Reklama

Reklama

Sebevražedný oddíl

  • USA Suicide Squad (více)
Trailer 12
USA, 2016, 123 min (Director's Cut: 134 min, Alternativní 111 min)

Je to dobrý pocit, být ten zlý... Dejte dohromady tým těch nejnebezpečnějších superzločinců na celém světě, kteří si právě kroutí své tresty, vyzbrojte je tím nejefektivnějším arzenálem, který má vláda k dispozici, a pošlete je porazit záhadnou nepřemožitelnou entitu. (Freeman Ent.)

Videa (35)

Trailer 12

Recenze (1 669)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Takový obyčejný komiksový film o tom, že každý máme v sobě jak padoucha, tak dobrého člověka. Překvapila mě účast Jokera (který ale jako Joker moc nevypadal) a Batmana. Nejsilnější byl snímek v okamžicích různých emocionálních okamžiků (Deadshoot a jeho dcera). Jednodušší a dětštější komiksový film (navzdory námětu), ale dal se. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nemohu tvrdit, že by čarodějnice jako z béčkového osmdesátkového fantasy byla tím, co mi v současných komiksových filmech scházelo. Ve skutečnosti jde o zcela zaměnitelného DC zlosyna, který chce zničit svět zkrátka proto, že může. Inovativní už dnes není ani (nechtěné) stvoření zlé Enchantress těmi, kteří by svět měli chránit (čímž je hned zkraje prozrazena pointa filmu – spolupráce s padouchy se vám může vymstít). Zaměnitelná je většina prvků, které Ayer bez ladu a skladu, byť s jistým citem pro rytmus, míchá dohromady. První hodina působí jako zhuštěná rekapitulace desetidílného seriálu – samá expozice, žádný vývoj. Druhá je časoprostorově trochu sevřenější superpadoušskou variací na válečné filmy à la Tucet špinavců a westerny typu Divoké bandy (včetně fatalistického dialogu před finálním střetnutím, ovšem bez podstatnějšího vývoje vztahů mezi postavami nebo schopnosti navzájem spolupracovat). Přestože prolog naznačuje, že protagonisty vyprávění budou Deadshot a Harley, jejich soukromá dramata (vztah k dceři/Jokerovi) vyprávění nepopohánějí, ale pouze zpomalují, neboť mají minimální dopad na směřování děje. Joker, který vypadá jako gotik, jenž vysadil antidepresiva, a vzbuzuje více soucitu než znepokojení, se vždycky jen objeví, napáchá trochu škody a zmizí. Podobně jako navracející se bossové v některých počítačových hrách, jimiž se Ayer zřejmě inspiroval, když za běhu (jak to alespoň působí) vymýšlel a látal zápletku. Kdyby Jokera nebylo, nic se nezmění. Stejně zbytečný a nedomrlý je celý film, který si sice hláškujícími postavami, našlapaným soundtrackem a mírně psychedelickou vizuální stylizací dokáže získat a udržet vaši pozornost, ale ve výsledku jde jen o dvě hodiny rozptylování hlasitými pestrobarevnými atrakcemi bez vážnějšího zaujetí. 55% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Asi najrozporuplnejší blockbuster za dlhú dobu, ale presne toto som aj čakal. Komiksovky prakticky nepozerám, ale na Suicide Squad som bol predsa len celkom zvedavý, lebo bolo jasné, že to bude aspoň trochu iné, len škoda, že to zostalo len pri tom trochu. Väčšinu času mi prišlo, ako keby v štábe súperili dve skupiny ľudí, prvá by z toho chcela mať neortodoxnú chlapskú záležitosť v štýle napríklad posledného Šialeného Maxa alebo zvyšnej tvorby Ayera a druhá zase za každú cenu chcela len ďalšiu infantilnú blbosť v štýle Marvelu a presne tak to aj dopadlo. A tak síce ten nevyužitý potenciál bolo cítiť neustále, ale aj tak sa mi na to tie prvé dve tretiny pozeralo celkom dobre, postupné vytváranie tímu z odpadlíkov je vždy zaujímavé, pričom aspoň fungujú ako vojenská jednotka a nielen skupina sólistov, čo sa mi veľmi páčilo, dej mi prišiel na pomery tohto typu celkom obstojný a je to aj celkom štýlové, aj keď tu som čakal omnoho viac. A film sa našťastie môže oprieť aj o postavy, z ktorých síce zaujímavá je len časť, ale aj tak Will Smith, Margot Robbie a Joel Kinnaman vytvorili výborný tím, pričom sa mi páčili aj ich osobné línie, no sadol mi aj Jared Leto, ktorý tu bol síce pre dej úplne zbytočný, ale jeho Joker sa mi páčil. No v poslednej tretine to už definitívne upadne, rozhovor pri bare, ktorý mal byť asi zásadný mi prišiel úplne nefunkčný a súboj dvoch spomínaných skupín už definitívne vyhrá práve tá infantilná a zase sa z toho stane len taká detinská a prakticky nepozerateľná blbosť, kde už nefungujú žiadne pravidlá a už ide len o to, aby bolo všade čo najviac zbytočných efektov, ktoré nemajú aj tak žiadny význam. Akcia mi prišla skôr len taká štandardná, technicky sa jej síce nedá moc čo vytknúť, ale aspoň nejak ma zaujali skôr len tie vedľajšie, menej dôležité scény, ako havária vrtuľníka a podobne. Samotné postavy ma v akcii vlastne ani nemali moc ako zaujať, keďže nielen chýba eRkový rating, čo pri tých neustálych prestrelkách a používaní rezných nástrojov bije do očí, ale hlavne chýba poriadny protivník. Samotná čarodejnica ma vlastne zaujímala len v úvodných fázach filmu, jej brat je na tom podobne a tí radoví záporáci nestoja za nič, takže ich likvidácie ma nechávali úplne chladnými. Ale myslím, že samotný David Ayer si zaslúži celkom pochvalu, nepochybujem o tom, že pod jeho úplnou kontrolou by bol z toho úplne iný a omnoho lepší film, ale aj takto to dokázal udržať v obstojnej úrovni. Teda až na tú poslednú tretinu, to už svoj boj so štúdiom definitívne prehral. Takže zo Suicide Squad žiadny kult určite nebude, ale nebolo to zlé a možno si to ešte niekedy pozriem. 60% ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Bez debat o třídu lepší než letošní Batman vs Superman a fajn oddechovka. Hodně mi zde ale chyběla práce s postavami a propracovanější děj, ten je totiž opravdu jednoduchý a rozvinutý na příliš malém prostoru. Nikdy by mě pak nenapadlo, že z tak ikonické postavy jakou je Joker, dokáže někdy někdo udělat vedlejší a nepodstatnou figurku. Vážně, kdyby Joker ve filmu nebyl, nic by se nestalo. Velice slabý mi pak přišel i hlavní záporák, kterého si za pár měsíců nebude nikdo pamatovat. V zásadě jsem se ale u filmu bavila, v žádném případě se nejedná o takovou katastrofu, jak si přečtete ve spoustě zahraničních recenzí, jen zkrátka film nenaplnil vysoká očekávání a obrovský potenciál nedokázal využít. Třeba příště. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Sabotage reloaded. Výmluvami na studiové zásahy se dá omluvit ledacos, například příšerná úvodní třicetiminutovka, která má 3 úvodní scény a všechny jsou na pytel. Anebo nekonečné montáže, které působí spíš jako character featuretty na YouTube než jako součást dvouhodinového bijáku. Co se ale omluvit nedá a za co může s největší pravděpodobností sám Ayer, to je celková demence příběhu, který nedává vůbec smysl, nezvládá vybudovat koherentní tým, jenž by spolupracoval (to fandění na konci - LOL), a ve výsledku poukazuje na skutečnost, že Suicide Squad by měl problém poradit si i s výrazně menšími rybami, než je "budoucí Superman". Ty voe, tuhle bandu joudů, která z poloviny ani není "meta" (čím je Deadshot, Harley nebo Boomerang zvláštní, he?) by rozprášil i Batfleck, natož někdo s opravdovými schopnostmi. Dialogy z kanálu (Flagg jen drtí vojenské one-linery a brečí, Deadshot hází psycho-moudra a brečí, El Diablo mlčí a brečí, Harley hýká... a brečí). Akce nudně statická a absolutně bez nápadu (to finále, proboha!). I London has fallen dává Ayerovi KO a to je co říct. Tragicky naroubovaný a otravně generický Letův Joker už je jen smutná třešinka na dortu, který si může DC stržit obratem do zadele. Což při pohledu na moji knihovnu nacpanou DC komiksy docela dost nas*re. ()

Galerie (293)

Zajímavosti (75)

  • Rick Flag (Joel Kinnaman) nosí zbraň Heckler & Koch HK416. Zápěstní zbraně Deadshota (Will Smith) vycházejí z pistolí Glock. (Adrai)

Související novinky

James Gunn upřesňuje restart DC

James Gunn upřesňuje restart DC

15.07.2023

Ještě před premiérou Flashe režisér a nový šéf DC Studios James Gunn uvedl, že veškerá komiksová tvorba studia počínaje jeho snímkem Superman: Legacy bude jedno velké propojené univerzum. Již delší… (více)

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Reklama

Reklama