Reklama

Reklama

Antonín Kubový

Antonín Kubový

nar. 27.10.1907

zem. 14.12.1975 (68 let)
neznámo kde

Biografie

Antonín Kubový se narodil 27. října 1907 zřejmě v Praze. Ještě jako student se zamiloval do filmového umění a ihned po studiích se stal zaměstnancem ateliérů AB na Vinohradech a později na Barrandově jako jeden z členů technického štábu. I po několika filmových epizodách povýšil na asistenta režie (1934 až 1942).

Za okupace musel pracovat i pro německou filmovou výrobnu a po osvobození se zapojil do zestátněné filmové výrobny jako vedoucí výroby a do vysokého věku jako zástupce i asistent vedoucího výroby (1945 – 1974). Po celý svůj život zůstal Antonín Kubový věrný české kinematografii a jejímu výrobnímu procesu.

Ještě ve 30. letech se objevil v epizodkách ošetřovatele (ještě němý, ale dodatečně ozvučený snímek OPEŘENÉ STÍNY), člověka ve venkovské hospodě (EXTASE), montéra (ŽIVOT JE PES), karbaníka (MAZLÍČEK), cestujícího ve vlaku (HUDBA SRDCÍ), hotelového zřízence (DOKUD MÁŠ MAMINKU) a majitele střelnice (VČERA NEDĚLE BYLA), které ještě po téměř dvaceti letech doplnil v 50. a 60. letech občanem (HUDBA Z MARSU), členem bytové komise (TŘI PŘÁNÍ), jenom mužem (OŠKLIVÁ SLEČNA), úředníkem (VÁNICE), zřízencem pohřebního ústavu (ZLATÁ RENETA) a naposledy sedm let před smrtí strážným (NEBEŠTÍ JEZDCI).

Ve 30. a 40. letech působil jako asistent režie pro režiséry Vladimíra Slavínského (ZLATÁ KATEŘINA, ŽENA POD KŘÍŽEM, FALEŠNÁ KOČIČKA, SVATEBNÍ CESTA, SLEČNA MATINKA, HOLKA NEBO KLUK?, BÍLÁ VRÁNA, ZLATÝ ČLOVĚK, DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI, TO BYL ČESKÝ MUZIKANT, POZNEJ SVÉHO MUŽE, DVA TÝDNY ŠTĚSTÍ), Martina Friče (ŠVADLENKA, KROK DO TMY), Hugo Haase (BÍLÁ NEMOC, CO SE ŠEPTÁ), Waltera Schorsche (VČERA NEDĚLE BYLA, PÁN A SLUHA), Vladimíra Borského (JAN VÝRAVA), Zdeňka Gino Hašlera (SVÁTEK VĚŘITELŮ, ZA TICHÝCH NOCÍ), Miroslava Cikána (V POKUŠENÍ, ANDULA VYHRÁLA, ŠTĚSTÍ PRO DVA, KAREL A JÁ, Z ČESKÝCH MLÝNŮ), Čápa (PANNA), Jiřího Slavíčka (PANTÁTA BEZOUŠEK) a J. A. Holmana (MODRÝ ZÁVOJ).

Roku 1945 se podílel na snímku Václava Kršky ŘEKA ČARUJE (1945) jako vedoucí výroby (film byl roztočen ještě za okupace, dokončen a uveden až po osvobození). Ve znárodněném filmu 40. a 50. let pracoval jako zástupce vedoucího výroby u filmů režisérů Václava Kubáska (V HORÁCH DUNÍ, VELKÝ PŘÍPAD, ZVONY Z RÁKOSU), Jiřího Krejčíka (TÝDEN V TICHÉM DOMĚ), Miroslava Cikána (O ŠEVCI MATOUŠOVI, PÁRA NAD HRNCEM, VÝSTRAHA), dále Josefa Macha (VELKÝ PŘÍPAD, AKCE B), Miroslava Hubáčka (KAVÁRNA NA HLAVNÍ TŘÍDĚ, ROZTRŽKA, OŠKLIVÁ SLEČNA), Jána Kadára a Elmara Klose (HUDBA Z MARSU, TAM NA KONEČNÉ).

Po těchto čtrnácti snímcích pokračoval Kubový ve stejné funkci i v letech šedesátých. Kubový byl opět zástupcem vedoucího výroby nově u režisérů Františka Daniela (HLEDÁ SE TÁTA!), Jiřího Hanibala (ŽIVOT BEZ KYTARY), Miloše Formana (ČERNÝ PETR), Václava Sklenáře (ZPÍVALI JSME ARIZONU), Otakara Vávry (ZLATÁ RENETA) a Jindřicha Poláka (HRA BEZ PRAVIDEL).

Avšak v pokročilém věku se přemístil na funkci asistenta vedoucího výroby pro filmy Jiřího Menzela (povídka ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE ze stejnojmenného povídkového triptychu ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE), Věry Chytilové (SEDMIKRÁSKY), Jindřicha Poláka (NEBEŠTÍ JEZDCI), Jaroslava Papouška (ECCE HOMO HOMOLKA a HOGO FOGO HOMOLKA) a Zdenka Sirového (SMUTEČNÍ SLAVNOST).

Během normalizačních let stihl ještě před smrtí být opět zástupcem vedoucího výroby pro povídkový kriminální film MOTIV PRO VRAŽDU (1974) režisérů Júlia Matuly, Jiřího Svobody a Tomáše Svobody. Znovu si dvakrát zopakoval asistenta výroby u komedií ZLATÁ SVATBA (1972) Jaroslava Macha a Sísův ZPÍVAJÍCÍ FILM (1972).

Jeho případné další působiště v českém filmu mu překazilo úmrtí. Příležitostný herec malých rolí, asistent režie, zástupce a asistent vedoucího výroby Antonín Kubový v zapomenutí zemřel 14. prosince 1975 v Praze ve věku osmašedesáti let. Zesnul osm měsíců od premiéry (duben 1975) svého posledního snímku, na kterém pracoval (MOTIV PRO VRAŽDU).

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Ovládací panel

Reklama

Reklama