Reklama

Reklama

Extase (rakouská verze)

Recenze (6)

alambert 

všechny recenze uživatele

No sice mě ani tady netěší ten budovatelský konec, ale není tu naštěstí ta příšerná báseň, takže to působí o poznání lépe. Navíc tu jsou některé dialogy jiné a především tu jsou některé záběry, které v české verzi chybí. Problém je v tom, že to jsou ty, které tenhle film proslavily, takže je ta česká verze v podstatě uplně k ničemu. Doporučuji tuhle verzi, i kdyby snad německy s AJ titulky. Stejně v 90% stopáže jen hraje hudba.... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V této verzi nejsou ty dialogy tak kostrbaté a v závěrečné scéně také chybí burcující přednes básně. Montáž je doprovozena jen dechy dělníků, takže se může zdát tato varianta mnohem organičtější, než česká. Navíc je kopie dostupná v čistší podobě - ale jinak mi stejně vychází pozitivní plichta :) A kdyby měl někdo nedůvěru k mému hodnocení, může si vyhledat, že právě tato verze je široce dostupná na VHS a DVD, na rozdíl od české, na kterou se čekalo téměř marně. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Česká odpověď Dzigu Vertovi má sice jednoduchý melodramatický příběh, ale v tom je možná právě jeho síla. Mladá, životem překypující dívka se provdá za frigidního muže trpícího obsedantně kompulzivní poruchou. Manželství ji nebaví, takže když potká prvního pohledného chlapíka, hupsne s ním do pelíšku. Manžel to překvapivě těžce nese. Podotýkám, že ten námět mohl být klidně i více schematický, vzhledem k době vzniku by se nebylo čemu divit. Scénář zpřístupnil film všem, kteří v té době navštěvovali kino. A dostalo se jim něčeho nebývalého. Režijně předběhl snímek svoji dobu o mnoho dekád. Machatý vytvořil zvukový film s minimem dialogů, puntičkář by mohl namítnout, že občas bez ruchů. Ale to, čemu měl posloužit, čili být mezinárodně srozumitelný, to splnil, žádné jazykové bariéry svým divákům k překonání nepřipravil. Co však Machatý připravil, je naprosto mimořádná hra s kamerou, se Stallichem si vyhráli se stíny, kouřem i detaily. Machatý kouzlí i se střihem, přibližování osvětleného okna je výtečně zpracované. Scéna, v níž automobil míří k železničnímu přejezdu, je perfektně gradovaná a především skutečně využívá možnosti zvukového filmu (vlak není vidět). Machatý si opravdu vyhrál a posunul možnosti filmu hodně daleko dopředu. A na rozdíl od Muže s kinoaparátem byl srozumitelný široké veřejnosti. Tenhle film by si zasloužil digitální restaurování a já bych ho chtěla vidět na velkém plátně. A ještě bych nutně potřebovala vědět, jak Machatý natočil záběry kopajícího krumpáče. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem viděl českou (nerestaurovanou) verzi, která mne vůbec nenadchla. Filmarchiv Austria vydal v roce 2021 restaurovanou verzi rakouské verze, spolu s pozdější verzí německou. Pořád je to především němý film s minimálními, úsečnými dialogy a příběh je rovněž řiďoučký,  až běda (vůbec se nedivím, že  jsem tomu dal tehdy jen 2 hvězdičky), ale má to vymazlenou kameru a úžasné záběry.  Nicméně nejvíc mě zaujal bonus v podobě porovnání závěrečné sekvence šesti různých dochovaných verzí. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Současnou zrekonstruovanou podobu filmu na DVD vydal Filmarchiv Austria. (NinadeL)

Reklama

Reklama