Reklama

Reklama

Den sovy

  • Itálie Il giorno della civetta (více)
Trailer

Obsahy(1)

V malém sicilském městečku je chladnokrevně zavražděn šéf stavební společnosti. Vyšetřování případu se ujímá kapitán Bellodi a jeho podezření padá na Mafii. Vyšetřování však naráží na silnou zeď mlčení a strachu vyslýchaných svědků zastrašených jasným vzkazem: další vraždou. Bellodi se sám stává objektem pečlivého pozorování. Režisér D.Damiani dokáže udržet napětí přímým vypravěčským způsobem bez odbíhání od hlavní linie příběhu a také bez zbytečného násilí. (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních pohledů na skutečnou tvář italského jihu a na limity státní moci vůči organizovanému zločinu. Tváří v tvář brutálnímu násilí vyznívá jakoby nezúčastněný způsob režisérova vyprávění o to hrůzněji a brutálněji. Dá se dokonce říci, že tento téměř neosobní přístup je stejně brutální jako šedá skutečnost té doby sama. Za zaznamenání stojí herecký pár Claudia Cardinalová a Franco Nero. Začátek herecké dráhy obou protagonistů filmu byl určitě vydařený. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

"Bellodi byl muž, tamten je plevel"! Velmi dobré politicky zaměřené eurocrimi na téma: nečisté praktiky mafie v jedné sicilské vesnici, jejíž obyvatelé raději mlčky přehlíží jakékoliv násilí a nespavedlnost, místního bosse hrál americký herec Lee J. Cobb! 27 letý Franco Nero jako čestný kapitán Bellodi v jedné ze svých prvních žánrových rolí ale i v první spolupráci s režisérem Damianim, mě zaujal, Claudia Cardinale, v tu dobu už mezinárodní hvězda, opět uplatnila svou krásu, podobně jako ve stejném roce v mistrovském Leonově westernu, zde jako velmi energetická vdova Rosa. Slušná atmoška, dobrý na první pohled poklidný příběh, důvtipné dialogy (ach, ta temperamentní a dynamická italština!), dobře zahrané party a šlo to i bez tvrdého násilí, jeden z mála filmů, kterým dávám zelenou, jinak jsem spíš pro typický rychlý akční směr. První z depresivně silných politických detektivek (adaptace známého románu Leonarda Sciascia) od režiséra Damianiho se mi líbila, daleko víc než některé jeho pozdější kusy viz.. třeba "Proč je zabit soudce", opět v hlavní roli s Francem Nerem...Komentář zde jako jedenáctý v pořadí.. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Taxa zas rozidem v hodnoteni s Karlom Chrochtom aj u tohoto Damianiho polizotteschi. Damiani bol pre mna akysi Lizzani 2 : priemerny reziser radovych, tuctovych filmov, ktore dieru do sveta nikdy neurobili, sak ani nemali cim. Tuna tiez - rezisersky nudna rutina, na divaka hned vybafne cela armada mien, takze som sa v tom hned stratil. Fakt ako uvod je nudny, plany, plane tempo, este horsie dialogy v odpornych kulisach. Damianiho najlepsi film bude asi nejkrasnejsi Manzelka, inac tocil same otravne nudne hlupe ukecane sracky : 55 % ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ta smutná naléhavost tvůrcova sdělení na mě dopadla cca 10 minut po odkoukání snímku, psal se rok 1968 a já musím pomyslně smeknout, ta ostrá kritika je tu zřejmá a podle mne i na místě.. Ono být obyčejným pěšákem nebylo (a zřejmě asi nikdy nebude) vůbec jednoduché a kdo se nechtěl podvolit, dostal asfaltovou deku.. Svobodná volba tu neexistuje.. Nicméně pochválit musím herecký ansámbl, všichni ve svých rolích skvělí, Franco Nero jako kapitán Bellodi, který se upřímně a ze všech sil snaží vyřešit vraždu šéfa stavební společnosti a zmizení nepohodlného svědka, pak zoufalá a nešťastná Rosa, jejíž mlčení jsem s ohledem na dceru chápala a prolité slzy věřila, no a Don Mariano, pro mě rozporuplná a svým způsobem nepochopitelná postava, ovšem Lee J. Cobb výborný.. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Syrové drama z italského jihu v době, kdy omerta je zákonem, ženy říkají jen to, co jim jejich muži dovolí a i když Rose zmizí manžel, který se stal svědkem vraždy, její ochota něco říci policii, je stále minimální. Přestože je kapitán Bellodi velmi cílevědomý, proti organizované mafii toho mnoho nezmůže. Realistické. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama