Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadaná houslistka Milada Bendlová končí studia na konzervatoři a díky finanční podpoře houslařského mistra Strady může pokračovat ve studiu u profesora Ševčíka v Písku. Stradův syn Karel Miladu miluje a odloučení ho trápí. Profesor Ševčík je Miladiným uměním nadšen. Na jeho doporučení ji přijme impresário Benoni, který pořádá světové turné. Milada vystupuje se slavným tenoristou Štěpánem Urbancem. Oba mají obrovský úspěch. Pěvec je obletován ženami, chce však získat Miladino srdce. Vezme ji proto do svého rodiště ve Vysokých Tatrách. Benoni z reklamních důvodů veřejně oznámí jejich zasnoubení. Oba umělci jsou tím zaskočeni, Urbanec je navíc pronásledován žárlivou milenkou Věrou Madenovou. Žárlí i Karel, ale nakonec se s Miladou usmíří a na důkaz lásky přijde na její koncert. Nečekaně se tam však objeví i Věra a uprostřed představení Miladu postřelí... (ČSFD)

(více)

Recenze (4)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hudba srdcí je pozoruhodný film třeba v tom, že nás zavede i do zahraničí a takové záběry si do snímku vypůjčí a použije. Bohužel se na něm zřetelně podepsal zub času. Řada dialogů je špatně slyšet, některé scény jsou přerušené a působí chybným střihem. Scény jsou za sebou podivně poskládány, takže film jako takový nepůsobí uceleným dojmem. Mnohem zajímavější je filmový debut Svatopluka Beneše a svůj první natáčecí rok zažila i Věra Ferbasová. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Struny houslí rozehrávají další kapesníkový melodram, který je v tomto případě zároveň cenným zachycením soudobé hudební kultury (jinak řečeno: Bedřiška Seidlová jako houslistka fascinující, jako herečka naprosto otřesná; totéž platí o Štefanu Hozovi s překrásným tenorovým hlasem). Ona proklamovaná mezinárodní sláva je ve skutečnosti jen víceméně zdvořilostní zatleskání v Berlíně, bůhví proč a bůhví nad čím. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z nepříliš známých a významných filmů ale o to více od významnějšího režiséra. Viz např. "Muži v offsidu" či "Před maturitou". Film v sobě mj. skrývá nádherné záběry na prostředí tehdejších Vysokých Tater, přesněji na Štrbské pleso, zajde ale i nedaleko za naše hranice přesněji do Vídně a dál pak třeba ještě do Londýna ale nevynechá ani rodnou Prahu, Hradčany, Staré zámecké schody apod. Hlavní roli ve filmu ztvárnil pro film nepříliš známý slovenský operní a operetní zpěvák a textař Štěpán Hoza (spíše aktivní na divadle) který dostal příležitost ještě ve filmu "Polská krev", ze stejného roku, kde hrál hraběte Baranskýho. Jeho další osudy však nejsou všeobecně známi. Zemřel co jsem se dozvěděl ale až roku 1982. Ve filmu nehráli až zas tak zajímavý nebo tehdy populární herci, zvučných jmen. Snad až na předního člena ND Jaroslava Průchu (prof. O. Ševčík). O Opravdu malých rolích Ferbasové (lovkyně autogramů) nebo mladého studenta Beneše pro kterého to byl vůbec debut před kamerou se nemá cenu z hlediska přínosu nějak moc zmiňovat. Film je vlastně takovým melodramatickým příběhem o komplikovaných milostných vztazích, lásce, umění a žárlivosti. V hl roli malíře Karla se objevil O. Rubík a mladou houslistku Miladu si zahrála, Bedřiška Seidlová, známá houslová virtuoska kterou ztvárnila i ve filmu a pro kterou to byl jen jediný filmový zásah do černého. Součástí filmu-děje, jsou i scény z mezinárodní houslové školy profesora Ševčíka v Písku. Zároveň tehdejší světová premiéra filmu se uskutečnila právě v tomto městě. NFA mimojiné archivuje také německy namluvenou kopii. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Česko-slovenská jazyková verze premiérou na CSFilmu 16. 2. 2009. Právě Štefan Hoza z Národního v Bratislavě mluví slovensky, jinak všichni ostatní herci (z Národního i Velké a Malé operety v Praze) česky. ()

Zajímavosti (8)

  • Mimopražská premiéra filmu se uskutečnila již 20. 9. 1934 v Písku. Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998. (ČSFD)
  • Svätopluk Beneš získal epizódnu rolu cez Filmovú úniu, vo filme síce povedal len dve vety, ale bol aj tak riadne nervózny. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama