Reklama

Reklama

Damiano Damiani

Damiano Damiani

nar. 23.07.1922
Pasiano, Itálie

zem. 07.03.2013 (90 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Nastoupil spolu s desítkami nových italských režisérů začátkem 60. let. Vedle režie se věnoval scenáristice, dokumentům a několikrát si zkusil i herectví.

Ze začátku tvořil snímky krátkometrážní vystihující detaily každodenního života. Popularitu mu však vynesla zejména televizní Chobotnice, které vládl Michele Placido coby inspektor Cattani vyšetřující na Sicílii praktiky mafie. Šestá řada seriálu vznikala ve spolupráci s Českou televizí. Za Sicilskou spojku získal Damiani v roce 1985 na Berlinale ocenění Zlatý medvěd, byl také hostem filmového festivalu v Karlových Varech.

Hledal ve všednosti podněty pro dramatickou akci, která měla většinou podobu kriminální zápletky. Ale v nejširším slova smyslu. Už ve filmu Rtěnka nešlo o klasický příběh o zločinu a jeho vyšetřování. Damiany do něj vložil kritický pohled na své současníky v buržoazním prostředí.

Po filmech s kriminální zápletkou se soustředil na filmy s velkým důrazem na vnější efekty, na předlohy Alberta Moravii (Nuda a Poněkud komplikované děvče), což oslabovalo jeho společenskou výpověď. Na věrohodnosti ubírali i známí herci.

Tento rys se projevil i ve filmu Den sovy který se dostává do prostředí ovládaného mafií a ve kterém hlavní role ztvárnili Franco Nero a Claudia Cardinalová. Ve filmu se hlavně skvěle odrážela vytříbenost literární předlohy kdy dokázal Damiani skvěle přenést náladu z románu do filmu. Damiani v té době věnoval velkou péči formálnímu ztvárněni a estetické stránce, jenomže tentokrát už silněji a ne vždy v souladu s tematikou.

Damiani si poté uvědomil, že spojovat plané estetizování se společensky závažnými náměty je k ničemu a filmem Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky navázal na své začátky. Tentokrát však už v jiné rovině, zobecňující rovině, nebyl totiž sám kdo vznesl obžalobu proti soudům, policii a jejich neschopnosti bojovat tváří tvář s mafii. Svou kritiku ale ukazuje na příliš výjimečných případech, které jsou proto méně přesvědčivé.

Damiano Damiani zemřel  7. března 2013 ve věku 90 let.

Daniel "Novada" Novák

Režisér

Scenárista

Herec

Reklama

Reklama