaugheym, Billom Paxtonom a Harveym Keitelom. Jeho režijným debutom bol film Drsné časy s Christianom Baleom a Freddym Rodriguezom. V roku 2008 nasledoval triler Králi ulice.

ITAfilm

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2025 Gotham City Sirens
2021 Dirty Dozen
2020 The Tax Collector
2017 Bright
2016 Sebevražedný oddíl
2014 Sabotáž
Železná srdce
2012 Patrola
2008 Street Kings
2005 Drsný časy

TV seriály

2020 Deputy (TV seriál)
10-8 Outlaws (E02)
Graduation Day (E01)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2016 Sebevražedný oddíl
2008 Street Kings
2001 Training Day

Dokumentární

2020 Joker: Put on a Happy Face - a.z.
2016 Dawn of the Justice League (TV film)
2008 The Long Shadow of Dirty Harry
1992 HBO First Look (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(304)